Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Ayran – gaiva stiklinėje

2007-09-15
Опубликовать вашу статью

Populiariausi nealkoholiniai gėrimai Turkijoje yra ayran, sahlep, boza, geriami daugiausia tam tikru metų laiku.

Ayran – tai baltos spalvos jogurtinis gėrimas, vienas iš mėgstamiausių Turkijoje nuo to laiko, kai jį atrado viena Centrinės Azijos turkų gentis. Žodis „jogurtas“ kilęs iš turkiško žodžio „yogurt“, o pastarasis – iš veiksmažodžio „yogurtmak“, reiškiančio „maišyti“.

Tai Turkijoje, Bulgarijoje, Armėnijoje, kitose Balkanų šalyse, Vidurinėje ir Centrinėje Azijoje populiarus gėrimas, dažniausiai gaminamas atskiedžiant jogurtą su šaltu virintu vandeniu, įberiant šiek tiek druskos. Patiekiamas šaltas. Tinka prie bet kokio patiekalo, puikiai atvėsina karštą vasaros dieną. Nors ayran dažniausiai geriamas vasarą, bet turkai mėgsta jį ir žiemos metu.

Vertingosios ayran savybės – tai gėrimas, skatinantis virškinimą ir gerinantis žarnyno veiklą.

Šis gėrimas paplitęs visuose šalies regionuose. Priklausomai nuo vietovės, ayran būdingas nežymus pakitimas – riebumas. Šalies pietuose mėgstamas riebus ayran. Geriausiai šį neįprastą, bet paprastą gėrimą gamina Susurkuk gyventojai, netoli Balikesiro, kurie labai didžiuojasi „kunkuliuojančiu ayran“ ir kasmet, rugsėjo pradžioje, rengia šventę.

Ayran gali būti gaminamas ir su agurkų sultimis (vietoje vandens) arba pagardintas česnaku, kartais – pipirais. Populiarus prieskonis – mėtų lapeliai. Gėrimo su prieskoniais tikriausiai neteks paragauti Bulgarijoje, nes šioje šalyje į ayran nededama netgi druskos...

Turkijoje šis gėrimas toks populiarus, kad net vertinamas sulčių ir gazuoto vandens pramonėje. Tarptautinė greitojo maisto kompanija „McDonalds“ įtraukė ayran į valgiaraštį. Azerbaidžane, Sirijoje ir Libane šio gėrimo galima paragauti visuose restoranuose ir greitojo maisto parduotuvėse. Kitose šalyse galima rasti vietose, kur pardavinėjami kebabai. Turkijoje, kaimo vietovėse, ayran vaišinami svečiai.

4 porcijoms gėrimo paruošti reikės:

· 0,75 l natūralaus jogurto;
· 0,5 l šalto, virinto vandens;
· 1,5 šaukštelio druskos;
· šviežių arba džiovintų mėtų.

Viską sudėti į plaktuvą ir plakti 1-2 minutes, kol pradės lengvai putoti. Galima plakti ir dubenyje su kiaušiniams plakti skirtu prietaisu, kol pasidarys vientisa masė. Išpilstyti į stiklines ir papuošti mėtų lapeliais. Suvartoti per parą nuo paruošimo.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotrauka www.turkishcookbook.com