This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Prekybos centrų kulinarijos cechuose – daugybė pažeidimų (VMVT)

2006-06-03
Publish your own article

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai gegužės mėnesį atliko tikslinius patikrinimus didžiųjų prekybos centrų kulinarijos cechuose, kuriuose gaminamos salotos, mišrainės, mėsos, žuvų patiekalai, verdami vyniotiniai ir pan., kad įvertinti jų pasiruošimą vasaros sezonui.

Po atliktų patikrinimų laikinai sustabdyta UAB „VP Market“ prekybos centro „Hypermaxima“ kulinarijos cecho veikla, UAB „Rimi Lietuva“ ir UAB „Palink“ prekybos centrų kulinarijos cechų veikla ir maisto produktų išvežimas, o Rokiškyje UAB „Rivona“ atsakingiems asmenims skirta piniginė bauda.

Tačiau, UAB „Rimi Lietuva“, UAB „Palink“ nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų ir po gamybos sustabdymo toliau vykdė veiklą, todėl buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas ir medžiaga perduota Vilniaus miesto apylinkės teismui. UAB „VP Market“ prekybos centro „Hypermaxima“ kulinarijos cecho atsakingiems asmenims nurodyta nedelsiant atlikti patalpų valymą, dezinfekciją, pašalinti visus nustatytus pažeidimus.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnams patikrinus UAB „Rimi Lietuva“ prekybos centro kulinarijos cechą Vilniuje, Žirmūnų g. 64, nustatyta, kad neužtikrinamas maisto produktų atsekamumas (išfasuotos salotos be ženklinimo etikečių), salotoms savavališkai pratęsiami tinkamumo vartoti terminai. Šaldytos jūrų gėrybės (krevetės, vėžiai) gaunamos sušaldytos, paskui atšildomos, o vartotojui pateikiamos kaip „atšaldyti“ produktai. Nesilaikoma higienos reikalavimų: rankoms plauti skirtoje plautuvėje plaunami maisto produktai, trūksta dezinfekavimo medžiagų, tose pačiose talpyklose kartu laikomos maisto atliekos, vienkartiniai indai, popieriaus atliekos. Netinkamai atliekama pagamintos produkcijos savikontrolė laboratoriniai tyrimai, pagal planus numatyta atlikti 1 kart per mėnesį, o atliekama kartą per tris mėnesius.

Patikrinus Rokiškyje, Perkūno g. 4, UAB „Rivona“ vaisių, uogų ir daržovių perdirbimo cechą ir kitų maisto produktų gamybą nustatyta, kad neužtikrinama gaminamų produktų sauga, pažeidžiami higienos reikalavimai ir gamybos technologija. Daržovės prieš smulkinimą nenuplaunamos, o maisto produktams savavališkai pratęsiami tinkamumo vartoti terminai. Maisto produktai iš gamintojų gabenami netinkamomis higienos sąlygomis ir įmonėje nevykdoma žaliavų priėmimo kontrolė. Viename šaldiklyje laikomi nefasuoti mėsos gaminiai šalia šaldytos paukštienos, pieno ir žuvų produktų, o pagaminti gaminiai laikomi šalia plautuvės. Įmonė neturi savikontrolės sistemos aprašymo.

UAB „Palink“ prekybos centro kulinarijos cecho Vilniuje, Fabijoniškių g. 2A, patikrinimo metu nustatyta, kad galima maisto produktų kryžminė tarša. Nešvari, neišdžiovinta gamybai skirta tara – rizika užteršti maisto produktus gamybos proceso metu. Netvarkingos sandėliavimo patalpos, šiukšlės laikomos šalia maisto produktų. Be to, rasta pasenusio balandėlių įdaro. Nesilaikoma higienos reikalavimų, nėra dezinfekcinių ir rankų nusausinimo priemonių, nepakankamai išvalytos gamybos patalpos.

Patikrinus UAB „VP Market“ prekybos centro „Hypermaxima“ kulinarijos gaminių, salotų, mišrainių gamybos cechą Kaune, Savanorių pr. 255, nustatyta daug pažeidimų. Pagaminti maisto produktai laikomi šalia žaliavos, nesilaikoma gamybos proceso temperatūrų. Netinkamai plaunama tara, gamybos patalpose netvarka, valymo inventorius susidėvėjęs, koridoriuje laikomi maisto produktai, daržovės ir atliekos. Gyvulių žarnų apdorojimo patalpoje laikoma kepta duona, o plautuvėje skirtoje rankoms plauti vėsinami liežuviai. Rasta neženklintų, su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais mišrainių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai tęsia prekybos įmonių kulinarijos cechų savikontrolės sistemų efektyvumo, higienos ir gamybos sąlygų patikrinimus.

VMVT informacija
2006-05-31