This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Tarp siūlomų regioninių Toskanos skanėstų - sausainiai „Numirėlių kaulai“

2004-09-27
Publish your own article

Norint paragauti specifinių regioninių itališkų skanėstų, vykti į jų tėvynę greitai bus nebūtina. Nuo gegužės mėnesio importuoti vertus šios šalies maisto produktus mūsų verslininkams pristato Vilniuje veikiantis Italijos užsienio prekybos institutas (ICE). Praėjusią savaitę sostinėje viešėję Toskanos regiono įmonių atstovai Lietuvos prekybininkus bei kavinių ir restoranų atstovus mėgino sudominti savo gamybos vynais, alyvuogių aliejumi, makaronais ir saldumynais.

Agresyvi kampanija
ICE direktoriaus Baltijos šalims Umberto Bonito nuomone, Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse italų gamybos maisto produktų pasiūla dar gana maža, mums menkai pažįstamas šios šalies gamintojų potencialas. Todėl jau dvejus metus Italijos užsienio prekybos institutas deda pastangas, kad mūsų parduotuvėse bei restoranuose atsirastų daugiau itališkų produktų.

Gegužę, U.Bonito žodžiais, jo vadovaujamas institutas pradėjo gana agresyvią pristatymo kampaniją. Jos metu į Lietuvą kviečiami skirtingų Italijos regionų gamintojai, kurie į mūsų šalį atvyksta tiek su įvairiopa informacija apie savo produktus, tiek su jų pavyzdžiais. Tad mūsų verslininkams belieka tik ateiti į pristatymo renginį, kur jų laukia informacija iš pirmų lūpų ir dominančių produktų degustacija.

Ypač daug dėmesio kampanijoje skiriama itališkiems vynams. „Pagal pagaminamo vyno kiekį Italija pirmauja pasaulyje, turime net 200 vyną eksportuojančių įmonių“, - aiškina U.Bonitas. Suplanuota, kad iki Naujųjų metų mūsų šalyje gėrimus pristatys apie 100 Italijos vynų gamintojų. Kuriems iš jų atstovauti šaliai, sprendžiama Italijos vyndarių asociacijoje.

Turėtume aukštos kokybės, bet pigesnių vynų Praėjusią savaitę surengtame Toskanos produktų pristatyme su savo gamybos gėrimais mūsų verslininkus pažindino net 10 šio regiono vyninių.

„Lietuvoje jau turime žymių šio regiono vyndarių gėrimų, tačiau šioje provincijoje yra ir mažesnių ūkių, kuriuose „iš dūšios“ gaminamas tikrai geras vynas, be to jo kaina mūsų žmonėms būtų priimtinesnė“, - mintimis po pristatymo dalijosi vyno ekspertė, viena sostinės vyno parduotuvės-kavinės „Vyno klubas“ savininkių Rasa Sužiedelienė.

Pasak jos, mūsų vynų tiekėjams renginyje buvo siūlomi tiek tipiškų Toskanai raudonųjų vyno rūšių – „Cianti Classico“, „Vino Nobile Di Montepulciano“ - gėrimai, tiek rezervinių vynų, baltųjų, grapos. „Mažesnės vyninės linkusios išlaikyti senąsias vyno gamybos tradicijas, didesnės bendrovės - imlesnės naujovėms. Renginyje puikiai galėjau susidaryti įspūdį apie Toskanoje gaminamų naujų rūšių vyną“, - pastebėjimais dalijosi R.Sužiedelienė.

„Laisvalaikio“ kalbinti vynų gamintojai teigė, kad lietuviai daugiausia domėjosi vynais, kurių kainos siekė 3,5-7 eurus.

Po motinos pieno - makaronai su aliejumi
Renginyje ne itin pasisekė Montepulčiano miestelio apylinkėse veikiančios vyninės ir alyvuogių aliejaus spaudėjos, įmonės „Crociani“ atstovams. Pakeliui į Lietuvą sudužo aliejaus buteliai. Nepaisant praradimo, „Crociani“ šeimininkai minėjo, jog lietuvius išskirtinis jų aliejus domino labiau nei įmonės vynai. Pasirašytos kelios tiekimo į mūsų šalį sutartys.

„Crociani“ priklausančios alyvuogių medžių plantacijos užima 6 ha. „Mūsų įmonė nedidelė, tonomis produkcijos negaminame“, - pasakojo drauge su broliu įmonę valdanti Siuzana Krociani. Šie metai gamintojams žada būti itin derlingi. Tai reiškia, jog „Crociani“ bus pagaminta apie 2000 pusės litro, 4000 - 0,75 litro ir apie 2000 mažiukų butelių alyvuogių aliejaus. Dalis šios produkcijos bus parduodama Italijoje, kita - keliaus į Vokietiją, Belgiją, Švediją. Jos, ko gero, sulauks ir Lietuvos gurmanai.

Pasak S. Krociani, Montepulčiano apylinkėse spaudžiamas aliejus ypač švelnus. Jis neturi rūgštoko skonio, kuriuo pasižymi šiauriniuose Italijos regionuose gaminami aliejai.

Iki šių dienų „Crociani“ aliejui skinamos dar nevisiškai prinokusios alyvuogės ir tai daroma tik rankomis. Surinkus uogas, tą pačią dieną iš jų spaudžiamas aliejus, kuris iš pradžių būna ryškiai žalios spalvos. Po keleto mėnesių nusėdus jame likusioms uogų dalelytėms, aliejus įgauna aukso spalvą.

„Žmonės mūsų regione tiesiog užauga su aliejumi. Kai tik kūdikiai baigiami žindyti, pirmas rimtas valgis jiems tampa makaronai, sumaišyti su alyvuogių aliejumi. Taip mažylių skrandeliai pratinami prie būsimų nuolatinių produktų“, - pasakojo aliejaus gamintoja. Daug vitaminų turintis alyvuogių aliejus, anot S.Krociani, jos šalyje naudojamas kaip vėžio profilaktikos priemonė.

Ankstyvųjų viduramžių saldėsiai
Prieš atvykdami į Vilnių Toskanos maistininkai dalyvavo panašiame renginyje Latvijos sostinėje. „Rygoje lankytojus daugiau domino vynai, Vilniuje labiau būriuojamasi aplink mus, saldumynų gamintojus. Vadinasi, esate smaližių kraštas“, - nusprendė Sienos miesto konditerijos įmonės „Dolce Toscana“ atstovas Paskualis Alberikas.

Tradicinei Toskanos konditerijai atstovavusios įmonės „Dolce Toscana“ bei „La Fabbrica del Panforte“ pristatė saldumynus, kurių ištakos siekia 11-12 amžius.

Vienu iš saldėsių - panfortė paplotėliais iš miltų, vandens, figų, razinų, medaus, gvazdikėlių ir bergamotės viduramžiais prekiauta tik vaistinėse. Sienoje juos buvo įprasta ruošti tik didelėms iškilmėms - sutinkant popiežių, vestuvėms, per didikų pobūvius.

Italijoje ir už jos ribų garsėjo ir tradiciniai Sienos sausainiai iš migdolų, cukraus ir medaus - ričiareliai.

Su migdolais, apelsino žievelėmis, pistacijomis ir šokoladu kepami ir vėliau džiovinami sausainiai kantučiai iki šiol Italijoje valgomi mirkant raudonajame desertiniame vyne.

Sausainius kavalučius galima atskirti pagal būdingą riešutų ir anyžių skonį. Viena iš jų rūšių iki šiol vadinama „Numirėlių kaulais“. Dėl tokios „pravardės“ kalta sausainių spalva ir porėtumas.

Abi minėtos įmonės kepa tokios pat receptūros saldėsius. Abiejose naudojami regioniniai, ekologiški produktai. Jų skanėstai skiriasi prekine išvaizda.

„Dolce Toscana“ kurta susivienijus konditerijos ir šilkografijos įmonių savininkams. Jos produkcija išsiskiria stilinga, elegantiška, rafinuota įvairiarūše pakuote, todėl yra brangesnė. Prieš tradicinius gardumynus, supakuotus į nameliuko pavidalo kartotinę dėželę, retro stiliaus metalines bei keramikos dėželes sunkiai atsilaikys ne tik smaližiai, bet ir originalių suvenyrų medžiotojai.

Vidutinio svorio paprastesnės Sienos saldumynų pakuotės kainuoja 2,70-5 EUR.

Ramunė Žukauskienė
Martyno Ambrazo nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija:
http://laisvalaikis.meniu.lt