Sakoma, jog Brazilijos virtuvėje galima aptikti indų, portugalų virtuvių akcentų bei šiek tiek afrikietiškos kulinarijos prieskonio. Šios egzotiškos šalies gyventojai labai mėgsta maistą, kurį galima imti rankomis ir suvalgyti keliais dideliais kąsniais.
Brazilijos virtuvėje vyrauja žuvies ir jūrų produktai, gausiai naudojamas alyvų aliejus, kokoso riešutai. Mėgstamiausi brazilų užkandžiai – įvairūs sumuštiniai, įdarytos alyvuogės, maži pyragėliai su krevetėmis arba vištiena, viščiukų kojelės. Duona Brazilijoje, kaip ir daugelyje šalių, svarbus tautos virtuvės akcentas. Čia kepama duona panaši į prancūzišką batoną ir vadinama pão francês.
Šioje šalyje mėgiami gaivūs svaigieji kokteiliai, maišomi su egzotiškų vaisių sultimis. Brazilai ypač mėgsta cukranendrių degtinę cachaça, kitaip vadinamą baltuoju romu (sumaišyta su citrina, žaliąja citrina ir nerafinuotu cukrumi).
Šios šalies kulinarai siūlo ir braziliškų saldumynų. Vieni populiariausių yra avokado kremas, pieno pudingas, moliūgo saldainiai su kokoso riešutu. Galima paragauti egzotiško skonio žalių bananų pyrago arba neįprasto juodojo šokolado su aitriosiomis paprikomis.
Brazilijoje populiari ir kava. Kiekvienas brazilas kasdien išgeria 12-24 mažus puodelius kavos. Kava šioje šalyje laikoma svetingumo simboliu.
Gatvės maistas
Brazilijoje labai populiarus gatvės maistas. Vietiniai čia pasigamina tradicinių patiekalų ir kasdien prekiauja jais kaip užkandžiais. Pats populiariausias tokios prekybos patiekalas acaraje, mažas rutuliukas, padarytas iš pupelių, virtas palmių aliejuje, pagardintas aitriaisiais pipirais ir įvairiais prieskoniais.
Patiekalų įvairovė
Brazilija yra labai didelė šalis. Kiekvienas regionas turi savo tradicinius patiekalus, kuriuos skanauja patys ir mielai vaišina svečius. Nacionaliniu Brazilijos patiekalu laikoma Feijoada (troškinys, paruoštas iš juodųjų pupelių, kiaulienos nugarinės, kiaulės kojos, rūkyto kumpio ir kitų produktų).
Pato no tucupi (valgis, pagamintas iš antienos manijoko padaže).
Tacacá (tiršta sriuba su krevetėmis ir česnaku).
Vatapá (krevetės, žuvų taukai, kokoso pienas, ryžiai).
Caruru (krevetės, okra, svogūnai ir pipirai).
Chopp (alus).
Mingau (gaminamas iš žalių bananų, išvirtų piene).
Guisado (vėžlių troškinys).
Lagosta com leite de coco (omaras su kokoso pienu).
Xinxim de galinha (stipriai sūdyti vištienos gabaliukai, troškinti žemės riešutų, krevečių ir imbiero padaže).
Tutu de feijão (troškintos pupos, valgomos su keptu kiaušiniu arba virtomis dešrelėmis).
Jacaré (krokodilienos delikatesas).
Cuscuz (gaminama iš kukurūzų ir vištienos).
Bacalhau desfiado (specialiai paruošta menkė).
Sardinha na brasa (braziliškai ruoštos dešrelės).
Barreado (mėsos troškinys su kukurūzų miltais).
Pagal www.litaura.lt parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt informacija