Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Balkanai >> Rumunijos virtuvės patiekalai (pasaulio virtuvės)

2008-01-06
Опубликовать вашу статью

Balkanai arba Balkanų pusiasalis – pusiasalis Europos pietuose, rytinėje dalyje. Plotas apie 666,7 tūkst. km², gyventojų apie 60 mln. Pusiasalio teritorijoje yra Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Bulgarija, Kroatija, Buvusioji Jugoslavijos Respublika Makedonija, Moldova, Rumunija, Serbija, Juodkalnija bei Slovėnija. Balkanus iš šiaurės vakarų riboja Italija, šiaurėje – Austrija ir Vengrija, šiaurės rytuose Ukraina, pietuose – Graikija ir Turkija. Pusiasalį vakaruose skalauja Adrijos jūra, pietvakariuose Jonijos jūra, o rytuose – Juodoji jūra.

Šios Balkanų regiono šalies virtuvę įtakojo graikai, turkai, saksai, slavai ir romėnai. Čia taip pat galima aptikti rusiškų, lenkiškų ar austriškų patiekalų.

Rumunijos virtuvėje dominuoja jautiena, kiauliena, aviena, žuvis, pieno produktai, vaisiai, mėgiamos tirštos sriubos, o ant pusryčių stalo beveik visuomet patiekiami kiaušiniai – minkštai ar kietai virti, kepti arba omletas. Omletas su sūriu, aviena arba grybais gana populiarus valgis.

Tradiciniai valgiai ir gėrimai

Ciorba de perisoare – sriuba su mėsos kukulaičiais.

Ciorba taraneasca - daržovių sriuba su mėsa ir ryžių kukuliais.

Mamaliga – kukurūzų miltų košė/masė, tai tradicinis šalies užkandis ( Itališka polenta ... ).

Nisetru la gratar – keptas jūros eršketas.

Pasca – saldus sūrio pyragas, tai tradicinis Rumunijos Velykų valgis.

Ardei umpluti – įdarytos paprikos, šis patiekalas populiarus daugelyje to regionų šalių.

Ciorba de burta – žarnokų sriuba (pasaulio virtuvėse gana populiarus valgis).

Musaka – baklažanų ir faršo apkepas (graikų moussaka …).

Sarmel – įdaryti kopūstai.

Salate de vinete – baklažanų salotos, kurios ruošiamos iš kepintų baklažanų, smulkintų svogūnų, druskos, kai kur dar įdedama česnako ir pipirų. Patiekiamas įvairiai – išmaišius su alyvuogių, saulėgrąžų ar kukurūzų aliejumi arba majonezu. Man teko paskanauti su majonezu. Tradiciškai šio patiekalo variacijos dominuoja tiek Turkijoje, Sirijoje ar Graikijoje, jo paskanauti galima ir Indijoje, kuris vadinasi baigan ka bharta .

Mujdei – tradicinis aštrus padažas, paruoštas iš trintų česnakų su šiek tiek druskos bei aliejaus. Paprastai patiekiamas prie visko – mėsos, žuvies, prancūziškų bulvyčių arba prie rasol.

Rasol – tradicinis Rumunijos valgis, gaminamas iš mėsos , paprastai viena iš paukštienos rūšių – vištiena, antiena, žąsiena, kalakutiena, nors kartais keičiama į kiaulieną ar jautieną, taip pat bulvių ir eilės daržovių.

Tuica – slyvų brendis.

Gluhwein – karštas vynas.

Socata – švelnus gėrimas iš šeivamedžio uogų.

Kas be ko, ir sūriais ši šalis pavaišins – nuo branza de vaci ( saldaus karvės pieno sūrio ) iki urda – analogiškas italų ricotta.

Šalis taip pat gali pasigirti ir vynais - Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Riesling, Pinot Gris and Chardonnay iš Murfatlar, o Grasa ir Feteasa iš Cotnari vynuogynų.

Jolanta Bagurskienė
Parengta pagal internetą
Nuotraukoje – rumuniški pusryčiai ( www.jazz.ua.edu )
Meniu.lt informacija