This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

„Panorama“ stoties rajone gaivina geros virtuvės tradicijas (Vilnius)

2007-05-06
Publish your own article

Vilniaus geležinkelio stoties rajonas kadaise garsėjo gerais restoranais. Vienas jų veikė pačioje stotyje, kitas nuo 1965 metų – priešais buvusiame „Gintaro“ (dabar „Panoramos“) viešbutyje. Prieš metus rekonstruotame „Panoramos“ restorane neliko nieko iš ankstesnių laikų. Tačiau čia vėl puoselėjamos geros gastronomijos tradicijos. Susipažinti su jomis puikiausiai tiks naujajam valgiaraščiui siūlomi patiekalai.

Įtinka net įnoringiems prancūzams
„Gintaras“ buvo sovietinės restoranų kultūros legenda. Iki pat šios sistemos žlugimo prie restorano durų telkdavosi eilės norinčiųjų patekti vidun. Vien tik kantrybės gauti vietai prie stalelio nepakakdavo – durininkui reikėdavo paaukoti 5-10 rublių. Klestėjimo laikais „Gintare“ susitikdavo iš užjūrio atvykusios ir šiapus sovietinio bloko gyvenusios giminės. Čia rinkdavosi įtakingiausi ir garsiausi anų laikų asmenys. Restorane koncertinę karjerą pradėjo ne vienas muzikantas, estrados ir popmuzikos atlikėjas.

Dabartinis trijų žaigždučių viešbučio „Panorama“ restoranas niekuo nebeprimena pirmtako. Anuometinio salę nuo praeivių žvilgsnių saugodavo storos užuolaidos. Naujajame stengiamasi įsileisti kuo daugiau šviesos. Erdvės įspūdį restorane kuria ir šviesios sienos, kontrastuojančios su rudais baidais bei kitomis minimalistinio skandinaviško stiliaus detalėmis. Itin patrauklus rekonstrukcijos autorių sprendimas – įrengti atvirą virtuvę, tad restorano svečiai, laukdami užsakymo, gali mėgautis ruošiamo maisto kvapais ir vaizdu.

Dabartinis „Panoramos“ valgiaraštis sudarytas taip, kadįtiktų skirtingų pomėgių turistams: tiek apsistojantiems viešbutyje, tiek tik pavalgyti ateinančioms užsieniečių grupėms. Kaip pastebėjo viešbučio pardavimo ir rinkodaros vadovė Ieva Dumbliauskaitė, dabartinis restorano asortimentas įtinka ne tik lenkams, vokiečiams, skandinavams, bet ir įnoringiesiems prancūzams.

Šiokiadieniais restorane ruošiamus dalykinius pietus pamėgo aplinkinių įstaigų darbuotojai. Grįžta į „Panoramą“ pavalgyti ir maisto čia ragavę konferencijų ar seminarų dalyviai.

„Turime puikią virtuvės vadovę. Norime jos sugebėjimus parodyti visam miestui. Norime, kad viešbučio restoranas taptų geros vietos, gero skonio simboliu“, – tikslais dalijosi „Panoramos“ vadovas Osvaldas Markevičius.

Sveikas ir subalansuotas maistas
20 metų darbo patirtį gastronomijos srityje turinti „Panoramos“ virtuvės meistrė Meilutė Merkienė kūrė valgiaraščius ne vienam sostinės restoranui. Jos idėjos buvo įgyvendintos „Baltajame štralyje“, „Trijuose drauguose“, salotų bare „Guru“.

Valgiaraštyje, kurį netrukus galės įvertinti „Panoramos“ svečiai, liks tik keli iki šiol labiausiai mėgti restorano valgiai, tarp jų – žaliųjų žirnelių sriuba, didkepsniai ir bulviniai blynai su lašiša bei agurkų padažu.

Sudarydama naująjį meniu, M. Merkienė stengėsi pateikti ne kuo daugiau, bet kuo geresnė kokybės ir originalesnių patiekalų. Virtuvės meistrė vadovaujasi sveikos mitybos principais – renkasi šviežius produktus ir vengia tokių, kurie turi konservantų ar skonio fiksatorių. Jai itin imponuoja natūralūs maisto gaminimo metodai, kai stengiamasi išlaikyti autentišką produkto skonį, neužgožiant jo priedais, o pagardus patiekti atskirai.

Pavasariniame „Panoramos“ valgiaraštyje siūlomos salotos bus ruošiamos su lengvais – aliejaus ir jogurto padažais. Puikus pavyzdys – gaivus žalių salotų, lašišos ir citrinos žievelėmis pagardintos varškės derinys.

„Šiupinys verdamas iš to, kas yra po ranka“, – šmaikštauja šiupininę su lašišomis, tilapijomis, skorpionžuvėmis, jūrų gėrybėmis, kapariais ir marinuotais kornišonais svečių teismui ketinanti pateikti virtuvės meistrė.

Šio sezono meniu pasididžiavimu turėtų tapti ešerinių žuvų šeimai priklausančių tilapijų kepsnys. Jį M. Merkienė kepa konvekcinėje krosnyje su garais, o pikantiško skonio suteikia naudodama Provanso žoleles ir levandas. Vietoj tradicinio garnyro siūlo sluoksniuotos tešlos paplotėlį ir su česnakais apkeptą pomidorą. Greta kepsnio patiekiamas grietinėlės, baltojo vyno ir kaparių padažas.

Konvekcinėje krosnyje keptai kalakutienai į palydą meistrė parinko daržovių paplotėlius bei gaivią salsvą atsvarą – apvirtą kriaušę, raudonojo vyno ir vyšnių, apelsinų ir bruknių padažus.

Apvirtas obuolys su karamelizuotų mėlynųjų svogūnų įdaru ir lengvas morkų, salierų šaknų, porų ir obuolių troškinys itin dera prie su raudonuoju vynu marinuotos kiaulienos kepsnio.

Saldėsių mėgėjai galės įvertinti ir naują originalų desertą – juodojo šokolado biskvitą su brendžiu, jogurto padažu, kepintomis migdolų drožlėmis, ledais ir braškėmis.

KAINORAŠTIS
Šaltieji patiekalai ir salotos 7-19,50 Lt
Sriubos 4,50-9 Lt
Karštieji užkandžiai 6-10 Lt
Karštieji patiekalai 14-28 Lt
Desertai 6-7 Lt
Pilstomi vynai (100 mg) 4-7 Lt
Vynai buteliais 30-100 Lt

Daugiau apie restoraną>>

Ramunė Žukauskienė
Mykolo Ambrazo nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija