Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Balkanai >> Makedonija (pasaulio virtuvės)

2008-01-12
Опубликовать вашу статью

Balkanai arba Balkanų pusiasalis – pusiasalis Europos pietuose, rytinėje dalyje. Plotas apie 666,7 tūkst. km², gyventojų apie 60 mln. Pusiasalio teritorijoje yra Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Bulgarija, Kroatija, Buvusioji Jugoslavijos Respublika Makedonija, Moldova, Rumunija, Serbija, Juodkalnija bei Slovėnija. Balkanus iš šiaurės vakarų riboja Italija, šiaurėje – Austrija ir Vengrija, šiaurės rytuose Ukraina, pietuose – Graikija ir Turkija. Pusiasalį vakaruose skalauja Adrijos jūra, pietvakariuose Jonijos jūra, o rytuose – Juodoji jūra.

Kaip ir daugelio Balkanų šalių, makedoniečių kulinarija susiformavo iš kelių kultūrų virtuvių: turkų, graikų, serbų ir bulgarų.

Šalies virtuvėje dominuoja aviena ir kiauliena, daržovės bei eilė prieskonių. Ant makedoniečių stalo visada puikuojasi duona bei sūris. Makedonijoje galima paragauti įdarytų paprikų ar baklažanų, mėsa kimštų pomidorų.

Makedonietiškas meniu
Gjuvech – gana populiarus makedoniečių troškinys, ruošiamas iš vištienos, ryžių, pipirų, morkų, salierų, porų, pastarnokų...

Kjoftinja – iš mėsos, smulkintų svogūnų, raudonėlių, mėtų, pipirų, česnako, duonos ir kiaušinio paruošti ir aliejuje iškepti kukuliai. Tai populiarus valgis šalyje.

Sutlijach – ryžių pudingas.

Pinjur – padažas, turintis kelis paruošimo būdus, bet paprastai gaminamas iš pomidorų, baklažanų, žaliųjų paprikų, česnakų, kalendros... Paprastai valgomas su fetos sūriu ir tradicine duona.

Kjebapchinja – makedonietiškas kebabas.

Sarma – pamarinuoti/pasūdyti kopūstų lapai, įdaryti ryžiais ir mėsa (kaip mūsiškiai balandėliai, tik nedideli).

Tavce gravce – kepintos pupelės.

Ajwar – tradicinis padažas, pagamintas iš saldžiųjų paprikų.

Vietinės gamybos vynai dar nėra populiarūs pasaulinėje rinkoje, o štai kavą makedoniečiai ruošia turkišku ir olandišku stiliumi. Iš stipresnių gėrimų populiari įvairaus skonio (slyvų, kriaušių, vynuogių ir kt.) raki.

Jolanta Bagurskienė
Parengta pagal interneto spaudą
Nuotraukoje – Sarma (www.plantsworld.net)
Meniu.lt informacija