This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Vengriškos žąsų kepenėlės (svetur)

2006-11-18
Publish your own article

Nenustebkite, jei Strasbūre (Prancūzijoje) lengviau gausite nusipirkti ne prancūziškų, o vengriškų žąsų kepenėlių. Šį pelningą produktą vengrai į Vakarų šalis eksportavo dar socialistinės santvarkos laikotarpiu, nes ir tuomet delikatesinio produkto paklausa Prancūzijoje viršijo pasiūlą.

Šiuo metu žąsys auginamos visoje Vengrijoje, tačiau plėtotis verslas pradėjo pietinės Vengrijos lygumose. Dirva teritorijoje, esančioje tarp Kiskunhalas ir Oroshaza, yra idealiai tinkama žąsų auginimui, nes šiems naminiams paukščiams labiau patinka smėlėtos, o ne dumblėtos dirvos. Žąsų auginimui ši teritorija tinkama ir dėl oro temperatūros, saulėto klimato.

Per ilgus metus sukaupta paukščių veisimo ir auginimo praktika Vengrijoje išliko šeimos verslas, kuriame produkto kokybė priklauso tik nuo ūkininko išmanymo ir tinkamo rūpinimosi paukščiais. Optimalų paukščio nutukimą lemia javų rūšis ir žemė, kurioje javai auginami. Žąsims girdomo vandens kokybė taip pat labai svarbi, todėl kiekvienas ūkininkas turi savo vandens valymo metodų.

Be „hungaviscomb“ ir „babut“, Vengrijoje taip pat dažniausiai auginamos dar dvi baltaplunksnių žąsų veislės. Populiarios ir prancūziškosios pilkaplunksnės žąsys. Žąsis stengiamasi užauginti kuo didesnes, nes nuo paukščio dydžio priklauso ir kepenėlių dydis. Prižiūrimos savo verslą išmanančių ūkininkų, nuo 9 iki 10 savaičių žąsys javais šeriamos 4-5 kartus per dieną. Auginant pagal tokį metodą, žąsų kepenėlės per 2-3 savaites įgauna aukso spalvą.

Kiekvienas žąsų augintojas turi savo paukščių maitinimo paslaptis. Javai verdami arba brinkinami augaliniame aliejuje su vitaminu C. Labai svarbu paukščius maitinti švelniai, kad jie nepatirtų per didelio streso. Nenatūraliais pašarų priedais, antibiotikais ir kitais nesuvirškinamais elementais paukščius lesinti griežtai draudžiama. Kokybiškos žąsų kepenėlės yra aukso spalvos, minkštos ir šilkinės.

Pasak ekspertų, vengriškos žąsų kepenėlės skaniausios būna tuomet, kai prieš troškinant žąsų taukuose pamerkiamos į česnakų sultis ir per naktį palaikomos šaldytuve. Oroshaza žąsų kepenėlės minkštinamos piene, apvoliojamos miltais ir kepamos atviroje troškintuvėje be taukų.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka