This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Turtingoji Vengrija (svetur)

2007-03-15
Publish your own article

Natūralūs Vengrijos gamtos resursai – tai derlingos žemės, sraunių upių perskirtos lygumos ir kalnai, Balatono ežero pakrantės bei šiaurinių, vulkaninių kalnų papėdės, puikiai tinkančios vynuogių auginimui ir vyno gamybai. Šilti pavasariai vengrams suteikia galimybę auginti aukščiausios kokybės ankstyvąsias daržoves.

Dėl klimato ir derlingos dirvos, Vengrija yra įvairių malonių skonių šalis. Vengrijoje užauginama daugiau maisto produktų nei suvartojama šalyje, todėl jau daug metų bene trečdalis produkcijos yra parduodama užsienio rinkose. Kaip bebūtų, Vengrijos maisto rinka yra didelis nacionalinis turtas. Ilgą laiką ši šalis buvo vadinama Europos „maisto pintine“. Tokia reputacija atsirado ne tik dėl aplinkos sąlygų, bet ir dėl kulinarinių tradicijų, iš kartos į kartą perduodamos meilės savai žemei, aukščiausios produktų kokybės bei jų atitikimo Europos Sąjungos nustatytiems standartams.

Gyvybę suteikiantis saulėtekis bei gausūs krituliai yra pagrindinis Vengrijos daržovių, vaisių ir vynų charakteringų skonių bei unikalių aromatų šaltinis. Mėsos patiekalai šalyje gaminami tiek iš laukinių, tiek iš naminių gyvulių mėsos, laikantis senų kulinarinių tradicijų.

Vengrija pasaulyje garsėja puikiais obuoliais ir įvairiomis uogomis (vynuogėmis, vyšniomis, abrikosais), daržovėmis ir prieskoniais (raudonaisiais, žaliaisiais ir baltaisiais pipirais, „Makó“ svogūnais, vengriškais grybais), mėsos produktais (dešromis, „Pick“ saliamiu), alkoholiniais gėrimais („Tokaj“ vynu, žolelių likeriu „Unikum“, vaisių brendžiais) ir daugeliu kitų delikatesų.

Guliašo sriuba

Ingredientai
400 g jautienos kulninės, aliejaus, 1 vidutinio dydžio svogūnas, 1 česnako skiltelė, 2 pomidorai, 2 saldūs raudonieji pipirai (paprikos), 600 g bulvių, salierų, kmynų, 1,5 l sultinio ar mėsos sriubos, druskos, 50 g smulkučių makaronų.

Paruošimas
Jautieną supjaustykite kubeliais (1x1 cm). Riekelėmis supjaustytą svogūną kepinkite aliejuje kol pagels. Įdėkite susmulkintų česnakų ir šviežiai maltų kmynų sėklų. Pabarstykite malta paprika, sudėkite jautieną, įberkite druskos ir kepkite toliau. Karts nuo karto įpilkite truputį sultinio, uždenkite, kepkite. Bulves supjaustykite tokio pat dydžio gabalėliais kaip ir mėsa, žiedeliais supjaustykite papriką, nulupkite pomidorus. Kai mėsa suminkštės, sudėkite visus šiuos ingredientus ir salierus. Supilkite likusį sultinį, virkite. Įberkite smulkių, namuose gamintų makaronų. Prieš patiekiant salierus išimkite.

Parengta pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotr.