This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

4 patarimai, kurie padės sveikai maitintis skubantiems

2017-11-29
Publish your own article

Jeigu nuolatos skubate, neturite laiko ilgai gaminti maisto ar tiesiog nemėgstate to daryti, greito maisto užkandinės ir mikrobangų krosnelėje pašildomi pusgaminiai gali tapti greičiausiu pasirinkimu. Tačiau, jei tokiu mažai vitaminų ir kitų būtinųjų maisto medžiagų stokojančiu maistu maitinantės nuolatos, gali ne tik apsunkti virškinimas, bet ir susilpnėti imutitetas, o galiausiai suprastėti sveikata. Kad taip neatsitiktų, pasinaudokite keliais patarimais, kurie padės maitintis taip pat greitai, tik daug sveikiau.

Turėkite įrankius „pagalbininkus”

Tinkami virtuvės įrankiai ir prietaisai gali padėti gerokai sumažinti gaminimo trukmę, todėl skubantiems žmonėms tikrai verta investuoti į kokybiškus buities prietaisus. Elektrinis maisto smulkintuvas nesmulkintas daržoves su šlakeliu alyvuogių aliejaus, riešutais, sėklomis ir prieskoniais pavers maistingomis salotomis arba trinta sriuba. Nieko nereikės pjaustyti ir plauti daugybės skirtingų indelių, viską padarysite viename inde vos per kelias minutes.

Norintiems ne tik salotų ar sriubų, o sotesnio maisto – nepamainomas virtuvės įrankis yra greitpuodis. Į elektrinį greitpuodį iš vakaro sudėję nevirta grūdų košę, pupeles ar mėsą su daržovėmis, ryte ar jūsų pasirinktu metu turėsite garuojantį sveiką maistą, paruoštą žemoje temperatūroje, kurioje bus išsaugota didžioji dalis vitaminų.

Susidarykite savaitės maisto planą

Maisto planas gali būti didelis pagalbininkas skubantiems. Ir žinoma, dažnai planai pasikeičia, atsiranda nenumatytų aplinkybių, todėl geriausia savaitę padalinkite į dvi dalis, o maistą planuokite ne visai savaitei iš karto, o trims dienoms į priekį.

Kaip tai padaryti? Skirkite kelias minutes planavimui, pagalvokite, ką norėtumėte valgyti ateinančias tris dienas ir susirašykite jums reikiamų produktų sąrašą. Taip ne tik išvengsite nereikalingų apsilankymų parduotuvėje, bet ir sutaupysite laiko bei pinigų.  

Planuodami patiekalą, stenkitės į jį įtraukti produktus iš trijų skirtingų maisto grupių. Sudėtinių angliavandenių – energijai, kokybiškų baltymų – sotumui ir gerųjų riebalų – sveikai hormoninei bei nervinei sistemai. Maistingų angliavandenių pasirinkimu galėtų būti įvairios daržovės, pilno grūdo kruopos, ankštiniai. Kokybiškus baltymus gausite iš ekologiškos, be antibiotikų užaugintos mėsos, žuvies, kiaušinių, varškės ar jogurto, avinžirnių ar pupelių. Na, o geraisiais riebalais praturtinsite savo mitybą, patiekalus paskaninę ypač tyru alyvuogių aiejumi, avokadais, riešutais ir sėklomis.

Gaminkite didesniais kiekiais

Skirkite vieną savaitgalio vakarą ir iš anksto didesniais kiekiais pasiruoškite kelis pagrindinius patiekalus, kuriuos galėsite valgyti skirtingais būdais. Paskirstykite juos į skirtingas dėžutes skirtingoms dienoms, taip išvengsite persivalgymo ir galėsite prižiūrėti porcijų dydžius.

Orkaitėje išsikepkite porą skardų skirtingų daržovių, kurias galėsite valgyti garnyrui, pagardinti sriubas ar įmaišyti į troškinius. Išsivirkite didesnį kiekį pilno grūdo ryžių, lęšių ar kitos mėgstamos košės, kurią naudosite kaip pagrindą patiekalui.

Taip pat susipjaustykite didesnį kiekį mėsos, žuvies kitų baltyminių produktų ir padalinę juos į tris dalis, apibarstykite skirtingais prieskoniais, apšlakstykite skirtingais padažais. Pavyzdžiui, vienu kepimu orkaitėje galite pasigaminti tris skirtingus paukštienos patiekalus. Vištienos krūtinėles padalinę į tris dalis, vieną sumaišykite su aliejumi, druska ir rozmarinais, kitą užspauskite citrina ir česnaku, na o trečią apšlakstykite sumažinto sūrumo sojos padažu ir apibarstykite čili pipirų milteliais.

Rinkitės greitai paruošiamus, bet maistingus produktus

Pagreitinkite savo gaminimą jau apsipirkinėdami. Greiti patiekalai nebūtinai turi būti nesveiki, reikia tik šiek tiek protingiau apsipirkinėti.

Rinkitės jau supjaustytas šviežias ar šaldytas daržoves, natūralias konservuotas pupeles, avinžirnius ir pomidorus. Reikės tik supilti į skardą ar sumesti į puodą, pagardinti prieskoniais ir po kelių minučių jau turėsite paruoštą maistingą ir sotų patiekalą ar garnyrą.

***

Greitas maistas nebūtinai turi būti skrudintas riebaluose ir permirkęs padažuose. Reikia tik kelių protingų pasikeitimų virtuvėje! Jeigu skubate, bet norite maitintis sveikai, pasitelkite į pagalbą elektrinius buities prietaisus, gaminkite didesniais kiekiais, apsipirkinėkite pagal sudarytą maisto sąrašą ir pasirinkite maistingus, bet greitai paruošiamus produktus parduotuvių lentynose. 

 

Lauryna Nelkinė @Meniu.lt