This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Vaikams skirti mėsos gaminiai nuo įprastų skiriasi tik pavadinimais ir paveikslėliais

2007-12-19
Publish your own article

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atlikti patikrinimai parodė, kad didžiosios dalies patikrintų vaikams skirtų mėsos gaminių sudėtis nesiskiria nuo įprastų mėsos gaminių sudėties.

Iš patikrintų daugiau kaip 30 pavadinimų mėsos gaminių tik dviejų vaikams skirtų mėsos gaminių sudėtyje yra tam tikrų išskirtinių savybių. Tai UAB „Samsonas“ gaminamos virtos dešrelės „Vaikiškos magiškos“, kurių gamyboje naudojamas preparatas, į kurio sudėtį įeina 10 rūšių vitaminų, ir UAB „Utenos mėsa“ sterilizuotas paštetas „Vaikams“ su  natūraliu medumi.

Tokia išvada prieita po to, kai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino mėsos produktus, kurių ženklinime tiesiogiai ar netiesiogiai yra teigiama, kad mėsos gaminiai yra skirti vartoti vaikams, pvz.: „vaikams“, „vaikiškas“, „mažylių“, „pasaka“ ir pan.

„Kita dalis iš patikrintų dešrų ir dešrelių pagal pavadinimus, skirtų vartoti vaikams, nėra išskirtiniai. Tai tiesiog mėsos gaminiai, priklausantys virtų mėsos gaminių (dešrų) grupei. Nuo įprastų jie skiriasi tik pavadinimais ir paveikslėliais, o jų gamybai naudojamos tos pačios žaliavos, prieskoniai, maisto priedai“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška.

14-oje Lietuvos mėsos perdirbimo įmonių buvo patikrinta daugiau kaip 30 pavadinimų gaminių, skirtų vaikams, gamybai naudojamų žaliavų kokybė, analizuota, ar gamybai naudojamos žaliavos atitinka nurodytas receptūrose ir tinkamai paženklintos, ar pagal įmonių savikontrolės programas atliekami mėsos gaminių kokybės rodiklių laboratoriniai tyrimai, ar skirti vaikams mėsos gaminiai turi kokių nors išskirtinių savybių.

„Tik kūdikių ir vaikų iki 3 metų maisto produktų sudėties ir ženklinimo reikalavimai yra reglamentuojami Lietuvos teisės aktų. Kitos vaikų amžiaus grupės teisės aktuose neapibrėžtos ir neišskirtos. Todėl neretai gamintojai, kad pritrauktų pirkėjus, savo produktus įpakuoja ne tik į įmantrias pakuotes ar klijuoja spalvingas etiketes, bet ir suteikia jiems patrauklius pavadinimus“, – sakė G. Čereška.

Pavyzdžiui, UAB „Vigesta“ įmonėje gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių „Linksmučių pabiručių“ ir „Ekstra pieniškos“ gamybai naudojamos tos pačios žaliavos, išskyrus tai, kad pastarųjų sudėtyje yra dar pieno miltelių. UAB „Daivida“, ŽŪB „Delikatesas“ gaminamos aukščiausios rūšies virtos dešrelės atitinkamai „Vaikams“ ir „Vaikiškos“  taip pat yra tiesiog mėsos gaminiai, priklausantys virtų dešrų grupei. AB Kaišiadorių paukštyno gaminamos virtos dešrelės „Tigriukas“ ne sudėtimi, o tik margu apvalkalu išsiskiria iš kitų virtų dešrų grupės gaminių.

VMVT inspektorių patikrinimai parodė, kad mėsos gaminiai vaikams gaminami ir prekiaujami nesilaikant mėsos gaminių kokybės ir ženklinimo reikalavimų. Pažeidžiami Lietuvos standarto LST 1919 „Mėsos gaminiai“, Lietuvos  higienos normos HN 119 „Maisto produktų ženklinimas“ reikalavimai, neatliekami kokybės tyrimai, informaciją apie  produktų sudėtį  pateikia  praktiškai neįskaitomu šriftu.

R. Markvėno įmonės (Telšių r.) gaminamų „Moksleivių sardelės“ ženklinimo etiketėse nenurodytas gamintojo adresas, mėsos gaminio rūšis, nenurodytas gamyboje naudojamas ledas, sojos baltymų koncentratas, krakmolo kiekis, sudėties sudedamosios dalys išvardintos ne pagal kiekį mažėjančia tvarka.

AB „Krekenavos agrofirma“ gaminamų aukščiausios rūšies virtos dešros „Vaikams“ ir virtų pieniškų dešrelių „Pasaka“ gamybai naudojamos dūmo kvapiosios medžiagos, tačiau ženklinime apie tai nenurodoma. Aukščiausios rūšies vaikiško virto pašteto sudėties ženklinime netinkamai nurodomos jo sudėtinės dalys pagal eiliškumą.

Pagal Lietuvos standarto LST 1919 „Mėsos gaminiai“ reikalavimus aukščiausios rūšies mėsos gaminiai turi būti gaminami be mėsos pakaitalų, išskyrus 3 pavadinimų virtus mėsos gaminius, t. y. virtų dešrų „Daktariška“, „Pieniška“ ir virtų pieniškų dešrelių gamyboje. Šių dešrų juslinėms savybėms pagerinti iš viso leidžiama naudoti ne daugiau kaip 3 proc. pieno ir kiaušinių miltelių.

Minėto standarto nesilaiko UAB „Daivida“, gaminanti aukščiausios rūšies virtas dešreles „Virtos dešrelės vaikams“, kurių sudėtyje yra baltyminių mėsos pakaitalų (pieno miltelių, jogurto). UAB „Kužių agroįmonė“ aukščiausios rūšies virtų dešrelių „Vaikiškos dešrelės“ gamybai naudoja pieno miltus, be to, neatlieka kokybės tyrimų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, jog labai svarbu, kad pirkėjas, įsigydamas mėsos gaminius, ypač skirtus vaikams, pasidomėtų jų sudėtimi, nurodoma ženklinimo etiketėje, nes neretai ir tokių gaminių gamybai naudojamos ne aukščiausios kokybės žaliavos. „Deja, į maisto produktų sudėtį žvilgteli, o tuo labiau atidžiai perskaito ne kiekvienas pirkėjas. Reikia nepamiršti, kad produkto kaina, pakuotė ar viliojantys užrašai ne visada atspindi jo kokybę ir maistinę vertę“, – tvirtino G. Čereška.

Minėtas vaikams skirtų mėsos gaminių ženklinimas pažeidžia Reklamos įstatymą, todėl Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pagal kompetenciją visą su šiais patikrinimais susijusią medžiagą perdavė Konkurencijos tarybai tolesniam tyrimui.

VMVT informacija
abcnews.com nuotr.