This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

„Senuosiuose rūsiuose“ – autentiškas istoriškumas ir šiuolaikinė prabanga (Kaunas)

2006-01-27
Publish your own article

Šį pavasarį bus jau du metai, kai Kauno senamiestyje, Vilniaus gatvėje, XVII amžiaus rūsiuose, įkurtas restoranas „Senieji rūsiai“ lankytojus vilioja senųjų laikų dvasia, instrumentinės muzikos vakarais ir modernia virtuve.

Europinio lygio restoranas, kurio interjere derinamas autentiškas istoriškumas ir šiuolaikinė prabanga, įkurtas pastate, kuris rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą minimas 1875 metais. Beveik šimtmetį, iki 1979 metų, kuomet čia buvo įkurta „Žalioji arbatinė“, pastato pirmajame aukšte buvo prekybos patalpos, o rūsiuose – sandėliai.

Šiandien 120 vietų jaukus viduramžiško interjero restoranas lankytojus vilioja skoningai įrengtomis trimis salėmis ir vienintele Kaune, specialiai įrengta, Cigarų mene.

Žaliąją „Senųjų rusių“ salę, pavadintą prieš tai čia buvusios arbatinės atminimui, restorano savininkas Vytautas Mickūnas ir interjero kūrėjas Raimundas Marcinkevičius papuošė žaliomis plytelėmis, antikvariniais kardais iš savininko kolekcijos, specialiai pagal senovinį katalogą gamintais metalo šviestuvais, ant kurių įtaisytos žvakės uždegamos tik ypatingomis progomis, priderino žaliais apmušalais puoštus prabangius baldus. Žaliosios salės sienas taip pat puošia ir Gražinos Samuolytės kurti dekoratyviniai keramikiniai akcentai, simbolizuojantys vyndarystės herbus. Kiekviename iš penkių vyndarystės herbų įdėtos XVI amžiaus medžio raižinio kopijos, vaizduojančios vyno istoriją – nuo vynuogynų derliaus rinkimo iki gėrimo pilstymo į taures.

Dar visai neseniai Žaliosios salės sieną papuošė antroji dailininko Broniaus Rutkausko senoviniu būdu (ant šlapio tinko) nutapyta freska, kurioje pavaizduotas 1812 metų birželio 24 dieną įvykęs Prancūzijos Vidurio Armijos kėlimasis per Nemuną. Istoriniuose šaltiniuose teigiama, kad 1812 metų birželio 23 d. naktį ties Jiesia buvo nutiesti trys tiltai per Nemuną, simbolizuojantys vadinamojo Antrojo lenkų karo pradžią. Ši perkėla per Nemuną buvo viena geriausių persikėlimo operacijų pasaulinėje karo istorijoje, padėjusi per itin trumpą laiką į kitą upės krantą persikelti dešimtims tūkstančių žmonių ir žirgų. Iš De C. Montte litografijos nutapytoje freskoje matyti viena akimirka iš šio svarbaus istorinio įvykio. Freskos centre – svitos apsuptas imperatorius Napoleonas I.

Žaliąją salę nuo kitų dviejų skiria Cigarų menė. Direktorės Daivos Boguševičienės teigimu, tai, ko gero, vienintelė vieta Lietuvoje, skirta rūkyti cigarams. Šią menę puošia iš Italijos parvežti odiniai baldai, antikvarinės kėdės bei stalai. Brangūs kubietiški cigarai menėje laikomi specialioje spintoje, kurioje gali būti keičiama temperatūra ir drėgmė.

Iš Cigarų menės patenkama į 14-16 vietų Didikų freskos salę. D. Boguševičienės teigimu, tokį pavadinimą salė gavusi dėl ant sienos nutapytos B. Rutkausko freskos, kurioje pavaizduota XVII-XVIII amžiaus diduomenės šventė.

Trečioji salė, kuri, kaip ir kitos, gali būti atskirta metaliniais varteliais, gali sutalpinti 24 žmones ir yra vadinama Šautuvų sale, nes jos sienas puošia šautuvų kolekcija. Prabangumo šiai salei suteikia ir prie vienos iš sienų pastatyta daili drožinėta antikvarinė komoda.

„Senieji rūsiai“ gali didžiuotis ne tik senove dvelkiančia autentiška aplinka, bet ir gausiu valgiaraščiu, išsiskiriančiu ant grotelių keptų kepsnių asortimentu. Lankytojams restorane taip pat siūloma įvairių salotų, šaltų ir karštų užkandžių, sriubų, karštųjų kiaulienos, veršienos, vištienos, strutienos, žuvies patiekalų, įvairių desertų. Ponios Boguševičienės teigimu, apsilankiusiems vertėtų paragauti Svieste keptos austrių mėsos, Jaučio išpjovos „Carpaccio“, Lašišos suktinukų. Iš desertų restorano direktorė išskyrė karštą obuolių ir varškės pyragus.

Valgiaraštis, D. Boguševičienės teigimu, vis papildomas naujais patiekalais, tačiau pavasarį planuojama jį gerokai praplėsti, atnaujinti, kadangi, pavyzdžiui, vis dažniau klientai pageidauja patiekalų iš žvėrienos. Tad šie patiekalai bus įtraukti į nuolatinį valgiaraštį.

Banketams „Senuosiuose rūsiuose“ yra parengtas atskiras valgiaraštis, tačiau paskutinis, D. Boguševičienės teigimu, čia yra lankytojo žodis. „Stengiamės išpildyti kiekvieną kliento pageidavimą, todėl banketų užsakovai gali pateikti savus valgiaraščius, įvairius, net ir neįprastus pageidavimus. Norite patiekalo iš krokodilo mėsos – mes jums jį paruošime“ – teigia restorano direktorė.

Tiek visame restorane, tiek atskirose jo salėse gali būti rengiami įvairūs proginiai vakarėliai, gimtadieniai, vestuvės, banketai, furšetai, konferencijos. Banketai, furšetai rengiami iki 130 žmonių. „Senieji rūsiai“ teikia ir išvažiuojamojo maitinimo iki 200 žmonių paslaugą.

Vyno mėgėjams siūlomas specialus kainoraštis, kuriame esti virš 120 vyno rūšių iš 11 pasaulio šalių. Gėrimus čia rekomenduojama užsisakyti buteliais, kadangi, restorano direktorės teigimu, jie parduodami be 2-3 kartus didesnių antkainių.

Žaliojoje salėje šeštadieniais ir sekmadieniais skamba gyva muzika, o ketvirtadienio vakarais nuo 19 valandos vakarieniaujantys gali pasiklausyti pianinu grojamų melodijų. Šiais vakarais staliukai restorane dažniausiai būna užsakomi iš anksto. O restorane rengiantys šventę gali pageidauti ir įvairių kitų renginių.

Direktorės D. Boguševičienės teigimu, artimiausioje ateityje ketvirtadienio vakarais planuojama rengti ir gitaros vakarus, o savaitgaliais – šeimos pietus.

„Senuosiuose rūsiuose“ nuolatiniams lankytojams taikoma 10-30 proc. nuolaida. Didelės nuolaidos taikomos ir banketų užsakovams.

Daugiau apie restoraną>>


Gintarė Jankauskaitė
Meniu.lt informacija ir nuotraukos