Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Blynelių įvairovė Olandijoje (pasaulio virtuvės)

2007-11-13
Опубликовать вашу статью

Visame pasaulyje olandiški blyneliai, arba pannekoeken, garsėja dėl savo dydžio (būna arba labai dideli, arba labai maži) ir traškumo. Olandijoje juos mėgsta ir suaugusieji, ir vaikai. Blynelių galima sočiai prisivalgyti pannekoekenhuis – specialiuose blynelių restoranuose.

Šioje šalyje blyneliai pradėti valgyti XVI amžiuje. Tuo metu blynais buvo vadinamas plokščias tešlos gabalėlis, kepamas kiaulės taukuose. Nuo XVIII amžiaus blyneliai buvo kepami iš grikių miltų tešlos, pieno ir mielių. Šiais laikais olandų vaikai valgo blynelius kaip pagrindinį patiekalą net keletą kartų per mėnesį.

Įprastai blynelių tešla gaminama iš miltų, kepimo miltelių (arba mielių), šiek tiek druskos, 2 kiaušinių, šilto pieno. Blyneliai kepami svieste arba margarine, kol abi pusės gražiai paruduoja. Patiekiami su sirupu – stroop, cukrumi, džemu ir kt.

Olandijoje gausu įvairiausių rūšių blynelių. Populiarūs blyneliai su bekonu, sūriu, imbieru, obuoliais ir kitais vaisiais, uogomis:

* Spekpannekoek – blyneliai su bekonu. Iš visų blynelių rūšių, ar tai būtų saldūs, ar pikantiški, blyneliai su bekonu yra vieni populiariausių – tai traškus, aromatingas skanėstas.

* Strooppannekoek – blyneliai su sirupu. Šių blynelių receptas visiškai nesudėtingas, tačiau vaikai juos mėgsta labiausiai. Blyneliai kepami iš įprastos tešlos, tik ant jų užpilamas šviesiai rudas, iš cukrinių runkelių gaunamas sirupas. Ypač skanu, kai sirupo įpilama į keptuvę ir šiek tiek pakaitinus, sirupas virsta karamele.

* Appelpannekoek – blyneliai su obuoliais. Jeigu norite išsikepti blynelių su obuoliais, jums reikės: 2 obuolių, citrinų sulčių, smulkiojo cukraus. Obuolius nulupkite, išimkite šerdis ir plonai supjaustykite griežinėliais. Pamirkykite citrinų sultyse, kad įgautų jų spalvą. Pjaustytus obuolius užberkite ant blynelio paviršiaus ir apibarstykite cukrumi. Kepkite kol blyneliai paruduos. Atsargiai apverskite blynus, kad iškeptų obuoliai, o cukrus virstų karamele. Patiekite karštus.

* Gemberpannekoek – imbieriniai blyneliai.

* Flensjes – olandiški lietiniai. Paprastai patiekiami su cukrumi. Šilti blyneliai kartais patiekiami su ledais arba su karštomis vyšniomis.

* Poffertjes – mažyčiai blyneliai, kepami specialiose keptuvėse. Tradiciškai patiekiami tiesiai iš keptuvės su ištirpusio sviesto gabalėliu ir aptepti cukraus glajumi.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Interneto archyvo nuotrauka
Meniu.lt informacija

 

 


 

Dėkojame Nyderlandų 
Karalystės ambasadai