This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Trečdalyje lopšelių-darželių būtinas maisto tvarkymo skyrių remontas (VMVT)

2006-06-06
Publish your own article

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai atliko 760 ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyrių teminį tikrinimą ir nustatė, kad 30 proc. ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyrių (arba 235) būtina nedelsiant atlikti remonto darbus, 20 proc. (arba 150) – būtina pakeisti sudėvėtą maistui gaminti skirtą įrangą, gamybos inventorių. Taip pat lopšeliuose-darželiuose rasta nesutvarkytų pagal reikalavimus maisto gamybos receptūrų, technologinių aprašymų, bei maisto gamybos technologinio proceso pažeidimų.

Maisto gamintojas privalo Maisto įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka atsakyti už gaminamo maisto saugą. „Tačiau, atlikus visos šalies ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyrių patikrinimą nustatyta, kad maisto tvarkymo skyriuose remonto, renovacijos darbai atliekami nesavalaikiai, nekokybiškai, ypač blogai tvarkomos vėdinimo, santechnikos sistemos, nepakankamai įsigyjama šiuolaikiškos įrangos maisto gamybai“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus gydytoja higienistė Rita Sadūnaitė. Be to, maistui gaminti naudojama sena, sudėvėta gamybinė įranga, kuri neatitinka šiuolaikinių maisto gamybos technologijų reikalavimų.

Neretai maisto tvarkymo skyrių patalpos išnuomojamos privačioms įmonėms 3-5 metų laikotarpiui, dažnai nesudarant garantijų nuomos sutartis pratęsti, todėl įmonės neskiria lėšų patalpų renovacijai, naujos įrangos įsigijimui. Specialistės teigimu, vaikų maitinimą organizuojančios įmonės turi nepakankamai žinių apie fiziologines ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos normas, tausojančią mitybą. Taupant lėšas, skiriamas vaikų ikimokyklinėms įstaigoms, padaryta klaida, nes ikimokyklinių įstaigų maisto tvarkymo skyriuose atsisakyta labai reikalingų specialistų – technologo, dietologo. Dėl lėšų trūkumo neatliekami savikontrolei privalomi maisto patiekalų mėginių tyrimai.

99 proc. tikrintų ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyrių maisto patiekalai vaikams buvo gaminami vietoje, iš tiekėjų atvežamų maisto produktų. Tik Šilalės rajono A. Stulginskio vidurinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriui (12 mokinių) pagamintas maistas iš netoli esančios mokyklos buvo pristatomas termosuose. Nemaitinamų vaikų ikimokyklinėse įstaigose nėra, visi lopšelius-darželius lankantys vaikai gauna šiltą maistą.

Maisto priedai ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyriuose maisto patiekalų gamybai nenaudojami, tačiau Telšių apskrities 5 lopšeliuose-darželiuose (maitinimą vykdo VšĮ „Kretingos maistas“) gaivių gėrimų, kisielių gamybai naudojamas sirupas, kurio sudėtyje yra trijų pavadinimų saldikliai. Specialistai pateikė rekomendacijas bei pasiūlymus žaliavų, skirtų gaiviųjų gėrimų ir kisielių gamybai, keitimui.

Maisto tvarkymo skyrių būklė
Teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų pareigūnai tikrinimo metu nustatė, kad Kauno apskrityje 9 ir Šiaulių apskrityje 13 ikimokyklinių įstaigų maisto tvarkymo skyrių vykdė veiklą pasibaigus Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo pažymėjimų galiojimui. Gera higienos praktika įdiegta daugelyje ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyriuose. Tačiau tikrinimo metu specialistai nustatė, kad daroma klaidų atliekant įrašus privalomuose savikontrolės žurnaluose: nustačius pažeidimą, buvo netaikyti korekcijos veiksmai, pasitaikė nesavalaikių įrašų žurnaluose. Pasak gydytojos – higienistės Ritos Sadūnaitės, savikontrolės sistemos pažeidimai ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyriuose sudaro sąlygas nekontroliuojamai dalyvauti maisto tvarkyme sergančiam ar bakterijas nešiojančiam personalui.

Vaikų ikimokyklinių įstaigų maisto tvarkymo skyrių remonto darbus būtina atlikti Kauno apskrityje 33 maisto tvarkymo skyriuose iš 81, Klaipėdos apskrityje 18 iš 38, Panevėžio apskrityje 28 iš 76, Klaipėdoje 33 iš 55, Vilniuje 22 iš 111 ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyrių. Specialistės teigimu, labai prasta maisto tvarkymo skyrių patalpų būklė randama visuose 7 Varėnos rajono lopšeliuose-darželiuose, Šilutės rajone 8 iš 12, Kretingos rajone 6 iš 9 lopšeliuose-darželiuose.

Pakeisti nauja jau susidėvėjusią maistui gaminti skirtą technologinę įrangą, gamybos inventorių būtina Klaipėdos lopšeliuose-darželiuose „Pingvinukas“, „Pabiručiai, „Aušrinė“, Palangos lopšeliuose-darželiuose „Gintarėlis“, „Nykštukas“, „Pasaka“. Čia, pasak specialistės, dėl svarbių technologinių įrengimų trūkumo (elektrinių keptuvių, elektrinių plytų, kepimo spintų), kyla pavojus technologinio proceso saugos užtikrinimui. Greitai gendantiems maisto produktams laikyti šaldymo įrengimų nepakanka Skuodo rajono lopšeliui-darželiui (Sodų g. 6), Mažeikių rajono lopšeliui-darželiui „Linelis“. Pasak R.Sadūnaitės, daugumoje ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyrių yra gamybinių stalų, padengtų sudėvėta cinkuota skarda, sudėvėto medinio gamybai naudojamo inventoriaus, sudėvėtų kepimui skirtų skardų, senų, netinkamų naudojimui aliumininių puodų, emaliuotų puodų išdaužytu emaliu, sandėliuojamų neveikiančių, kartais net nurašytų, senų įrenginių.

13 proc. (arba 95) ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyrių tikrinimo metu rasta nesutvarkytų pagal reikalavimus maisto gamybos receptūrų, technologinių aprašymų, valgiaraščių, neretai nustatomas faktas, kad valgiaraščiuose buvo vykdomi neleistini keitimai vienų maisto produktų kitais. Maisto žaliavų ar produktų atsekamumą buvo neįmanoma atlikti 4 proc. (arba 31) ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyrių. „Pareigūnams buvo neįmanoma atlikti maisto produktų atsekamumo Alytaus apskrities Valkininkų geležinkelio stoties lopšelyje-darželyje „Žibutė“, Alytaus lopšelyje-darželyje „Šaltinėlis“ nesutapo produktų vartojimo terminai, nurodyti ant žaliavų priėmimo dokumentų ir gamintojo pakuotės ženklinimo etiketėje. Marijampolės apskrities Vilkaviškio rajono Pajevonio ir Gražiškių lopšeliuose-darželiuose nerasta kai kurių maisto produktų įsigijimo dokumentų“, - sakė R.Sadūnaitė.

Maisto gamybos technologinio proceso pažeidimai išaiškinti 5 proc. (arba 38) ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyrių : Marijampolės apskrities 8 iš 40, Vilniaus apskrities 5 iš 77, Vilniuje – 5 iš 111. Specialistės teigimu, tai labai rimtas įspėjimas šių įstaigų vadovams, nes dažniausiai po maisto patiekalų gamybos technologinių procesų pažeidimų pradedami registruoti ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkiai.

Ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkiai
Dėl ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyriuose nustatytų maisto tvarkymo procedūrų, darbuotojų asmens higienos pažeidimų, ar laiku nenušalintų nuo darbo sergančių dirbančių asmenų (ar bakterijų nešiotojų) šiais metais šalyje užregistruoti 4 ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkiai (1 Rota virusinės infekcija, 3 salmoneliozės protrūkiai), jų metu susirgo 19 vaikų. Vilniaus lopšeliuose darželiuose „Vilija“ ir „Želmenėlis“ salmoneliozės protrūkio tyrimo metu nustatyta, kad maisto tvarkyme dalyvavo personalas, kuriam iš pasėlių išskirta Salmonella enteritidis.

Poveikio priemonės, baudos
Atlikus visos šalies ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyrių patikrinimą, esama būklė buvo analizuojama teritorijų Savivaldybių švietimo skyriuose, Visuomenės sveikatos centruose. R.Sadūnaitės žodžiais, daugelis savivaldybių ėmėsi atitinkamų poveikio priemonių, sudarė planus nepatenkinamai būklei keisti. Klaipėdos miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kreipėsi į lopšelių-darželių „Giliukas“, „Žuvėdra“, „Pingvinukas“, „Dobiliukas“ vadovus ir perspėjo dėl nepatenkinamų maisto tvarkymo sąlygų jų vadovaujamose ikimokyklinėse vaikų įstaigose.

Teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų pareigūnai 54 ikimokyklinių vaikų įstaigų maisto tvarkymo skyriuose atsakingiems darbuotojams už pažeidimus taikė baudas. 12 ikimokyklinių įstaigų maisto tvarkymo skyrių atsakingi darbuotojai dėl pažeidimų buvo įspėti. Ikimokyklinėse vaikų įstaigose, radus maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę, surašyti sprendimai dėl maisto produktų teikimo į rinką sustabdymo: Alytaus apskrities Druskininkų lopšelyje-darželyje „Žibutė“, Alytaus lopšeliuose-darželiuose „Ąžuoliukas“, „Šaltinėlis“, Šiaulių apskrities Pakruojo rajono Žeimelio lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ bei nevalstybiniame lopšelyje-darželyje „Varpelis“. Vilniaus lopšeliams-darželiams „Vilija“, „Želmenėlis“ dėl sukeltų salmoneliozės protrūkių, susargdintų vaikų Nacionalinei vartotojų teisių apsaugos tarybai surašyti Produktų saugos įstatymo pažeidimo protokolai. Dėl nepatenkinamos Skuodo rajono Mosėdžio vaikų lopšelio-darželio patalpų būklės Klaipėdos apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Skuodo rajono merą.  

VMVT informacija
2006-05-31