This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

VMVT apribojo dviejų prekybos centrų kulinarijos cechų veiklą (Klaipėda)

2007-01-24
Publish your own article

Teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Lietuvoje pradėjo tikslinius prekybos centrų kulinarijos cechų patikrinimus. Praėjusį mėnesį Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje vykusio susitikimo su Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktoriumi V. Sutkumi ir didžiųjų prekybos tinklų atstovais metu VMVT pateikė faktus apie prekybos centrų kulinarijos cechų neatitikimą naujiems ES teisės aktų reikalavimams. „Prekybininkai įsipareigojo nedelsiant spręsti problemas, pateikti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai trūkumų šalinimo planus, koreguoti patiekalų receptūras ir sugriežtinti higienos reikalavimų vykdymą“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Dalyje prekybos centrų kulinarijos cechuose nebeužtikrinama adekvati higieniškam visų operacijų atlikimui būtina darbo erdvė, išplanavimas nebeatitinka geros higienos praktikai būtinų sąlygų pagal ženkliai nuo veiklos pradžios padidėjusį gamybos asortimentą ir kiekius, kurie buvo numatyti pagal įmonės projektinius pajėgumus.

Tačiau pradėjus tikslinius prekybos centrų kulinarijos cechų patikrinimus nustatyti pažeidimai. Dėl nepašalintų trūkumų, maisto tvarkymo higienos ir saugos pažeidimų nuo sausio 22 d.  uždraudžiama UAB „Maxima LT“ „Maxima“ (Taikos pr. 61, Klaipėda) ir UAB „Palink“ „IKI“ (Taikos pr. 110, Klaipėda) kulinarijos cechų gyvūninės kilmės maisto produktų, kulinarijos gaminių, mišrainių išvežimo ir tiekimo į kitas prekybos vietas veikla.

Sprendimas priimtas išanalizavus paskutinių kulinarijos cechų patikrinimo aktus ir visą su šiais subjektais susijusią Klaipėdos miesto VMVT valstybinės maisto kontrolės medžiagą. Be to, minėti UAB „Maxima LT“ ir UAB „Palink“ kulinarijos cechai neįvykdė ES reikalavimų dėl mėsos ir žuvininkystės produktų tvarkymo kulinarijos ceche ir cechui nebuvo suteiktas pagamintų produktų veterinarinis patvirtinimas mėsos ir žuvininkystės produktų išvežimui į kitas prekybos vietas.

Patikrinimo metu nustatyta, jog neužtikrinama gaminių gamyba pagal patvirtintas technologines instrukcijas ir standartus. „UAB „Maxima LT“ kulinarijos ceche nevykdoma maisto priedų panaudojimo kontrolė, kai kurių salotų ir mišrainių gamyboje naudojamas konservantas natrio benzoatas beriamas į gaminius kaip prieskonis. Ceche nėra konservantų panaudojimo instrukcijos. Konservantai dozuojami ranka, „iš akies“, kaip pareiškė darbuotoja, – „žinau kiek reikia įdėti“.

Maisto tvarkymo subjektuose neįmanomas produktų atsekamumas pagal reikalavimus – neįmanoma atsekti kokia žaliava panaudota atskirų produktų gamybai bei kur realizuota pagaminta produkcija. Rasta žaliavos su pasibaigusiais realizacijos terminais. Taip pat UAB „Maxima LT“ ir UAB „Palink“ nustatyta, kad prailginami gaminių realizacijos terminai – produktai tikslingai neženklinami gamybos proceso pabaigoje. Rasta realizacijai paruoštos produkcijos be ženklinimo etikečių, jos klijuojamos prieš išvežimą iš cecho, tokiu būdu realizacijos terminai skaičiuojami ne nuo pagaminimo, o nuo pakavimo laiko. Be to, UAB „Palink“ priklausančiame „IKI“ kulinarijos ceche patikrinimo metu rasta mėsos ir žuvų žaliavų su pasibaigusiu tinkamumo vartoto terminais – 92 kg marinuotos silkės, 10 kg kiaulienos produktų.

Klaipėdos miesto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba įpareigojo įmonės vadovams pradėti nedelsiant šalinti patikrinimo metu nustatytus pažeidimus bei sumažinti gaminamos produkcijos asortimentą ir kiekius. Taip pat įmonėms, dėl teisės aktų reikalavimų nevykdymo bus taikomos Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytos sankcijos.

VMVT informacija