Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Egzotiška Indijos virtuvė (svetur)

2006-07-05
Опубликовать вашу статью

Indijos, kaip ir daugelio kitų Azijos šalių, virtuvė garsi prieskoniais ir, žinoma, daržovėmis. Šalies mitybos ypatumams įtakos turėjo ne tik religija, bet ir kaimyninės šalys bei keliautojai iš tolimų šalių. Pavyzdžiui, aukščiausios kastos atstovai dažniausiai būna vegetarai, o pakrantėje gyvenantys žmonės valgo daug žuvies.

Natūralu, kad valgymo įpročiai priklauso ir nuo klimato. Štai Pietų Indijos, kur visą laiką karšta, gyventojai nenoriai valgo mėsą, o gyvenantys Šiaurės Indijoje mieliau renkasi sunkesnį maistą, nes šioje šalies dalyje būna ir labai karšta, ir labai šalta, dažnai lyja.

Nuo Antikos laikų indiškas maistas skirstomas į dvi rūšis: „Satwik“ ir „Rajsik“. Pirmasis buvo ir iki šiol tebėra skirtas aukštesnių kastų atstovams, jame gausu daržovių, vaisių – toks maistas labiau orientuotas į žmogaus dvasingumą ir sveikatą. „Rajsik“ maiste yra visko, išskyrus jautieną. Šį maistą valgydavo „Rajputs“ kariai, kuriems reikėdavo daug fizinės jėgos.

Japonų virtuvėje didžiausias dėmesys skiriamas produktų šviežumui, kinai labai vertina padažus, o indai savo patiekalų neįsivaizduoja be pačių įvairiausių prieskonių. Kita vertus, visas indiško maisto subtilybes galima pajusti tik pačioje Indijoje, nes Vakaruose dažniausiai gaminamas Šiaurės Indijai būdingas maistas. Daugelio autentiškų Indijos patiekalų gamybos procesas trunka ilgai, tačiau yra ir tokių valgių, kurie pagaminami greitai.

Valgyti iš vadinamo „thali“ (metalinės lėkštutės arba banano lapo) įprasta visuose Indijos regionuose. Taip pat įprasta yra valgyti rankomis, todėl indai rankas plauna prieš valgį ir iš karto po jo.

Indijoje taip pat labai populiarūs įvairūs desertai, tiksliau – saldumynai. Populiariausi jų – kepiniai „Jalebis“, kurių galima nusipirkti iš kiekvieno gatvės prekeivio, į ryžių pudingą panašūs „Kheer“ ar „payasam“ bei indiški ledai „Kulfi“. Indai taip pat geria piene verdamą arbatą bei labai saldžią kavą su pienu.

Senovės Indijoje daugelis prieskonių, kurie dabar naudojami gaminant maistą, buvo laikomi vaistais.

Pagal užsienio spaudą parengė Laura Kubilienė
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka