This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

„Švyturio“ šeimą papildė tamsusis „Degintas“ alus

2005-12-10
Publish your own article

Seniausia Lietuvoje alaus darykla „Švyturys“ rinkai pristatė naują alų – „Švyturio Degintą“. Šiam alui žymiausi Europos salyklo gamintojai sukūrė unikalų keturių skirtingų degintų ir skrudintų salyklų derinį. Naujas tamsusis alus skirsis ne tik unikaliu salyklo deriniu, bet ir brandinimo trukme – jo gamybos ciklas truks beveik du mėnesius.

„„Degintą“ artėjančių Kalėdų proga dovanojame visiems „Švyturio“ gerbėjams. Šio alaus idėją brandinome ilgiau nei metus, o gamybą pradėjome tik gavę labai gerus skonio įvertinimus vartotojų degustacijų metu“, – pristatydamas naują alų sakė Rolandas Viršilas, UAB „Švyturys – Utenos alus“ generalinis direktorius.

Deginto ir skrudinto alaus salyklų derinys specialiai „Švyturio Degintam“ buvo sukurtas žinomiausios Europoje salyklo gamyklos „Weyermann Malzfabrik“ laboratorijoje, vadovaujant „Švyturio“ alaus daryklos vyriausiajai aludarei Džuljetai Armonienei. Po pusę metų trukusių bandymų pavyko sukurti produktą, išsiskiriantį gilia rudai rausva spalva, stora, ilgai išliekančia puta bei „šilkiniu“, sodriu alaus skoniu. Gamybos proceso metu salyklas yra deginamas ir skrudinamas, todėl šis alus vadinamas „perėjusiu ugnį“.

„Žaliavų „Švyturio Degintam“ – salyklo, apynių – ieškojome visoje Europoje, nes siekėme pagaminti išskirtinį alų. Pasirinkome labai brangias žaliavas, tačiau tai pasiteisino: naujame aluje jos atsiskleidžia sodria skonio palete, išgaunama ilgai brandinant unikaliose „Švyturio“ horizontaliose talpyklose“, – sakė „Švyturio“ vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė.

Naujasis „Švyturio Degintas“ alaus mėgėjus turėtų nustebinti švelniu kavos ir karamelės prieskoniu, ragaujant juntamu pikantišku degintų riešutų atspalviu. Pagal kategorijos reikalavimus, šis alus turi itin lengvus salyklo kartumo ir saldumo pustonius, o „Deginto“ apynių aromatas išsiskiria „kilmingumu“.

Naujasis „Degintas“ papildys tradicinę „Švyturio“ kolekciją. „Deginto“ stiprumas siekia 5,5 procento. Aludariai „Švyturio Degintam“ prognozuoja populiarumą ne tik žiemą, bet ir šiltuoju metų laiku.

Prieš pat Kalėdas „Švyturio Degintas“ bus pradėtas pilstyti ir į statinaites, o jos pasieks Lietuvos barus ir restoranus.

„Švyturio Degintas“ artimiausias vokiško tamsaus alaus kategorijai. Šio alaus gimtinė – Vokietijos Tiūringijos žemė, kur jis pradėtas gaminti dar XIV amžiuje.

Bambergo mieste įsikūręs „Weyermann Malzfabrik“ salyklą gamina nuo 1879 metų ir gali pasiūlyti didžiausią įvairių salyklo rūšių įvairovę pasaulyje. Šiandien salyklą prie Niurnbergo įsikūrusi gamykla tiekia į daugiau nei 60 pasaulio šalių.

Kuriant „Degintą“, Klaipėdos aludarystės meistrams pavyko sujungti ir suderinti kelių tradicinių stilių technologijas. Tai išskiria naują produktą tiek skonio savybėmis, tiek gamybos stiliumi. „Švyturio“ alaus darykloje yra vienintelės Lietuvoje originalios vokiškos horizontalios talpyklos, tinkamos tamsiajam alui brandinti. Tokiose talpyklose šio stiliaus alus buvo brandinamas ir senovės vokiečių aludarystės meistrų.

Horizontalios talpyklos – pagrindinė priežastis, kodėl „Švyturio“ alaus skonio neįmanoma supainioti su jokiu kitu Lietuvoje verdamu alumi. „Švyturys“ – vienintelė alaus darykla Lietuvoje, kur alus brandinamas remiantis senąja vokiška technologija, būtent horizontaliose talpyklose. 103 horizontalios alaus išlaikymo talpyklos – tai fermentacijos proceso įrankis, kuris taurina alaus kokybę tose daryklose, kurios turi šią senovinę įrangą. Pasaulyje tokių alaus daryklų nėra likę daug. Priklausomai nuo rūšies, išlaikymo procesas horizontaliose talpyklose trunka nuo 14 iki 45 parų. Visas „Deginto“ gamybos ciklas trunka ne mažiau kaip 50 dienų.

Tyrimų bendrovės „AC Nielsen“ 2005 m. atliktos apklausos duomenimis, „Švyturio“ alus laikomas geriausiu Lietuvoje gaminamu alumi (96 % apklaustųjų) bei Lietuvos gaminiu, vertu nacionalinio pasididžiavimo (83 % vartotojų). Tai aukščiausi rodikliai tarp Lietuvos alaus gamintojų.

Naujas „Švyturio“ alus, pagal šios daryklos tradiciją, buvo pristatytas Klaipėdoje. Pajūrio gyventojai buvo pirmieji, kurie ragavo naujo pilstomo „Deginto“, specialiai pateikto alaus pristatymo šventei. Įspūdingos Ugnies šventės metu klaipėdiečiai ne tik skanavo pirmojo „perėjusio ugnį“ alaus Lietuvoje, bet ir gėrėjosi ugnį tramdančių artistų pasirodymais.

„Švyturio – Utenos alaus“ informacija