This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Prekiautojai arbata skelbia naujo derliaus šventę

2006-04-24
Publish your own article

Kaip ir kasmet pavasarį iš Dardžilingo plantacijų, žaliuojančių aukštai Himalajų priekalnėse, arbatos gurmanus lėktuvais pasiekė pirmojo skynimo arbata. Šiemet pirmojo derliaus laiką pakoregavo užtrukęs pavasaris bei nedidelis iškritusių kritulių kiekis, tad šių metų arbata kiek šviesesnė, minkštesnė ir ne tokio išraiškingo sutraukiančio skonio.

Pasak specialistų, kitos rūšies arbatų pirmieji derliai, lyginant su Dardžilingo arbata, nėra tokie įspūdingi. Tik Himalajų aukštikalnėse, kur pavasarį dar gausu drėgmės, bet jau plieskia kaitri saulė, gali subręsti ypač gaivaus aromato, gležni ir švelnūs arbatžolių lapeliai. Pirmojo skynimo arbatai renkami tik patys pirmieji trys pumpurai. Norint surinkti 1 kg arbatos, reikia nuskinti per 20 000 tokių pumpurėlių, o, tarkime, indiškos arbatos Assamo tokiam pat kiekiui gauti reikia apie 4 000 lapelių. Akivaizdu, kad arbatos augintojai negali patenkinti visų prekiautojų norų ir užsakymus tenkina tik geriausiai ir rimčiausiai dirbančiųjų. Pagal tai, kuriems prekiautojams atiteko pirmesnis ir geresnis derlius, galima spęsti apie jų darbą.

Kvepia pavasariu
Į Lietuvą pirmieji Dardžilingo arbatą šiemet iš Risheehato sodų įvežė skonio namai „Gurmans“. 100 g šios arbatos jų parduotuvėse kainuoja 59,99 Lt.

„Tik atidarius arbatos dėžę gali užuosti pavasario Himalajuose kvapą. Arbatžolės prisigėrusios tik tos plantacijos kvapo, nes, skirtingai nei kava, jos fermentuojamos ir pakuojamos toje pačioje vietoje, kur ir skinamos“, – įspūdžiais dalijasi Audrius Sakalauskas, „Gurmans“ direktorius.

Arbatos žinovai Dardžilingo arbatą apibūdina kaip arbatų „šampaną“, nes abu gėrimai pasižymi gėlių aromatu ir muskato skoniu. Pirmo skynimo šios arbatos lapeliai ir po fermentacijos būna vis dar žalios spalvos. Užplikyta arbata būna nuo šviesiai auksinės, gintaro spalvos iki auksinės žalsvos spalvos. Nuo šio savaitgalio šviežia Dardžilingo arbata prekiauja ir UAB „Presto prekyba“ bei UAB „Skonis ir kvapas“. Vienos iš bendrovių atstovė „VŽ Savaitgaliui“ sakė, jog šiemet specialiai delsė ir neskubėjo įsivežti pirmųjų plotelių skynimo arbatos.

„Šiemet to sodo, iš kurio mes perkame Dardžilingo arbatą, augintojai nesulaukė reikiamo kiekio lietaus, nuo kurio priklauso arbatos kokybė, tad mes nusprendėme neskubėti ir neapsirikome – pagaliau palijo“, – savo bendrovės sprendimą aiškina Danguolė Jočytė, UAB „Presto prekyba“ direktoriaus pavaduotoja.

„Presto prekyba“ Dardžilingo arbatą iš Namring sodų parduoda po 35 Lt už 100 g, iš Maharani Hills sodų – 25 Lt už 100 g. Arbatos puodelis kavinėje kainuoja 3,50 Lt už puodelį. Dardžilinge (Darjeelingas), garsiausiame Indijos arbatos auginimo regione, arbata renkama nuo kovo iki lapkričio, beveik 9 mėn. per metus. Po trijų mėnesių žiemos pertraukos, kovo-balandžio mėnesiais, nuimamas pirmųjų lapelių derlius, gegužę-balandį – antrasis, rugpjūtį-spalį – paskutinis, trečiasis. Kalkutos aukcione pačios geriausios Dardžilingo pirmojo skynimo arbatos kaina siekia iki 500 USD už kilogramą. Vėlesnių derlių arbatos kaina krenta daugiau nei perpus.

BOX:
Dardžilingo arbatos paruošimas:
1 puodeliui imama 2-2,5 g arbatos. Arbata 2-4 min. plikoma šiek tiek atvėsintu filtruotu verdančiu vandeniu. Dardžilingo arbatą siūloma gerti be priedų, t.y. cukraus, citrinos ar pieno.

Jolanta Malinauskienė
„Verslo žinios“, 2006 04 21
Interneto archyvo nuotraukos
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>