Kad cukrus nėra pati maistingiausia patiekalų sudėtinė dalis, girdėjome jau visi. Jo turėtume vartoti gerokai mažiau nei vartojame dabar. Tačiau saldumo potraukis daugumai mūsų jau užprogramuotas nuo gimimo. Dar kūdikystėje susipažįstame su saldžiu mamos pienu, o šis daug malonumo, saugumo ir energijos suteikiantis skonis lydi mus visą gyvenimą. Vėliau savo saldžias pagundas tenkiname kepiniais su cukrumi, pasaldiname arbatą medumi ar ieškome natūralesnio saldumo vaisiuose. Bet įsivaizduokite, jog tą patį cukraus, medaus ar vaisių saldumą galėtumėte gauti beveik visiškai be kalorijų, o saldumynus valgyti dažniau visiškai nepakenkdami savo figūrai. Skamba per gerai, kad būtų tiesa? Galbūt ir yra. Šiandien pakalbėkime apie mažiausiai kalorijų turinčias cukraus alternatyvas – saldiklius ir jų vietą mūsų mityboje.
Kas yra saldikliai ir į kokius produktus jie dedami?
Saldikliai yra iš kitų natūralių medžiagų cheminiu būdu pagaminti saldumą suteikiantys produktai, kurie paprastai laikomi neturinčiais kalorijų. Taip yra visai ne dėl to, kad saldikliai yra magiškas gaminys, kurį valgai ir kalorijų negauni. Saldikliai dažniausiai yra keliasdešimt ar net kelis šimtus kartų saldesni už cukrų, o tai reiškia, kad reikalinga vos kruopelė saldiklio, norint gauti vieno ar dviejų šaukštelių cukraus saldumą. Todėl tokiame mažame kiekyje kalorijų beveik nėra. Maisto ir dietų pramonė saldikliais pakeičia koloringesnius cukrų ir medų, o savo pažadais vilioja vartotojus verčiau rinktis „dietinius” produktus kaip neva sveikesnę, lieknėjimą garantuojančią alternatyvą.
Populiariausi šiuo metu rinkoje esantys saldikliai dar gali būti atpažįstami šiais pavadinimais: aspartamas, acesulfamas K, sorbitolis, ksilitolis, maltitolis, sukralozė, sacharinas.
Atrodo, jog saldiklių panaudojimo idėjoms ribų nėra. Dažniausiai saldikliais pakeičiamas cukrus mažiau kalorijų turinčiuose produktuose lieknėjantiems, taip pat fitneso industrijos gerbėjams pritaikytuose gaminiuose: baltyminiuose kokteiliuose, batonėliuose, blynų mišiniuose. Saldiklių taip pat galima rasti produktuose su ženklu „be cukraus”, leduose, pusryčių dribsniuose, ledinukuose. Žinoma, saldikliai parduodami kaip atskiras gaminys tablečių, miltelių ar lašelių pavidalu. Tokios formos jie gali būti naudojami kepiniams ar gėrimams pasaldinti namuose ar kavinėje.
Bet saldiklių yra ne tik maisto produktuose. Jų galima rasti kramtomoje becukrėje gumoje, pastilėse nuo gerklės skausmo ir netgi dantų pastoje ar skalavimo skystyje.
Kuomet saldikliai gali būti geriau nei cukrus?
Šiuo metu egzistuojantys moksliniai tyrimai rodo, jog priešingai nei cukrus, saldikliai gali būti naudingi tiems žmonėms, kurie ypatingai skrupulingai prižiūri savo burnos higieną. Saldikliai neleidžia daugintis bakterijoms ir taip susilpninti dantų emalio, todėl kyla daug mažiau rizikos, kad dantys ims gesti.
Be to, vartojant produktus su saldikliais, gliukozė kraujyje taip staigiai nepakyla, kaip būtų suvalgius saldaus kepinio su cukrumi. Ilgainiui, saldikliai gali būti naudojami kaip viena iš cukraus ar medaus alternatyvų žmonėms, turintiems riziką susirgti ar jau sergantiems diabetu.
Yra tikimybės, kad saldikliai gali būti pagalba žmonėms, turintiems anstvorio ir norintiems pasiekti sveikesnio kūno svorio. Kadangi saldikliai beveik neturi kalorijų, jie gali pakeisti įprastinius kaloringus pyragaičius ar kitus desertus, o ypač kai saldiklių vartojimas yra derinamas kartu su sveikesniais mitybos įpročiais ir fiziniu aktyvumu.
Kodėl saldikliai kelia abejonių?
Kaip jau matėme, saldikliai išties gali turėti tam tikrų iš pažiūros neblogai skambančių savybių ir juos nedidelėmis porcijomis galima saugiai vartoti. Nepaisant to, nereikėtų pamiršti ir kitos pusės. Nors saldikliai ir yra mažai kalorijų turintys produktai, tačiau jų suvalgius burnoje gali likti kartus ataskonis, kuris tikrai patinka ne visiems.
Kolkas taip pat dar trūksta patikimų mokslinių tyrimų, kad būtų galima teigti, jog saldikliai neturi neigiamos įtakos gerosioms mūsų žarnyno bakterijoms ir tuo pačiu mūsų imunitetui bei sveikatai. Jau dabar žinoma, kad tam tikrų rūšių saldikliai, jų pavartojus per didelėmis dozėmis, gali sukelti viduriavimą, o žarnyno ligomis sergantiems žmonėms dar labiau pabloginti simptomus.
Galiausiai, nėra aišku, kokią įtaką saldikliai gali turėti ilgailaikėje perspektyvoje, kaip jie gali paveikti širdies ir kraujotakos ligų vystymąsi, smegenų veiklą ir svorio kontrolę ateityje.
***
Nors ir žinome, jog cukraus daug ir dažnai vartoti nereikėtų, tačiau taip pat žinome, jog organizmas cukrų nedidelėmis porcijomis gali puikiausiai suvirškinti ir panaudoti jį energijai. Apie mažai kalorijų turinčias cukraus alternatyvas – saldiklius, to paties pasakyti kolkas negalime. Ir nors kartkartėmis mityboje vartojami saldikliai tikriausiai žalos sveikatai nepadarys ir galbūt netgi bus naudingi norintiems pasiekti sveiką kūno svorį, kontroliuoti diabetą ar turėti sveiką šypseną, bet nereikėtų su šiais produktais persistengti. Vis dėlto, nėra iki galo aišku, kaip saldiklių vartojimas gali paveikti mūsų žarnyno bakterijas, kraujotaką ir vispusišką sveikatą ateityje.
Lauryna Nelkinė @Meniu.lt