This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Pasaulio barbekiu čempionatas (Vengrija)

2005-07-05
Publish your own article

2005 metų liepos 2-3 dienomis, Vengrijoje, įvyko jau septintasis pasaulio barbekiu čempionatas (World Barbecue Champion), kuriame rungėsi ir savo sugebėjimus demonstravo 38 komandos iš daugiau kaip 20 pasaulio šalių.  

Šiame čempionate dalyvavo ir Lietuvos komanda, kurią atstovavo Nacionalinės Grilio ir Barbekiu Asociacijos (NGBA) nariai: V. Teterevkov, D. Dabrovolskas, L. Macijauskas, T. Burinskaja, I. Juodickienė, V. Kaliukevičienė.

Čempionato metu virėjai turėjo pagaminti 5 patiekalus (vieno patiekalo gamybai buvo skirta viena valanda laiko) iš šonkauliukų, Balatono sterko, kiaulienos sprandinės ir nugarinės, jautienos nugarinės ir pademonstruoti savo sugebėjimus gaminant desertą. Visi patiekalai privalėjo būti ruošiami grilyje ir patiekti su skirtingu garnyru. Čempionato teisėjai vertino ne tik patiekalų skonį, bet ir darbo vietos apipavidalinimą, komandos nuotaiką, savo šalies originalų pristatymą.

Renginyje dirbo net 117 teisėjų (Lietuvos teisėjų komandą atstovavo V. Judickis ir J. Kaminskas), kurie dalyvius vertino anonimiškai, t. y. kiekvienas teisėjas ragavo po 5 patiekalus, nežinodamas kokios tai šalies ir kokio dalyvio gaminys. Tokiu objektyviu ir bešališku vertinimu lietuvių komanda buvo labai patenkinta.

Lietuvos komanda užėmė garbingą 9 vietą už patiekalą iš kiaulienos sprandinės ir nugarinės, o komandos narė I. Juodickienė pelnė žiūrovų simpatijas už gražiausią šypseną. Susumavus duomenis, Lietuvos komanda pasiekė 26 vietą iš 38 dalyvavusių komandų – taigi pirmasis debiutas pavyko puikiai.

Pirma vieta pasaulio barbekiu čempionate atiteko Šveicarijos komandai, antra – Austrijos, o trečia – taipogi dalyviams iš Šveicarijos. Pasak Lietuvos komandos dalyvių, prizininkai yra aukšto lygio profesionalai, puikiai sugebantys ne tik maistą gaminti, bet savo sugebėjimais stebinantys net ir kitus šios srities specialistus.

Lietuvos NGBA nariai buvo nustebinti šiltu šeimininkų priėmimu, neįpareigojančia aplinka, renginio metu vyko įvairių valstybių prisistatymai, buvo degustuojami patiekalai, o vakarais vykdavo teminiai vakarai. Specialistai turėjo puikios progos susipažinti su kitų šalių virėjais, įgyti naujos patirties, žinių, pažinti kitų šalių ne tik virtuvės subtilybes, bet ir darbo technologiją.

Lietuva pristatė savo gaminius, kurių galėjo paragauti visi norintys. Čempionato žiūrovai ir dalyviai mėgavosi skilandžiais, sūriais, alumi, trauktinėmis, gira, juoda duona, šakočiais, meduoliais ir kitais Lietuvoje gaminamais produktais. NGBA nariai ne tik vaišino, bet ir stengėsi kitų šalių atstovus kuo daugiau informuoti apie Lietuvą: buvo dalijami lankstinukai, bukletai, suvenyrai, kompaktinės plokštelės. Lietuvos stendas sulaukė didelio lankytojų susidomėjimo.

NGBA dėkoja rėmėjams: UAB „Manjana“, AB „Gubernija“, UAB „Mineraliniai vandenys“, SIA „Reaton“, UAB „Grimeda“, UAB „Saimeta“, UAB „Almarūnas“, AB „Pieno žvaigždės“, Neverdausko IĮ, UAB „Prodmaksas“, UAB „Nesse Baltija“, restoranas „Apvalaus stalo klubas“, UAB „Sangaida“.

NGBA informacija