This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Olimpinė skonių puokštė neišvykstant iš namų (Vilnius)

2006-02-07
Publish your own article

Italijos Pjemonto regioną, kurio sostinėje Turine netrukus bus įžiebta XX žiemos olimpinių žaidynių ugnis, garsina nemažai pasaulyje gerai žinomų dalykų. Čia veikia „Fiat“ automobilių gamykla ir pergales viena po kitos skina „Juventus“ futbolo komanda. Pjemonte daromi ir
Italijos vynų karaliais vadinami „Barolo“ vynai.

Šių vynų yra ir Vilniaus parduotuvių lentynose, o tinkamiausią užkandžių palydą prie jų gali pasiūlyti sostinėje dirbantys Italijos virtuvės meistrai. Praėjusią savaitę sostinės vynų gurmanus su olimpinio regiono skoniais pažindino Vyno klubas ir restoranas „Trattoria Da Antonio“.

„Brangūs ir labai geri didelių Pjemonto vyninių vynai – ne visiems prieinami ir ne visuomet atspindi tikrąją šio regiono dvasią“, – vakaro „Pjemonto renesansas“ svečiams sakė vynų ekspertė Vyno klubo vadovė Rasa Sužiedelienė. Renginio dirigentais tapo organizatorių kvietimu atvykęs jaunas Pjemonto vyninės „Rivetto“ atstovas Enrico Rivetto ir restoranų „Da Antonio“ virtuvės vyriausias virėjas Manfredo Molteni.

R. Sužiedelienė „Rivetto“ gėrimus „atrado“ praėjusį rudenį Turine vykusioje vynų mugėje. Savo istoriją nuo 1902 metų skaičiuojanti įmonė laikoma smulkaus verslo atstove, – per metus joje pagaminama apie 100 000 butelių vyno. „Tačiau, kai kiekis nedidelis, visą vyno gamybą sugebama rūpestingai prižiūrėti“, – aiškina Vyno klubo vadovė.

Nors „Rivetto“ nėra labai garsi tarp Pjemonto vyninių, joje gaminamų vynų skalė – gana plati, be to, joje yra ir geriausias Italijos vynas – iš Nebbiolo vynuogių gaminami „Barolo“ vynai.
„Rinkomės tuos „Rivetto“ vynus, kuriais vyno mėgėjai galėtų būti patenkinti jau dabar ir dar šiek tiek palaikę: gero derliaus, puikiai pagamintų, subalansuoto skonio“, – tikino vakaro organizatoriai.

Pasak vynų ekspertų, Pjemonto vynus derinti prie maisto nėra lengva. „Norint šiuos vynus įvertinti, pirmiausia reikia juos perprasti“, – tikino R. Sužiedelienė.

Galbūt dėl to savo stichijoje renginyje pasijuto geras savo šalies vynų žinovas M. Molteni. Lengvam aperityviniam vyšniomis kvepiančiam vynui „Dolcetto d'Alba „Frach“ į porą restorano virtuvės meistras pasiūlė itališkų sumuštinių su saliamiu, ančiuviais ir marinuotais karnišonais. Sodrus ir intensyvus karališkųjų „Barolo“ vynų („Giulin“ ir „Leon“) skonis buvo malšinamas orkaitėje pakeptais aviena įdarytais itališkais koldūnais su salsvoku padažu „Demiglas“ ir avienos troškiniu su kukurūzų kruopų suflė bei gorgonzolos sūriu.

Saldžioje gurmanų vakarėlio pabaigoje buvo pasiūlyta ypač lengvo švelnaus skonio putojančio vyno „Moscato d'Asti“, šokoladinio suflė su itališko pyrago gabalėliais ir šokoladiniu padažu.


Ramunė Žukauskienė
Martyno Ambrazo nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija