This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Susirungė su Baltijos someljė asais

2006-10-31
Publish your own article

Rugsėjį pirmuoju Lietuvos someljė (restorane už gėrimus atsakingas specialistas) čempionu tapęs vyninių „Saint Germain“ Vilniuje ir „Petit Marseille“ Klaipėdoje vadovas Dainius Vasiliauskas spalio viduryje šį titulą gynė analogiškose Baltijos šalių varžybose. Į čempionatą „Vana Tallinn Grand Prix 2006“ Estijos sostinėje drauge vyko ir trečią vietą Lietuvoje laimėjęs „Vyno klubo“ rinkodaros vadovas Arminas Darasevičius. Šįsyk lietuviams Fortūna buvo ne tokia palanki. Tarp aštuonių dalyvių bendražygiai pasidalijo paskutines vietas.

„Neturėjau jokių iliuzijų patekti tarp pirmųjų, – pasakojo D. Vasiliauskas. – Estijoje nacionaliniai čempionatai rengiami apie 5 metus. O šiame nugalėjęs estas Urvo Ugandis jau keturis kartus yra tituluotas šalies čempionu. Jis yra dalyvavęs ir Europos, ir pasaulio someljė varžybose. Negalime lyginti kitų dalyvių ir mūsų patirties. Lietuviškai someljė mokyklai dar nėra nė metų“.

„Važiavome ne pasirodyti, o pasimokyti“, – jam antrino Baltijos čempionato žiuri nariu buvęs Lietuvos someljė asociacijos viceprezidentas Jurgis Šliogeris. Pasak jo, someljė judėjime kol kas esame tik mėgėjai-entuziastai. Ir, jei tarsime, kad Baltijos someljė čempionatas prilygsta Eurolygai krepšinyje, kol kas jame atrodome kaip kiemo komanda.

Anot D. Vasiliausko, netikėtumai užklupo sulig pirmąja užduotimi – 36 teorijos klausimais: „Kai greitai juos peržvelgiau, suėmė juokas: tiksliai atsakyti galėjau tik į du. Kitiems reikėjo ne tik tvirtų žinių apie gėrimus, bet ir puikaus visos gastronomijos išmanymo. Buvo klausiama apie kavų rūšis, prie išvardintų sūrių pavadinimų reikėjo nurodyti jų kilmės regionus ir panašių dalykų“.

Staigmeną mūsiškiams pateikė ir antroji užduotis – raudonojo vyno dekantavimas. Pasak J. Šliogerio, net statistika byloja, kad vienas iš aštuonių vyno butelių gali būti su kamščio yda, t. y. netinkamas gerti. Būtent toks pateko į Armino rankas. Dalyviai iš anksto nebuvo įspėti, kaip tokiu atveju elgtis: pranešti vertinimo komisijai ar vykdyti užduotį toliau.

„Norint laimėti, vien žinių ir praktikos nepakanka. Reikia būti gerai pasirengus ir psichologiškai – būti užgrūdintam varžybų“, – įsitikino pirmasis Lietuvos someljė čempionas.

Vyninių vadovas lengvai pasiduoti neketina. Jis tęsia mokslus Vilniuje esančioje someljė mokykloje, o praktinius įgūdžius tobulina „Saint Germain“ vykstančiuose „Pirmadienio vakaruose su someljė“.

„Manau, kad kiti varžybų dalyviai per metus taip stipriai kaip mes į priekį nepažengs. Tad kitąmet mūsų atsilikimas turėtų būti daug mažesnis“, – planus susirungti su asais dar kartą atkleidžia D. Vasiliauskas.

„Laisvalaikio“ informacija