This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Bulvės: ar sveika, kokias rinktis ir kiek valgyti?

2017-11-22
Publish your own article

Be bulvių sunkiai įsivaizduojama lietuviška virtuvė. Ar tai būtų cepelinai, gal bulvių košė, o kur dar blynai ir šviežios jaunos bulvytės – visiems mums puikiai pažįstami ir komforto suteikiantys patiekalai. Bet pastaruoju metu bulvės ne tik gauna laurų už gardžius tradicinius patiekalus. Vis dažniau jos įtraukiamos į vengtinų bei tukinančių produktų sąrašus. Tačiau ar tikrai turėtume bijoti bulvių, o jų patiekalais mėgautis tik ypatingomis progomis?

Pamirštos gerosios bulvių savybės

Galvoti apie bulves tik kaip apie riebius lietuviškus patiekalus būtų mažiausiai nesąžininga. Vienoje vidutinėje klasikinėje bulvėje yra net trečdalis visos dienos rekomenduojamos vitamino B6 ir kalio normos, na o tokio pat dydžio saldžiojoje šios daržovės versijoje yra tikras vitamino A užtaisas (net keturis kartus viršija mažiausią rekomenduojamą dienos normą), kuris tiesiog būtinas puikiam regėjimui, gražiai odai ir sveikai nervinei sistemai palaikyti.

Šios šakninės daržovės taip pat gali pasigirti dar viena sveikatai be galo naudinga savybe. Jose yra gausu išskirtinės rūšies krakmolo, kurio organizmas nepasisavina. Reiškia, kad gauname mažiau kalorijų nei galvojome ir dar papildomai ši atspariojo krakmolo rūšis yra prebiotikas, kuris yra tarsi maistas gerosioms mūsų žarnyno bakterijoms ir tuo pačiu imunitetui. Tik dar svarbu nepamiršti, jog bulvėse esantis atsparusis krakmolas ir jo gerosios savybės atsiskleidžia tik tuomet, kai bulvės yra visiškai atvėsusios. Todėl daržovių salotos su keliomis atvėsintų bulvių skiltelėmis gali būti nepaprastai maistingas ir sotus pietų patiekalas.

Dar vienas šių daržovių privalumas yra gebėjimas užtikrinti ilgalaikį sotumo jausmą. Australijoje vykusiame tyrime palyginus tiek pat kalorijų turinčius maisto produktus, buvo nustatyta, kad virtos ar orkaitėje keptos bulvės pirmauja sotumo indekso sąraše. O tai yra puiki naujiena tiems, kurie nuolatos po valgio vis tiek jaučiasi alkani ir ieško, ko dar užkąsti.

Paruošimo būdas turi reikšmės

Galbūt paskaitę apie gerąsias bulvių savybes, svajojate kaip skaniai valgysite bulvytes fri ir dar aprūpinsite savo sveikatą maistingomis medžiagomis? Ne taip greitai.

Riebaluose virtos ar keptos bulvės tikrai nėra sveikatai naudingas pasirinkimas. Viešojo maitinimo vietose užsisakę gruzdintų bulvyčių labai dažnai gausite visiškai nereikalingą, kelis kartus pakaitintų, pigių hidrintų riebalų dozę, dėl kurios gali apsunkti širdies darbas, padidėti uždegiminiai procesai organizme.

Keptuvėje smarkiai apkepintos net iki rudos traškios plutelės bulvės taip pat gali būti ne pats maistingiausias pasirinkimas. Būtent tuose mūsų mėgstamuose traškiuose apskrudimuose yra akrilamido – kancirogeninės medžiagos, kuri gaminasi vienu metu kaitinant anukštoje temperatūroje angliavandenių ir baltymų turintį maistą. Bulvės kaip tik patenką į šią kategoriją.

Norėdami šias šaknines daržoves paruošti sveikesniu būdu, geriau virkite ar kepkite orkaitėje su žolelėmis ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Na, o gruzdintas bulvytes, traškučius ir košę su grietinėle bei sviestu verčiau palikite pasilepinimui retkarčiais.

Kiek bulvių valgyti?

Sveikesniu gaminimo metodu paruoštos bulvės gali būti maistingas pasirinkimas, tačiau tai nereiškia, kad turėtume savo lėkštes užpildyti tik jomis. Į mitybą drauge įtraukite daug kitų spalvingų daržovių, kokybiškų baltymų ir gerųjų riebalų.

Tikslesnius suvalgomus kiekius reikėtų nusistatyti atsižvelgus į kelis pagrindinius kriterijus: aktyvumą, lieknumą ir individualius maisto medžiagų poreikius. Jeigu esate aktyvus, nuolatos judate ir per dieną sudeginate daug kalorijų, dėl suvalgomo bulvių kiekio tikriausiai neturėtumėte nerimauti. O jeigu jūsų tikslas – sulieknėti ir atsikratyti nereikalingų riebalų, bulvių neatsisakykite visai, tačiau jas vartokite rečiau arba mažesnėmis porcijomis.

***

Tiesa, kad ne visi lietuviški bulvių patiekalai yra sveiko maisto pavyzdžiai, tačiau tai neturėtų būti pretekstas manyti, jog pačios bulvės yra nesveikos. Tiek mums įprastos, tiek saldžiosios bulvės yra maistingos, sotumo suteikiančios daržovės, kurių tikrai nereikėtų bijoti valgyti. O ypač, kai jos yra įvairios mitybos dalimi ir paruoštos sveikatai palankiu būdu.

 

Lauryna Nelkinė @Meniu.lt