This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Paisantiesiems sveikos mitybos – specialus valgiaraštis (Vilnius)

2005-07-03
Publish your own article

Antsvoriu garsėjantys amerikiečiai jau kelis dešimtmečius skaičiuoja cholesterolio, riebalų, angliavandenių kiekį maiste. Tokios aritmetikos banga atsirita ir į Lietuvą – vis daugiau restoranų savo valgiaraščius papildo sveikesniais, lengviau virškinamais patiekalais. O Vilniaus „Radisson SAS Astorija“ restoranas „Brasserie Astorija“ įtvirtino tokių patiekalų žymėjimo sistemą.

Naujasis restorano valgiaraštis sudarytas taip, jog patiekalus iš jo galima rinktis ne tik pagal sudedamčsias dalis, kainas, bet ir pagal juose esantį cholesterolio, riebalų, angliavandenių kiekį. Tokia sistema taikoma visuose „Radisson SAS“ tinklo viešbučiuose. Pasak bendrovės atstovų, tai padaryta paisant svečių pageidavimų.

„Vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį ir domisi ką valgo. Tai ypač aktualu kenčiantiems nuo per didelio kiekio cholesterolio kraujyje ar alergiškiems žmonėms, kurių, pasak statistikos, vis daugėja“, - teigia Konradas Mejeris (Conrad Meier), viešbučio generalinis direktorius.

Laikantis principų
Dabar 10% „Brasserie Astorija“ patiekalų pagaminti pagal sveiko maisto ruošimo ir derinimo principus. Juose nėra gyvulinės kilmės riebalų, naudojami šalto spaudimo aliejai, vyrauja vaisiniai padažai, šviežios daržovės, ekologiškai užauginti žalumynai: bazilikas, mairūnas, čiobreliai, kalendra, raudonėlis ir kt. Kaip turinčios ypač mažai riebalų, cholesterolio ir angliavandenių į valgiaraštį įtrauktos lapinių ir šviežių daržovių salotos (17 Lt), šviežios austrės ant ledo su citrina (42 Lt), japoniška miso sriuba (28 Lt), ant grotelių kepta strutienos filė (85 Lt).

Valgiaraštį kūręs Donatas Baniulis, „Brasserie Astorija“ restorano šefas, sako tinkamų sveikų patiekalų receptų radęs japoniškoje virtuvėje, o dalį kūręs pats. „Norėjau įrodyti, kad sveikai paruoštas maistas gali būti gražiai patiektas ir kartu skanus“, - pagrindinius kriterijus vardija jis.

Degustavusieji naujus restorano patiekalus vieningai teigė, jog jie nė kiek neprimena prėskų dietinių, o yra sodraus, neįprasto skonio.

Jolanta Malinauskienė 
Verslo žinios, 2005 07 01
Skaityti kitus „Verslo žinių savaitgalio“ straipsnius>>