Kas gi nemėgsta darganą rudens dieną pasišildyti dubenėliu karštos sriubos ar vasarą atsigaivinti šaltibarščiais? Įvairios sriubos yra populiarios ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, kur jos gaminamos tiek iš įprastinių daržovių ar mėsos sultinio, tiek ir vaisių, sūrio ar net riešutų.
Štai 7 populiarios pasaulio sriubos, kurių verta paragauti keliaujant, o kai kurias gana paprastai galite pasigaminti ir patys namuose.
Prancūziška svogūnienė
Šiandien prancūziška svogūnienė yra laikoma viena prabangiausių pasaulio sriubų, tačiau kažkada ji buvo tiesiog paprastas darbininkų ir varguolių patiekalas. Iš svogūnų, sultinio ir sūrio ruošta sriuba buvo valgoma žiemą arba nakties metu, mat puikiai sušildydavo ir suteikdavo energijos.
Pasak XVIII a. atsiradusios legendos, Prancūzijos karalius Liudvikas XV pavargęs po medžioklės neturėjo kuo pasistiprinti. Jo virtuvės šefas nusprendė svieste pakepinti svogūnus, užpylė juos pastovėjusiu šampanu ir taip gimė garsioji svogūnienė, kurios receptas vėliau buvo išdalintas kitiems didikų virėjams ir išpopuliarėjo visoje šalyje.
Šiuolaikinė prancūziška svogūnienė dažniausiai būna tiršta ir yra ruošiama iš svogūnų, česnako, sultinio, baltojo vyno, miltų ir sūrio, o skaninama duonos skrebučiais.
Itališka minestrone
Genialumas slypi paprastume – tokia taisykle dažnai vadovaujasi italai savo virtuvėje. Štai jų tradicinė daržovių sriuba, vadinama minestrone, yra be galo paprasta, tačiau labai skani ir maistinga.
Minestrone buvo gaminama dar nuo Romos laikų – tuomet jos pagrindą sudarydavo įvairios daržovės ir kiti sezoniniai ingredientai: svogūnai, kopūstas, česnakai, grybai, morkos, šparagai, lęšiai ar pupelės. Vėlesniais laikais šioje sriuboje atsirado ir mėsa, pomidorų tyrė bei makaronai arba ryžiai. Visi ingredientai yra suverdami į tirštą masę ir gardinami parmezano sūriu arba net bazilikų padažu pesto.
Priklausomai nuo Italijos regiono ir sezoniškumo, egzistuoja daugybė skirtingų minestronės variantų. Tad ir Jūs galite paeksperimentuoti virtuvėje ir pasigaminti kažką išskirtinio.
Ispaniškas gaspačo
Lietuviai vasarą valgo šaltibarščius, o štai ispanai gaivinasi savo tradicine šaltsriube, vadinama gaspačo. Iš Andalūzijos regiono kilusi sriuba senais laikais buvo gaminama iš duonos, vandens, česnakų, alyvuogių aliejaus ir daržovių, viską sutrinant didžiuliame puode. Dėl savo gaivinančių savybių ir maistingumo ši šaltsriubė buvo populiari tarp vynuogynuose ir alyvmedžių plantacijose dirbusių darbininkų.
Šiandien gaspačo sudėtis gali skirtis priklausomai nuo sezono, tačiau populiariausi ingredientai yra pomidorai, agurkai ir paprikos – tokiu būdu gaminamas raudonasis gaspačo. Išradingesni kulinarai į sriubą deda ir avokadus, arbūzus, melionius, vynuoges, o viskas gardinama alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis ir duonos skrebučiais.
Japoniškas miso
Miso yra tradicinė japoniška sriuba, kuri dėl savo šildančio aštrumo ir sūroko skonio yra populiari ir mėgstama visame pasaulyje. Šios sriubos pagrindą sudaro specialus sultinys, gaminamas iš džiovintų sardinių, jūros žolių, tuno arba šitake grybų, o į jį įmaišoma fermentuotų sojos pupelių pasta, vadinama miso.
Sriubos skonis labai priklauso nuo to, kokią miso pastą pasirinksime: pavyzdžiui, raudonoji miso suteikia patiekalui stipresnį, sodresnį skonį, o baltoji – šiek tiek saldumo. Be viso to, į miso sriubą dar dedamos bulvės, grybai, svogūnai, žuvis, jūros gėrybės ir tofu sūris.
Miso yra vertinama dėl mažo kaloringumo ir didelio proteino kiekio. Japonijoje ši sriuba yra tokia populiari, kad dažnas japonas ją valgo kasdien.
Vietnamietiška pho
Panašiai kaip ir japonai, vietnamiečiai taip pat be galo vertina sriubą. Jie savo dienos neįsivaizduoja be tradicinės pho sriubos, kurią gali valgyti tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Vietname pho sriubos galima įsigyti tiek restoranuose, tiek paprastuose gatvės stenduose, o ji visada išsiskiria savo šviežumu ir sezoniškais ingredientais.
Tradicinė pho sriuba yra gaminama iš jautienos sultinio, tačiau galima rasti ir vištienos ar vegetariškų sriubos variantų. Į ją dar dedami ryžių makaronai ir daugybė žalumynų: mėtų, pupų daigų, bazilikų ar svogūnų laiškų, taip pat lašinamos laimo sultys.
Tailandietiška tom yum
Kita azijietiškos virtuvės klasika yra tailandietiška tom yum sriuba. Saldžiarūgščiu skoniu pasižyminti sriuba šiandien jau yra užkariavusi ne tik tailandiečių, bet ir daugelio užsieniečių širdis bei skrandžius.
Egzistuoja daugybė tom yum variantų, tačiau beveik visuose iš jų rasite citrinžolę, čili pipirus, laimo sultis, žuvies padažą, kalendras, imbierą, česnaką ir svogūno laiškus. Visi šie ingredientai suteikia sriubai nepakartojamą aštrių, rūgščių ir saldžių skonių paletę. Dažniausiai verdama su krevetėmis, tom yum dar galima gaminti su vištienos sultiniu arba kiauliena, grybais ir įvairiomis daržovėmis. Vienas populiariausių sriubos variantų yra vadinamas Tom yum nam khon ir gaminamas kartu su kokosų pienu.
Jeigu norite susipažinti su tailandietiška virtuve, tom yum sriuba neabejotinai yra vienas iš vertų paragauti patiekalų!
Gruziniškas charčio
Visame Kaukazo regione populiari charčio sriuba yra kilusi iš Gruzijos ir laikoma šios šalies nacionaliniu patiekalu. Charčio gali būti gaminama iš įvairios mėsos (jautienos, vištienos, kiaulienos, avienos ir net žąsienos), ryžių, graikinių riešutų ir įvairių prieskonių, kurie skiriasi pagal regioną ir sezoną.
Ypatingas šios sriubos ingredientas yra specialus kaukazinių slyvų padažas, vadinamas tkemali. Rūgštokas padažas gaminamas ne tik iš slyvų, bet ir česnakų, kalendros, čili pipirų, krapų ir regionui būdingos taškuotosios mėtos.
Kartu verdami skirtingi ingredientai pavirsta į tirštą, sodraus skonio sriubą, kuri yra ne tik skani, bet ir labai soti. Jeigu norite paragauti geriausio charčio – keliaukite į Gruzijos Megrelijos regioną, šio patiekalo gimtinę.
***
Sriubos yra populiarios daugelyje pasaulio šalių. Jų gamybai naudojami įvairūs sezoniniai ir vietiniai ingredientai: daržovės, mėsa, žuvis, vaisiai, sūris, riešutai. Keliaujant visada verta paragauti maistingos tradicinės sriubos, o jeigu trūksta įkvėpimo savoje virtuvėje – galite ir patys išbandykite sriubas, kurias gamina įvairios pasaulio tautos.
Akvile Ben Haim @Meniu.lt