This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

VMVT ragina restoranuose naudoti vietinių ūkininkų produkciją

2013-05-11
Publish your own article

Kaip pabrėžė konferencijos metu pranešimą skaitęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius, vartotojų lūkesčiai skatina viešojo maitinimo sektorių persiorientuoti. Vis aktualesnis tampa lietuviško tradicinio maisto išsaugojimas, nacionalinių maisto produktų gamyba, išlaikant tradicinį maisto skonį, kvapą, kokybę, kultūros paveldo puoselėjimas.

„Restoranai turi visas galimybes į savo meniu įtraukti sezoninius produktus, lietuvišką ūkininkų išaugintą produkciją, gaminti sveikesnius maisto patiekalus. Kartais tam trukdo baimė suklysti ar nežinojimas, todėl džiugu, kad atsakingą verslą nusiteikę kurti šalies restoranai ir kavinės ėmėsi organizuoti tokias konferencijas, kuriose galime dalintis patirtimi, aptarti problemas, pristatyti naujoves“, – sakė Z. Stanevičius.

Konferencijoje buvo aptarti pagrindiniai higienos reikalavimai, taikomi viešojo maitinimo įmonėms, dėl kurių vis dar kyla debatų su valstybinę kontrolę atliekančiais inspektoriais. Susirinkusiems priminta, kad viešojo maitinimo įmonėms draudžiama pakartotinai užšaldyti atšildytą maistą, šviežią maistą maišyti su anksčiau paruoštais patiekalais ir pan., aptarti vidinio atsekamumo sistemos organizavimo viešojo maitinimo įmonėse klausimai.

Supaprastinti reikalavimai maisto gamybai ūkiuose:

  • - ūkininkai gali raugti kopūstus, agurkus, spausti sultis ir jas parduoti ar tiekti į viešojo maitinimo įmones, vadovaujantis VMVT direktoriaus 2009 m. kovo 10 d. įsakymu Nr. B1-117 „Maisto tvarkymo reikalavimai pirminei negyvūninių produktų gamybai“ (Žin., 2009, Nr. 30-1217).
  • - ūkyje pagamintą pieną ir jo produktus ūkininkai gali tiesiogiai tiekti vartotojui, į parduotuves, turgavietes, viešajam maitinimui, vadovaujantis VMVT direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1-251 (Žin., 2008, Nr. 56-2138).
  • - ūkininkai gali tiesiogiai tiekti vartotojui, į parduotuves, turgavietes, viešėjam maitinimui iki 50 kg sugautų žuvų, stintų iki 100 kg (vieno sugavimo metu), vadovaujantis „Mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimais“ (Žin., 2006, Nr. 2-34).
  • - ūkininkai, turintys ūkiuose ne daugiau kaip 50 dedeklių vištų, gali pardavinėti vištų kiaušinius turgavietėse (tokių kiaušinių ženklinti nereikalaujama, parduodant kiaušinius turi būti nurodomas tik ūkio pavadinimas ir adresas).
  • - medžiotojai tiesiogiai vartotojui, į turgavietes, parduotuves, viešojo maitinimo įmonėms gali tiekti sumedžiotų laukinių medžiojamų gyvūnų mėsą, vadovaujantis „Laukinių medžiojamų gyvūnų mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimai“ (Žin., 2006, Nr. 2-33).
  • - tiesiogiai vartotojui, parduotuvėms, turgavietėms, viešėjam maitinimui ūkininkai gali tiekti paukštieną, kiškinių gyvūnų mėsą, pagamintą vadovaujantis „Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimai“ (Žin., 2008, Nr. 153-5667).
  • - ūkininkai gali tiekti šviežius vaisius, daržoves viešojo maitinimo įmonėms vadovaujantis „Importuojamų, eksportuojamų ir vidaus rinkai tiekiamų šviežių vaisių ir daržovių atitikties prekybos standartams patikros taisyklėmis” (Žin., 2011, Nr. 143-6732).

 

Supaprastinti reikalavimai maisto gamybai ūkiuose:

  • - ūkininkai gali raugti kopūstus, agurkus, spausti sultis ir jas parduoti ar tiekti į viešojo maitinimo įmones, vadovaujantis VMVT direktoriaus 2009 m. kovo 10 d. įsakymu Nr. B1-117 „Maisto tvarkymo reikalavimai pirminei negyvūninių produktų gamybai“ (Žin., 2009, Nr. 30-1217).
  • - ūkyje pagamintą pieną ir jo produktus ūkininkai gali tiesiogiai tiekti vartotojui, į parduotuves, turgavietes, viešajam maitinimui, vadovaujantis VMVT direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1-251 (Žin., 2008, Nr. 56-2138).
  • - ūkininkai gali tiesiogiai tiekti vartotojui, į parduotuves, turgavietes, viešėjam maitinimui iki 50 kg sugautų žuvų, stintų iki 100 kg (vieno sugavimo metu), vadovaujantis „Mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimais“ (Žin., 2006, Nr. 2-34).
  • - ūkininkai, turintys ūkiuose ne daugiau kaip 50 dedeklių vištų, gali pardavinėti vištų kiaušinius turgavietėse (tokių kiaušinių ženklinti nereikalaujama, parduodant kiaušinius turi būti nurodomas tik ūkio pavadinimas ir adresas).
  • - medžiotojai tiesiogiai vartotojui, į turgavietes, parduotuves, viešojo maitinimo įmonėms gali tiekti sumedžiotų laukinių medžiojamų gyvūnų mėsą, vadovaujantis „Laukinių medžiojamų gyvūnų mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimai“ (Žin., 2006, Nr. 2-33).
  • - tiesiogiai vartotojui, parduotuvėms, turgavietėms, viešėjam maitinimui ūkininkai gali tiekti paukštieną, kiškinių gyvūnų mėsą, pagamintą vadovaujantis „Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimai“ (Žin., 2008, Nr. 153-5667).
  • - ūkininkai gali tiekti šviežius vaisius, daržoves viešojo maitinimo įmonėms vadovaujantis „Importuojamų, eksportuojamų ir vidaus rinkai tiekiamų šviežių vaisių ir daržovių atitikties prekybos standartams patikros taisyklėmis” (Žin., 2011, Nr. 143-6732).

Taip pat su restoranų atstovais buvo aptartos galimybės maitinimo įmonei turėti nuosavą daržą, augintis prieskonius ar daržoves. Tai nėra draudžiama, bet būtina laikytis saugaus maisto gamybos ir produkcijos atsekamumo principų.  Jeigu restorano ar kavinės virtuvėje planuojama pasigaminti konservuotos daržo ar miško produkcijos, būtina tai atlikti pagal rekomenduotas technologijas ir tokią produkciją galima naudoti tik kaip žaliavą patiekalams. Kylant klausimų dėl maitinimo įmonės papildomos veiklos teisėtumo, patariama iš anksto pasikonsultuoti su vietinės VMVT specialistais.


VMVT ir Meniu.lt informacija