This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Norintiems originaliai ir sveikai papietauti (Vilnius)

2006-03-15
Publish your own article

Japonų liaudies išmintis pataria valgant pamiršti problemas, neigiamus įspūdžius, tad į japoniško maisto restoraną „Miyako“ geriausia eiti su draugiškai nusiteikusiais verslo partneriais. Be to, maloniam pokalbiui laiko turėsite pakankamai – planuokite, kad pietūs čia truks apie 3 valandas, ir tikrai ne dėl to, kad niekas neskubės jūsų aptarnauti.

Jei jūsų netrikdo tai, kad restoranas „Miyako“ įsikūręs sostinės prekybos centre „Europa“, kur nuolat zuja gausybė žmonių, ši vieta puikiausiai tiks susitikti su artimais bendradarbiais ar draugiškais verslo partneriais. Norintieji papietauti konfidencialiai turėtų iš anksto rezervuoti 12 vietų „Tatami“ salę. Jei kompanija mažesnė, slankiojamąja siena ši erdvė gali būti padalyta į dvi dalis. „Tatami“ salė nuo kitų restorano erdvių skiriasi ir tuo, jog yra labiausiai japoniška – į ją įeinant reikia nusiauti batus ir sėdėti ant grindų. Kojas galima nuleisti po stalu, tačiau jei viešoje vietoje avėti vienomis kojinėmis jums nesmagu, galima rinktis staliuką bendroje salėje, stikliniame kambaryje, ar, įsitaisius prie baro, stebėti, kaip kitapus jo sušius suka virėjas.

Visose restorano salėse viešpatauja japoniškas minimalistinis stilius, itin subtilus, be pseudorytietiškų elementų. Dominuoja tiesios linijos, taisyklingos geometrinės formos, šviesa susipina su šešėliais.

Šeštadienio popietę, kai lankėmės „Miyako“ restorane, buvo užimti kone visi staliukai. Vėliau kolegos tikino, kad svečių čia gausu tiek darbo, tiek poilsio dienomis. Nenuostabu, juk be šio japonų maisto restorano, Vilniuje šiuo metu veikia dar du. Vienas „Kabuki“ restoranas – „Akropolio“ prekybos ir pramogų centre, kitas – Didžiojoje gatvėje. Sunku ką nors pasakyti apie „Akropolio“ centro „Kabuki“, – neteko lankytis, tačiau, lyginant „Miyako“ su veikiančiuoju Didžiojoje gatvėje, galima teigti, kad pirmajame maistas gerokai pigesnis, be to, autentiškesnis. Teko girdėti, kaip „Miyako“ giria ir lietuviai, gyvenantys Maskvoje, kur japoniško maisto restoranai itin populiarūs. Pasak jų, tokio kokybiško ir palyginti nebrangaus japoniško maisto kaip čia Maskvoje nerasi.

Dominuoja sušiai
„Miyako“ valgiaraštyje didžiausias sušių pasirinkimas. Sušis, kaip praneša restorano tinklalapis, šiandien skaičiuoja daugiau kaip 1300 metų ir yra japoniškos virtuvės vizitinė kortelė. Šiuo patiekalu senovėje galėjai susimokėti mokesčius.

„Miyako“ restorane siūloma 49 rūšių sušių, besiskiriančių ir forma, ir įdaru. Šeši „hoso maki“, į jūros dumblių plokšteles susukti ryžių ritinėliai su marinuota arba šviežia žuvimi, jūros gėrybėmis, daržovėmis ar kitais užpildais, čia kainuoja nuo 5 iki 7 Lt. Aštuonių gabalėlių „maki“ sušių rinkinys kainuoja 16-22 Lt. Piltuvėlio formos „temaki“ sušių galima paragauti už 7-9 Lt.
Išsirinkusieji „nigiri“ sušį už vieną gabalėlį mokės 3-6 Lt. Sušių pasiūlai mažai kuo nusileidžia sašimiai – žalios jūros žuvys ar jūros gėrybės, supjaustytos plonomis riekelėmis. Jų siūloma 12 rūšių, o kainos – nuo 12 iki 19 Lt.

Padavėja pasakojo, jog šis patiekalas gaminamas tik iš šviežių produktų ir turi būti suvalgytas per dvi valandas nuo tada, kai buvo pradėtos doroti žuvys ar kitos jūros gėrybės.

Taigi sašimiai, kaip ir kiti patiekalai, šiame restorane pradedami ruošti tik juos užsakius, jokių pusfabrikačių čia negali būti. Nebereikia nė sakyti, jog patiekalų teks laukti ilgai.

Sašimius japonai dažniausia valgo prieš sušius, prieš kiekvieną jų rūšį suvalgydami marinuotos ir labai plonais griežinėliais supjaustytos imbiero šaknies skiltelę, kuri atgaivina skonio receptorius ir leidžia pajausti patiekalo skonį.

Norintiems paragauti kuo įvairesnių sušių ar sašimių verta užsisakyti rinkinius, taip galima sutaupyti iki 15 % kainos ir pasigrožėti įspūdingais laivo arba tilto formų mediniais padėklais, kuriuose jie patiekiami.

Patiekalai be druskos
Kaip įprasta Japonijoje, pirmiausia reiktų rinktis sriubą. Tradicinė japoniška „miso shiru“ sriuba (5 Lt) iš sojų sultinio ir sojų sūrio čia išties labai gardi.

„Miyako“ restorane siūloma 6 rūšių nuo 5 iki 10,50 Lt kainuojančių sriubų, tiek pat rūšių salotų (nuo 7 iki 19,90 Lt), 8 rūšys karštųjų patiekalų (nuo 16,90 iki 28 Lt).

Ragauta dorado žuvis (28 Lt) ir jūros šukutės (28 Lt) buvo tik lengvai apkeptos ir visai be druskos. Šalia jų patiektos daržovės – morkos, šparagai, žalieji žirneliai su ankštimis, moliūgų sėklos – paruoštos garuose, lengvai troškintos ar vos pakepintos, taip pat be jokių prieskonių. Prie jų patiekti indeliai ryžių su sezamais bei tirštu ir saldžiu sojos padažu.

Mėgstantiems aštrų ar padažais gausiai skanintą maistą japonų virtuvės patiekalai atrodys prėski ir neįdomus, tačiau niekas nepaneigs, kad pavalgęs tokio maisto nesijausi apsunkęs. Kitas dalykas, ar ilgai jausies sotus, – tokią mintį žadina didžiulis tirštos, riebokos lietuviškos ir minimalistinės, lengvos japonų virtuvės skirtumas.

Dietologai aiškina, kad lengvumas, pavalgius japoniško maisto, juntamas dėl organizmo sugebėjimo lengvai įsisavinti šviežius, mažai termiškai apdorotus patiekalus, be to, taip apdoroti patiekalai išsaugo maistingąsias medžiagas. O sotesnis japonų maistas, palyginus jį su vadinamuoju greitu maistu, yra dėl to, kad jame nėra konservantų, aromatingų medžiagų, kitų priedų, kurių organizmas tiesiog nesugeba suvirškinti.

Bent jau paklausius dietogų patarimų, verslo partnerį, su kuriuo jums bus malonu praleisti 2-3 val. ir kuris, žinoma, mėgsta japonų virtuvę, į „Miyako“ pasikviesti verta. Tikrai neaptemdysite savo draugiškų santykių su juo prisiminimais apie virškinimo ar persivalgymo problemas.

VŽ įvertinimas
Maistas 4
Valgiaraštis 4
Aplinka 4
Aptarnavimas 4
Kaina už vertę 4
Automobilio parkavimas 5

VŽ įvertino 20

Informacija
Vietų skaičius 80
Muzika gyvai --
Diskoteka --
Adresas Konstitucijos pr. 7A
Darbo laikas 11:00-23:00 val., sekmadienį 11:00-22:00 val.
Užsakymų tel. (5)2487060, 8 618 52112
E. paštas info@miyako.lt
Interneto svetainė www.miyako.lt

Jolanta Malinauskienė
„Verslo žinios“, 2006 03 10
Restorano archyvo nuotrauka
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>