Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Egiptiečių nacionalinė virtuvė

2012-07-30
Опубликовать вашу статью

Ta’amiyya yra virtos pupelės, keptos su pipirais, patiekiamos įsuktos į gabalėlį shammy kartu su salotomis ir tahini (sezamo sėklų pasta). Ryškios rožinės spalvos marinuotos daržovės, vadinamos torshi, paprastai patiekiamos kaip priedas ar garnyras. Restoranai siūlo įvairiai paruoštas fuul ir ta’amiyya – su kiaušiniais, česnaku, sviestu, rūkyta jautiena.

Koshari. Tai mišinys iš makaronų, ryžių, juodųjų lęšių, keptų svogūnų ir pomidorų padažo. Visos sudedamosios dalys patiekiamos kartu dubenėlyje (mažas – sughayyer; vidutinis – metawasit; didelis – kebir). Vidutinio dydžio porcija, kurią retai kas įveikia, kainuoja apie 1-1,5 svaro.

Shvarma. Šis patiekalas panašus į graikų gyros sumuštinį ar turkišką kebab. Ėriuko ar viščiuko mėsa pjaustoma nedideliais gabaliukais, pateikiami karštoje lėkštėje su pomidorų padažu ir garnyru, ir visa tai sudedama į shammy krepšelį.

Fiteer. Šį patiekalą būtų galima pavadinti egiptietiška pica, kepama ant sluoksniuotos tešlos pagrindo. Įdaras gali būti dedamas tiek ant viršaus, tiek į vidų, ir galima rinktis iš saldžių ar pikantiškų variantų. Vietos, kuriose parduodama fiteer, vadinamos fatatri. Vienas iš malonumų, kurį teikia šio patiekalo valgymas, yra stebėti, kaip virėjas minko tešlą ir suka bei varto ją virš galvos kaip lasą. Dažniausiai  fatatri visi įdarai yra lėkštėse prieš virėją, ir jūs galite patys parodyti, su kuo jums ruošti fiteer. Paprastai renkamasi kiaušinius, sūrį ir pjaustytus pomidorus. Saldžios fiteer ruošiamos su cukrumi, kokoso vaisiais ir razinomis.

Mahshi gaminama iš įvairių daržovių - vasarą – vynuogių lapų, žiemą – kopūstų, pipirų, žaliųjų ar juodųjų baklažanų, įdaroma malta mėsa, ryžiais, svogūnais, petražolėmis ir kitomis prieskoninėmis žolelėmis ir apkepama.

Baba ghanoug gaminama iš ant grilio keptų baklažanų su sezamo sėklų pasta ir alyvų aliejumi.

Kofta – pjaustyta mėsa, pagardinta prieskoniais, kepta ant grilio.

Kebab yra ant ugnies kepti mėsos gabaliukai, paprastai – aviena (toks pat patiekalas iš vištienos vadinamas shish tawouq). Mėsa paprastai pateikiama su daug petražolių , kepintais pomidorais ir svogūnais. Dar galite šiuos patiekalus valgyti su duona, salotomis ir tahini. Kofta ir kebab užsisakomi pagal svorį – 250 g porcijos (dar vadinama roba) paprastai užtenka vienam žmogui.

Hamam (balandžiai) ypatingai populiarūs, patiekiami su ryžiais ir prieskoniais. Taip pat patiekiama troškinta specialiame puode (tagen) su svogūnais, pomidorais, ryžiais ir grikiais.

Saldumynai
Kepiniai su cukruotu viršumi vadinami bendru žodžiu – baklava, pagardinami pistacijomis, smulkintais riešutais ir sirupu. Kita saldumynų rūšis – kunafa. Ji gaminama iš skystos tešlos, kuri leidžiama ant karštos lėkštės tampa panaši į vermišelius. Patiekalas pagardinamas lengvu sūrio ar grietinėlės padažu. Kunafa ypač dažnai gaminama švenčių metu. Kepiniai yra pagrindinė desertų rūšis. Muhalabiyya yra pieno kremas, plaktas su kukurūzais ar ryžiais, pagardintas rožių vandeniu, apibarstytas smulkintais migdolais ar kokoso riešutais. Om Ali yra sluoksniuoti kepiniai, įdaryti riešutais ir razinomis, pamirkyti piene ar grietinėlėje ir kepti orkaitėje. Kalbama, kad šį patiekalą į Egiptą atgabeno airiai. Roz bi laban (ryžiai su pienu) – gaminimo būdą nusako pats pavadinimas, patiekiamas karštas.

Arbata ir kava
Arbata (shai) ir kava (ahwa) paprastai gaminamos stiprios ir saldžios. Arbata tradicinėse Egipto kavinėse patiekiama stiklinėse, o vakarietiško stiliaus restoranuose – arbatos puodeliuose. Kavinėse ruošiant arbatą, arbatos lapeliai verdami vandenyje, kol gėrimas tampa tamsios spalvos; jeigu norite kitokios arbatos, paprašykite (shai libton) – žodis „Lipton” yra tarsi bendrinis žodis, kuriuo įvardijama arbata pakeliuose. Užsisakydami būtinai nurodykite, kiek cukraus norėsite, kadangi kitaip pagalvos, kad cukraus Jūs norite 4-5 šaukštelių. Norėdami pasakyti, kad norite mažai cukraus, sakykite „sukar shwaiyya“, o jeigu norite visai be cukraus – „minrheyer sukar“. Pieno paprašysite, pasakę b’laban, jeigu norite kažko labiau gaivinančio – užsisakykite su šviežiomis mėtomis (b’naanaa).

Jeigu užsisakysite tiesiog kavos, greičiausiai gausite turkiškos kavos (ahwa turki), kuri patiekiama mažame dviejų gurkšnių puodelyje. Ji gaminama iš netirpios kavos ir labai stipri. Prieš gerdami palaukite, kol malta kava nusės ant dugno. Būtinai nurodykite, kiek norėsite cukraus – ahwa mazboot reiškia vidutiniškai saldžiai, ahwa saada – be cukraus. Kava dažnai pagardinama kardamonu. Jeigu norėtumėte vakarietiškos kavos, prašykite ‘neskaf’.

Vaisių sultys
Galėsite paragauti sulčių koktelių, gaminamų iš vaisių ir daržovių sulčių, priklausomai nuo sezono. Standartinės (assir) sultys gaminamos iš (moz) bananai, (guafa) guava, (limoon) citrina, (manga) mango, (bortuaan) apelsinai, (rumman) granatai, (farawla) braškės ir (asab) cukranendrės.

Alkoholiniai gėrimai
Musulmonams gerti alkoholį draudžiama, tačiau didesnėje šalies dalyje pasivaišinimas keletu taurelių dažniausiai toleruojamas. Alkoholio vartojimas šiais laikais nebėra taip smerkiamas, kaip anksčiau. Tačiau patartina išgėrus nešlitinėti Egipto gatvėmis, kitaip rytą galite sutikti policijos nuovadoje.

Alus
Alus Egipte vadinamas Stella. Egipte jis pradėtas gaminti prieš daugiau kaip 100 metų. Nuo 1998 m. standartinis Stella alus (parduodamas tamsiuose žaliuose buteliuose po 4 Egipto svarus parduotuvėse, baruose – 6-16 svarų) papildytas Stella Meister (šviesus, nestiprus alus) ir Stella Premium (panašus į naminį alų). Egiptiečiai geria daugiausia šviesų alų. 1990m. alaus rinkoje atsirado dar viena konkuruojanti firma Al-Gouna, kuri gamina alų Sakkara. Penkių žvaigždučių viešbučių baruose yra importinio alaus, bet kainos labai didelės.

Vynas
Valstybinės gamyklos gamina raudoną, rausvą ir baltą vyną, kuris vadinamas ‘Chateau Migraine’. 1999 m. pradėtos gaminti naujos vynų rūšys iš Nilo deltoje augančių vynuogių, pasinaudojus Bordeaux regiono patirtimi. Vyno kaina – apie 30 Egipto svarų. Paragauti vyno dažnai siūloma restoranuose.