This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Patarimai, kurie padės Velykas švęsti sveikiau

2018-03-28
Publish your own article

Tikriausiai sutiksite su manimi, jog Velykos, tai ne tik puikus praleistas laikas su artimaisiais bei draugais, bet dar ir proga paragauti skaniausių patiekalų. Tačiau dažnai pamirštame saiko jausmą ir ši šventė iš džiaugsmingos greitai gali tapti persivalgymo maratonu, sutrikusiu virškinimu ar net apsinuodijimu. Kad taip nenutiktų, o šventiniai prisiminimai liktų tik teigiami, išbandykite šiuos patarimus sėsdami už stalo.

Užkąskite dar iki didžiojo šventinio pavalgymo

Labai dažnai daugelis iš mūsų žinodami, jog laukia didelė puota per pietus ar vakare, visą dieną kenčiame alkį, kad vakare galėtume valgyti nejausdami kaltės jausmo ar tikėdamiesi, kad tik taip nesugadinsime apetito. Tačiau tai gali būti didelė klaida.

Pirmiausia, visą dieną kentėjus alkį ir nustūmus signalus pavalgyti į šalį, psichologinis spaudimas valgyti lengvai gali tapti nekontroliuojamu. Todėl nors ir ištversite nevalgę iki šventės pradžios, būsite toks išbadėjęs, kad negalėsite sustoti valgyti tol, kol nepasidarys bloga. Taip kalorijų suvartosite dar daugiau nei tikėjotės kentėdami alkį visą dieną.

Protingesnis sprendimas yra nelaukti, kol smarkiai išalksite. Pradėkite rytą sočiais kiaušinių patiekalais ar pilno grūdo duona su avokadu. Jei šventė prasideda tik vakare, suvalgykite ir lengvus pietus ar nedidelį, bet sotumo suteikiantį užkandį kaip sauja migdolų riešutų ar jogurtas su uogomis. Nesijausite persivalgęs, o prie šventinio stalo saikingai paragausite savo mėgstamų patiekalų.

Užpildykite lėkštę gaiviomis salotomis

Daugiausiai vitaminų turinčios spalvotos, šviežios daržovės per Velykas dažnai pakeičiamos sunkiau virškinamomis mišrainėmis. Dažnai šios mišrainės maišomos su riebiu majonezo padažu.

Gaiviomis salotomis pradėti šventę gali būti labai naudinga, nes ne tik gausite gausybę reikalingų organizmui vitaminų, bet pagerinsite virškinimą. Rinkitės kartumo turinčius žalumynus kaip gražgarstė rukola, cikorija, salotas pagardinkite citrusiniais vaisiais, actu - taip padėsite skrandžiui geriau suskaidyti tolimesnius patiekalus.

Nepiktnaudžiaukite kiaušinių patiekalais

Kaipgi Velykos be kiaušinių patiekalų? Deja, labai dažnai persivalgius kiaušinių ir patiekalų su jais, gali sutrikti virškinimas. Nors kiaušiniai yra vienas maistingiausių produktų pasaulyje, tačiau jie nėra lengvai virškinami.

Norėdami paragauti kiaušinių patiekalų laikykitės paprastos taisyklės - nevalgykite didesnio kiekio, nei valgytumėte įprastomis dienomis, pavyzdžiui, pusryčiams. Nepamirškite, kad kiaušiniai gali būti kitų patiekalų dalis, tokių kaip mišrainės, kepiniai ar netgi majonezas, todėl įvertinkite ir tai. Bendra rekomendacija yra 1 - 2 kiaušiniai per dieną, todėl šventinės kiaušinių valgymo varžybos tikriausiai nebūtų pati geriausia mintis.

Nepamirškite skysčių

Pradėję valgyti šventinius pietus ar vakarienę, esame užsiėmę skanaudami įvairiausius patiekalus. Labai dažnai pamirštame gerti skysčius. Tačiau skysčių vartoti būtina, nes jie ne tik sumažina mūsų troškulį, bet ir padeda palaikyti tinkamą organizmo balansą suvalgius sūdytų ar saldžių patiekalų.

Vertinga prisiminti, kad alkoholiniai gėrimai, vynas ar alus, taip pat kava bei stiprios arbatos dar labiau dehidratuoja organizmą - tai yra pašalina iš jo skysčius. Todėl šiais gėrimais pakeitę vandenį, tikrai nenumalšinsite troškulio. Visuomet šalia savęs turėkite stiklinę vandens ir gurkšnokite jį palaipsniui visos šventės metu.

Išmėginkite sveikesnes Velykinių patiekalų versijas

Nors Velykiniai tradiciniai patiekalai, ypač paruošti mylimų namiškių, mums asocijuojasi su gražiausiais atsiminimais ir tai yra neatskiriama šventės dalis, vis dėlto tai taip pat yra sunkiausi, riebiausi ar daugiausiai cukraus turintys gaminiai. Valgydami tik juos, greitai apsunkstame, persivalgome ar pradedame jausti pilvo pūtimą.

Nebijokite eksperimentuoti ir išbandyti lengvesnių tradicinių patiekalų versijų. Mišraines su majonezu pakeiskite pagardintomis alyvuogių aliejumi, riebaluose skrudintus žuvies ar vištienos gabaliukus verčiau apvoliokite smulkintuose riešutuose ir kepkite orkaitėje. Vietoj kečupo patiekite smulkia tarka tarkuotų pomidorų su bazilikais, o pieniško šokolado desertus pakeiskite kokybišku juodu šokoladu su uogomis.

***

Velykos - tai bundančio pavasario ir nuostabiai praleisto laiko artimųjų apsuptyje šventė, kurios džiugesio tikrai neturėtų nustelbti nemalonūs pojūčiai organizme ar apsunkęs virškinimas. Reikia tik kelių nedidelių pokyčių, kurie padės šventinį stalą paversti sveikesniu ir paliks tik gražiausius prisiminimus. Kad nepersivalgytumėte, suvalgykite užkandį dar prieš sėsdami už šventinio stalo. Puotauti pradėkite pripildydami lėkštę salotomis, paragaukite lengvesnių tradicinių patiekalų versijų, nepersivalgyte kiaušinių. Na ir žinoma, nepamirškite gerti vandens. Šiuos patarimus įgyvendinti lengva be didelių pastangų, o sveikesnės šventės ir geresnė savijauta - garantuotos.

 

Lauryna Nelkinė @Meniu.lt