„Lietuva dviejose pasaulio kulinarijos olimpiados kategorijose bus atstovaujama pirmą kartą. Pasirengti svarbiam įvykiui, savo taisyklių griežtumu bei tvyrančia įtampa primenančiam sportines varžybas, turime beveik metus“, - sakė Lietuvos virėjų nacionalinės komandos kapitonas Tomas Rimydis.
Iki to laiko ekipos nariai iš viso ketina surengti devynias treniruotes, iš kurių didžioji dalis bus viešos.
Paskutinysis šių metų pasirengimo etapas numatytas lapkričio 21 – ąją dieną „Litexpo“ rengiamoje Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF.
„Be treniruočių olimpiadoje galimybių gerai pasirodyti nėra. Turime ne tik nuspręsti, kokius patiekalus gaminsime, bet ir pasirengti taip, kad visi dirbtume vienodu tempu ir vienodai kokybiškai. 110 patiekalų, skirtų karštai vakarienei, turi atrodyti lyg paruošti vieno žmogaus, o jų skonis privalo būti identiškas“, - paaiškino T. Rimydis.
Jo teigimu, žinių apie tai, kas laukia olimpiadoje, Lietuvos komanda įgijo dalyvaudama pasaulio kulinarijos čempionate Liuksemburge. Jis, kaip ir „IKA/Culinary Olympics“, vyksta kas ketverius metus. Tuomet konkurse mūsų šalies virėjai pelnė net du medalius – karštosios virtuvės patiekalai buvo įvertinti sidabru, o namų darbas – bronza.
T.Rimydis pasakojo, jog visi dalyviai yra suskirstomi į grupes. Vieni pirmiausia ruošia karštus patiekalus, kiti demostruoja namų darbus. Sekančią dieną komandos užduotimis pasikeičia.
Namų darbo esmė – paruošti estetiškai patrauklius valgius. Kokius ingredientus naudoti komandos pasirenka pačios. Svarbu, kad visi jie būtų valgomi. Pagaminti užkandžiai ir kiti gardumynai turi atitikti griežtus išvaizdos, dydžio, preciziškumo reikalavimus. Viskas, kas namų darbo pristatymo metu yra pagaminama, maistinėmis priemonėmis yra užkonservuojama.
„Patiekalai turi tobulai atrodyti visą dieną. Pirmieji juos apžiūri teisėjai. Po kelių valandų ekspozicija būna prieinama bet kuriam oliampiados lankytojui“, - sakė T. Rimydis.
Ypatingai sunki būna karštos virtuvės užduotis. Tuomet, kai laimėjo sidabro medalį, Lietuvos virtuvės virtuozai gamino tris patiekalus. Pirmasis buvo sūdyta menkė su langustinų uodegėlėmis, morkų variacijomis, žirnelių kremu, briuselio kopūstais, jogurto sfera ir krapų aliejumi. Karštu valgiu tapo elnienos paštetas su džiovintais baravykais, antienos paštetas, moliūgų „lazanija“, pastarnokų kremas, demiglaze padažas, marinuotos gelteklės, saliero šaknis, svogūnų žiedų čipsas. Desertui patiektas marcipaninis pyragaitis, su obuolių džemu, salyklo ledais. Taip pat jogurto panna cotta, mėtos, šokolado variacijos.
„Pasaulio čempionate įsitikinome, kad už desertus turi būti atsakingi ne visi komandos nariai, o keli iš jų. Šįmet mūsų gretose yra dvi dailiosios lyties atstovės. Jos ir vadovaus saldžiajam stalui“, - su šypsena sakė T. Rimydis.
Pasaulio kulinarijos olimpiadai mūsų šalies delegaciją ketina pristatyti trumpai keptą menkę su morkų ir žirnelių variacijomis, jautienos išpjovą, demiglaze padažą, chedar sūrio kroketą ir raudoną kopūstą. Vertintojus bus mėginama nustebinti ekleru su obuolių kremu, juodųjų serbentų ledais ir ožkos pieno sūreliu.
„Šiuos tris patiekalus, paruoštus pagal visus olimpiados reikalavimus, „Litexpo“ parodoje galės paragauti ir 110 lietuvių. Ruošime tik tiek patiekalų, kiek iš mūsų reikalaus teisėjai. Tai – oficiali mūsų treniruotė, po kurios galbūt dar kažką pakeisime“, - sakė pašnekovas, pridurdamas, kad užsiregistruoti į pagal unikalias taisykles vykstančią vakarienę reikia iš anksto.
Pasaulio kulinarijos olimpiada „IKA/Culinary Olympics“ 2016 – ųjų spalio 22 - 25 d. vyks Erfurte, Vokietijoje. Joje dalyvaus apie 1900 virėjų iš 60 pasaulio šalių. Lietuvą atstovaus Darius Dabrovolskas, Tomas Rimydis, Justinas Kapkovičius, Jaroslav Orševski, Vytautas Zdanauskas, Rūta Šiušienė, Jūratė Plančiūnienė, Artūras Braslauskas, Justinas Misius ir Artūras Samavičius.