This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Psichinė sveikata priklauso ir nuo mitybos (svetur)

2006-01-21
Publish your own article

Mokslininkai mano, kad per pastaruosius 50 metų pakitę mitybos įpročiai yra viena pagrindinių padaugėjusių susirgimų psichinėmis ligomis priežasčių.

Organizacijos „Sustain“ ir Psichinės sveikatos fondo atstovai pareiškė, kad šiuo metu gaminami maisto produktai pakeitė maiste esančių maistingųjų medžiagų, būtinų žmogaus sveikatai išsaugoti, balansą.

Per pastaruosius 50 metų Didžiosios Britanijos gyventojai valgė mažiau šviežių ir daugiau riebių bei daug cukraus turinčių produktų. Mokslininkai mano, kad tai lėmė vis dažnesnius susirgimus depresija ir atminties sutrikimo ligomis. Tačiau šie tyrimai nėra nenuginčijami.

Psichinės sveikatos fondo gydytojas Endrius Makulochas teigia: „Mes seniai esame ištyrę mitybos poveikį fizinei sveikatai. Tačiau tik dabar pradedame suprasti, kad smegenys taip pat yra organas, kurį veikia maistingosios medžiagos, gaunamos iš valgomų produktų, todėl mūsų racionas gali daryti nemažą įtaką psichinei sveikatai“. Gydytojas taip pat pridūrė, kad kartais gydant psichinius susirgimus mitybos, dietos pakeitimai duoda geresnį rezultatą nei vaistai ar psichologo pagalba.

Dieta ir psichinė sveikata
Depresija. Ja dažniausiai susergama dėl žuvies trūkumo organizme. Žuvis, turtinga riebiosiomis omega-3 rūgštimis, yra būtina smegenų veiklai.

Šizofrenija. Mokslininkai teigia, kad sergantiems šia liga trūksta poli nesočiųjų riebiųjų rūgščių. Tačiau neaišku, kokie pakitimai yra būtini, kad liga būtų išgydyta.

Alzhaimerio sindromas. Įvairūs tyrimai parodė, kad reguliarus daržovių vartojimas paprastai apsaugo nuo šios ligos.

Negalėjimo susikaupti, hiperaktyvumo sindromas. Mokslininkai nustatė, kad vaikams, sergantiems šia liga, trūksta geležies ir riebiųjų rūgščių.


Pagal užsienio spaudą parengė Gintarė Jankauskaitė
Meniu.lt informacija