This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Vaikų ugdymo įstaigų valgyklos vertinamos patenkinamai (VMVT)

2005-06-06
Publish your own article

Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), ištyrusi pastarųjų metų situaciją vaikų mokyklų ir lopšelių-darželių valgyklose, nustatė, jog bendra jų būklė yra patenkinama.

2004 metais ir 2005 metų pirmą ketvirtį Vilniaus miesto VMVT mokyklinėse ir ikimokyklinėse įstaigose nustatė  šiuos pažeidimus: maistas tvarkomas neturint Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo, dar daug kur neįdiegtos savikontrolės sistemos.

Tačiau savikontrole ima rūpintis vis daugiau maisto tvarkymo skyrių: jei 2003 metais 69% ikimokyklinių įstaigų ir 31% mokyklų maisto tvarkymo skyrių nebuvo įdiegtos savikontrolės sistemos, tai 2004-ųjų metų pabaigoje  savikontrolės sistemos nebuvo įdiegtos atitinkamai 37,4% ir 23,7% įmonių maisto tvarkymo skyrių.

„Šie procentai rodo, jog dar ne visur užtikrinama gaminamo maisto sauga, todėl ketiname pakartotinai surengti dar vieną seminarą ir paaiškinti savikontrolės sistemos svarbą“, - sakė Vilniaus miesto VMVT viršininkas Algirdas Špukas.

Daugelyje maisto tvarkymo skyrių nesilaikoma patalpų ir inventoriaus priežiūros reikalavimų. Gamybinių patalpų sienų, grindų bei kiti su maistu besiliečiantys paviršiai nehigieniški, sunkiai valomi ir dezinfekuojami. Neatliekami remonto darbai (ikimokyklinių įstaigų maisto tvarkymo skyriuose).

Tikrinant patiekalų gamybą, dažniausiai nustatomi šie pažeidimai: patiekalai gaminami iš netinkamai paženklintų maisto produktų, nesivadovaujama patvirtintu perspektyviniu valgiaraščiu, receptūromis ir technologijos aprašymais, karštų patiekalų temperatūra mažesnė negu nurodyta teisės aktuose (dažniau mokyklų valgyklose negu darželiuose).

Taip pat dažnai mokyklų valgyklose randama maisto produktų ir patiekalų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Darbuotojai dirba nepasitikrinę sveikatos, neišklausę privalomo higienos žinių kurso.

Siekiant išvengti protrūkių bei mažinti sergamumą maistu plintančiomis infekcinėmis ligomis ir pagerinti maisto tvarkymo skyrių būklę, Vilniaus miesto VMVT planuoja:
1. Padidinti minėtų įmonių patikrinimų dažnį.
2. Organizuoti seminarus, siekiant visose įmonėse 2005 metais pradėti diegti ar įdiegti savikontrolės sistemą.
3. Sugriežtinti įmonių, kurios neturi maisto tvarkymo įmonės patvirtinimo pažymėjimo, kontrolę.
4. Patikrinti vaikų ugdymo įstaigų maisto tvarkymo skyrių pasiruošimą naujiems mokslo metams ir parengti informaciją Vilniaus miesto savivaldybei bei žiniasklaidai.

Vilniaus mieste grupinių žarnyno infekcinių susirgimų vaikų ugdymo įstaigose 2005 metais dar neužregistruota.

2004 metais užregistruoti du grupiniai apsinuodijimų maistu atvejai: Vilniaus lopšelyje darželyje „Strazdelis“ (kur susirgimų salmonelioze priežastimi galėjo būti maisto produktai, kurių laikymo sąlygos buvo pažeistos, nustatyti patiekalų ruošimo technologijos pažeidimai ir padidinta žaliavų mikrobinė tarša) ir Volungės pradinėje mokykloje (susirgimų šigelioze priežastimi buvo serganti mokyklos valgykloje virėja).

2003 metais užregistruotas dizenterijos (šigeliozės) protrūkis lopšelyje darželyje „Daigelis“, susirgimai išplito per maistą ir buitinio kontakto keliu.
2002 metais grupinių žarnyno infekcinių susirgimų vaikų ugdymo įstaigose neužregistruota.

 VMVT informacija