This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

„Verkių“ restorano kūrėjai gaivina aristokratiškas rūmų tradicijas (Vilnius)

2006-08-20
Publish your own article

Sostinės Verkių parko puošmena – klasicistiniais XVIII amžiaus Verkių rūmais – jau galima grožėtis ne tik iš išorės. Liepos pabaigoje čia pradėjęs veikti restoranas „Verkiai“ svečius kviečia prisėsti restauruotose salėse cokoliniame pastato aukšte, taip pat gėlėmis išpuoštoje
lauko terasoje. Ypatingoje aplinkoje ketinama puoselėti gero ir gurmaniško maisto tradicijas, o jų šalininkus burti į VIP klubą.

Aplinka įpareigoja
„Patalpų nuomos konkursą, kurį skelbė rūmus valdantis Botanikos institutas, laimėjome praėjusių metų rudenį. O remonto ir įrangos darbus pradėjome sausį“, – vedžiodama po restauruotas rūmų sales pasakojo restorano direktorė Laima Pučinskienė. Jos žodžiais, dabartinėms restorano patalpoms stengtasi suteikti kuo daugiau autentikos.

Štai Baltojoje (Veidrodžių) salėje, kurioje kadaise buvo rūmų baseinas, atidengtas tuos laikus menantis plytelėmis klijuotos sienos fragmentas. Skliautuotuose koridoriuose palikti po tinko sluoksniu rasti tapybos ženklai, o pačios sienos padengtos nauju, tačiau sendinimo efektą suteikiančiu tinku. Dar vienoje salėje lankytojai gali šildytis prie vienintelio rūmuose likusio židinio.

Nedidelėje patalpėlėje pradėtas kurti vyno rūsys, kuriame svečiai patys galės išsirinkti patinkančių gėrimų.

„Istorinis objektas turi būti atviras visuomenei“, – apie restorano savininkų tikslus kalbėjo L. Pučinskienė. Jos žodžiais, išskirtinė restorano aplinka įpareigoja aukštiems paslaugų standartams. Tokius siekius „Verkių“ steigėjai deklaruoja net bendrovės pavadinimu – „Gero serviso garantija“.

Maistui – svarbiausias vaidmuo
Dažnai naujuose restoranuose pagrindinis dėmesys skiriamas interjero atrakcijoms, o maisto kokybė „keliauja“ į antrą planą. „Verkių“ steigėjai mano, kad šįsyk taip nenutiko.

„Nesiūlome nei cepelinų, nei bulvių plokštainio, orientuojamės į gurmanišką virtuvę“, – teigia restorano vadovė. Pasak jos, „Verkiuose“ taip pat nebus greitojo maisto, neketinama ruošti ir valgių dalykiniams pietums. Kiekvienas iš patiekalų bus gaminamas tik užsakius, tad dėl sudėtingiausių skanėstų lukterėti gali tekti net iki 40 minučių. „Norime, kad čia žmonės atvažiuotų pailsėti nuo darbų, pasigrožėti aplinka“, – aiškino L. Pučinskienė.

Šiuo metu restorane siūlomas vasaros patiekalų valgiaraštis, sudarytas virtuvės vadovo – Lietuvos vyriausiųjų virėjų asociacijos prezidento Valiaus Čepanonio. Virtuvės personalą taip pat konsultavo ne pirmąkart į Lietuvą atvykstantis gastronomijos meistras iš Vokietijos Hansas Peteris Neumannas. Šis žmogus patirties sukaupė dirbdamas tinklo „Kempinski“ bei kitų žinomų viešbučių restoranuose.

Vasaros valgiaraštyje dominuoja lengvi ir gurmaniškus produktų derinius pristatantys patiekalai (pvz., triušienos slėgtainis su lazdyno riešutais, svogūnų ir imbierų uogiene, patiektas su virtu šafrano skonio obuoliu su bruknių ir kriaušių padažu). Stengiamasi pamaloninti ne tik svečių gomurį, bet ir akis: patiekalai pasižymi itin estetiška išvaizda.

Pasak L. Pučinskienės, restorane laukiama ne tik gurmanų ar išlaidauti nusiteikusios publikos. Maloniai čia bus sutikti svečiai, atvažiavę tik alaus, kavos ar pasmaguriauti restorane gaminamų tortų bei desertų. Į „Verkius“ užsukti galima ir prieš ar po dviračių žygio parke, – šiai transporto priemonei statyti terasoje įrengti specialūs laikikliai.

Klubo nariams – privilegijos
Vasaros valgiaraštį rudenį pakeis šaltojo sezono meniu. Jame, kaip tikisi L. Pučinskienė, bus daugiau dvarų kultūrą atspindinčių gastronomijos kūrinių. Dėl jų receptūrų konsultuojamasi su šios srities ekspertu Arūnu Vincentu Saku, o rugsėjį laukiama specialisto iš Prancūzijos.

Padedant profesionalams ketinama pasirengti ir pirmajai restorano VIP klubo vakarienei. Tikimasi, kad į šią organizaciją susitelks gurmanai, taip pat dvarų tradicijoms, kultūrai neabejingi asmenys. Jiems žadamos ne tik įvairios privilegijos (inicialais išgraviruoti įrankių komplektai, specialūs aperityvai, išskirtinės kavos ir arbatos rūšys), bet ir kvietimai į teminius renginius.

Pirmasis tokių numatytas spalio 27 dieną. Svečiams pažadėtas gyvos muzikos koncertas, pažintinė paskaita apie astrologiją, aukštos klasės vynų degustacija, gurmaniškų patiekalų vakarienė.

VIP klubo nariai, sumokėję 1000 Lt stojimo mokestį, renginyje svečiuosis nemokamai. Taip pat bus įleisti ir renginio bilietus nusipirkę laisvi dalyviai. Iki rugsėjo 1 dienos tokį bilietą galima įsigyti už 150 Lt.

KAINYNAS
Užkandžiai – 9,50-20 Lt
 Sriubos – 6,50-11,50 Lt
Karštieji patiekalai – 10,50-45 Lt
Desertai – 3,50-12 Lt
Vynai – 6-20 Lt (pilstomi), 45-690 Lt (buteliais)

Daugiau apie restoraną>>

Ramunė Žukauskienė
Restorano „Verkiai" archyvo nuotr.
„Laisvalaikio" informacija