This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

„Šveiko“ kolektyvas pažers čekiškų naujienų (Vilnius)

2005-03-12
Publish your own article

Į Čekijos satyriko Jaroslavo Hašeko herojaus vardu pavadintą restoraną J. Žemaitės gatvėje dažnas suka ne tik dėl čekiškos virtuvės. Tinkamas įvaizdis, jauki aplinka, nestandartiniai
patiekalai ir nuoširdžiai dirbantis kolektyvas - dėl šių savybių „Šveikas“ sulaukia daugiausia gerbėjų. Vasarį restorano virėjų meistriškumą įvertino ir Prahos publika.

Išsipuošusi publika pageidavo cepelinų
Vienintelį šalyje čekišką virtuvę reprezentuojantį „Šveiką“ yra pamėgę Čekijos ambasados Lietuvoje darbuotojai. Jų simpatijos šiai mažytei Čekijos kultūros salelei praėjusį spalį padėjo restorane surengti čekų gastronomijos dienas. O vasarį „Šveiko“ kolektyvas gavo kvietimą Prahoje atstovauti lietuvišką virtuvę.

„Iš pradžių buvome išsigandę, kaip tokioje prestižinėje aplinkoje derės lietuviški patiekalai“, - pirmąsias akimirkas prabangiame restorane „Zahrada v obleženi“, kur buvo surengtos Lietuvos gastronomijos dienos, prisimena „Šveiko“ direktorė Jolanta Žilinskienė.

Minėtas restoranas Prahos centre įrengtas didžiuliame pastate, po kurio stogu įsikūręs Operos teatras ir televizijos bei radijo būstinė. „Zahrada v obleženi“ propaguoja europietišką virtuvę, o maisto repertuarui paįvairinti kas mėnesį kviečiasi svečių iš užsienio. „Vakarais čia renkasi frakais vilkintys vyrai ir pasipuošusios damos“, - pastebėjimais dalijosi J. Žilinskienė.

Dvi dienas „Šveiko“ atstovai čekams ruošė skirtingus lietuviškus skanėstus, kurių kainas derino prie vietos patiekalų. Todėl, pavyzdžiui, vienas cepelinas Prahoje kainavo 18 Lt, žemaičių blynas - 17 Lt. Čekai taip pat kirto balandėlius su bulvių koše, skanavo mėlynių sriubos, gyrė
lietuvišką juodą duoną, varškės sūrį, rūkytą skilandį, dešrą, šoninę... Vis dėlto, per dvi dienas daugiausia suvalgyta cepelinų. „Šveiko“ kolektyvas apgailestavo tik dėl vieno - kad valgiaraštyje populiariausią patiekalą pavadino didžkukuliais, tad svečiams teko aiškinti, kokiu pavadinimu užmaskuoti garsieji lietuviški skanėstai.

Gardus čekiškas pavasaris
Pasak „Šveiko“ vadovės, čekų gastronomijos dienos restoranui buvo pirmasis rimtas egzaminas. Tąkart lietuviai sėmėsi patirties iš garsių Čekijos virtuvės meistrų. Dar daugiau šios šalies gastronomijos žinių „Šveiko“ kolektyvas įgijo Prahoje. Todėl visos naujienos, kuriomis antrąją kovo savaitę čia žadama pradžiuginti ištikimiausius gerbėjus, - autentiški čekiški valgiai.

Čia bus galima paragauti Moravijos vyndarių ožkos sūrio salotų (8,00 Lt) ir Valticų vyndarių anties kepenėlių su pikantišku slyvų džemo ir medaus padažu (12,00 Lt). „Čekai dievina kepenėles. Su jomis ruošto padažo skanaus ir užsisakiusieji vištienos pagal senovinį Prahos receptą“, - apie
pavasarines valgiaraščio naujienas pasakojo J. Žilinskienė.

Siūlydamas naujų patiekalų restoranas liks ištikimas principui ne tik aplinka, bet ir valgiais priminti garsųjį J. Hašeko romaną „Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai pasauliniame kare“. Šįsyk knygoje minimą dailininką Ladą įamžins kiaulienos pjausnys su tarkuotų bulvių kukuliais ir blynais (16,00 Lt).

Tradiciniai čekiški bandelių, bulvių ir lašinukų kukuliai bus patiekti prie faršu įdarytų jautienos suktinukų, ruošiamų pagal Krušovicų aludarių receptą (17,00 Lt).

Smaližius rengiamasi pamaloninti blyneliais su mėlynėmis (5,50 Lt) ir obuoliniu vyniotiniu su riešutais ir vaniliniu padažu (7,00 Lt).

Kada „Šveiko“ svečiai galės paskanauti ir garsiųjų čekiškų kniedlikų - virtą mielinį batoną primenančio gaminio? Pasak J. Žilinskienės, restorane viešėję čekų gastronomai kniedlikams
ruošti naudojo pramoniniu būdu gaminamą mišinį, - tokią pačią technologiją pripažįsta daugelis Čekijos restoranų. Tačiau „Šveikas“ pasisako už sveiką virtuvę ir nori kniedlikus pagal
autentišką receptūrą ruošti iš lietuviškų produktų. Šiuo metu personalas deda viltį, kad šio patiekalo paslaptimis pasidalys jas perpratusi viena Čekijos ambasados virėja...

Nuo praėjusių metų spalio „Šveiko“ restorane galima paskanauti 40 l talpyklomis į Lietuvą vežamo čekiško „Budveiser“ alaus, kurio bokalas kainuoja 5,50 Lt. Lankytojams šį pavasarį čia žadama pasiūlyti ir čekiško vyno.

Netrukus svečiams bus pasiūlyta pagal senovinį Prahos receptą ruoštos vištienos su kepenėlių padažu ir bulvių kroketais.

„Laisvalaikio“ klubo nariams „Šveiko“ restorane taikoma 17 proc. nuolaida valgiams ir gėrimams.

Ramunė Žukauskienė
„Šveiko“ restorano archyvo nuotr.
Martyno Ambrazo nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija
http://laisvalaikis.meniu.lt