This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Nerūpestingiems svečiams Vilniaus centre (Vilnius)

2005-01-23
Publish your own article

Viešbučių restoranai paprastai giriasi pro langus atsiveriančia stulbinama panorama. Pro centre įsitaisiusio „Le Garden Brasserie“ („Novotel“ viešbutis) langus aiškiausiai matyti LR Vyriausybės pastatas. Ar vaizdas geras, sunku objektyviai pasakyti. Ar gera virtuvė - atėjome pabandyti.

Užlipus į antrą aukštą, kur veikia restoranas, padavėja mums padeda nusirengti. Šeštadienio popietė, salė visiškai tuščia, galima sėsti už kurio tik nori stalelio. Įsitaisome prie lango – vaizdas yra vaizdas, kaip ir žadėta. Jį kiek blokuoja didžiulės raidės prieš akis: „NOVOTEL“. Tiesiai už raidžių – jau minėtasis LR Vyriausybės pastatas.

Padavėja paslaugi ir miela, mus stebi, laukia, kol išsirinksime. Vis prieina pasiklausti. Nenuostabu, – ji viena, mes vieni, ką beveiksi? Dar apsidairome. Interjeras santūriai skoningas, ant staliukų – gyvos gėlės, medvilninės servetėlės. Verslo pokalbiui staliukai sustatyti lyg ir per arti. Kita vertus, yra ir keli apvalūs, po 5–6 vietas. Gal ir būtų galima pasikviesti būrelį partnerių pirminiam, nekonfidencialiam pokalbiui. Nuomonės dar neturiu, laukiu, gal kokie paslapčių turintys kaimynai pasirodys.

Viešbutis kaip lengvas apiplėšimas
Visada stebiuosi, kaip pavyksta viduryje baltos dienos, pačiame centre, žaisti kainomis. Atseit kas ten žino, kad 6 Lt už kavą yra nemažai? „Tichė“ (0,5 l) – 7 Lt. Alus („Švyturio extra“ , 0,5 l) – 8 Lt. Ar tai blogai? Tiek to, kimbame į neilgą valgiaraštį - kiekvienos grupės patiekalų (žuvys,
užkandžiai ir t.t.) po 4–5 pasiūlymus. Yra varlių šlaunelių su Provanso padažu (26 Lt), ant grotelių keptų tigrinių krevečių (35 Lt). Lietuviškiems patiekalams atstovauja kepintos parūkytos dešrelės su keptomis bulvėmis ir troškintais kopūstais (15 Lt). Susigundau prancūziška svogūnų sriuba (9 Lt), mėgstu, o ir pavadinimas žada prancūzišką virtuvę. Pašnekovas pasirenka voveraičių sriubą (9 Lt). „Pabandymui“, ir šviežias salotas su ožkos sūrio bei šoninės gabalėliais (11 Lt).

Kaip pagrindinius patiekalus renkamės vynuogių padaže troškintą triušį su keptais batatais ir ant grotelių keptą jautienos išpjovos kepsnį su keptomis daržovėmis ir raudonojo vyno padažu (34 Lt).

Mes čia jau geras pusvalandis, joks kitas lankytojas nepasirodė. Pašnekovas šmaikštauja, kad čia ne tik konfidencialų susitikimą, bet ir šešėlinės ekonomikos atstovų sambūrį galima surengti.
Pasiimame po taurę „savaitės vyno“, 9 Lt. Čilietiškas, baltasis. Dar siūlomas rinkinys „trys patiekalai ir vynas" už 28 Lt. Įdomu, kad jo gausite ne tik pietų metu.

Gėrimų sąrašas trumpas
Atidžiau įsigilinę į vyno ir gėrimų sąrašą suprantame, kad jis labai trumpas. Jei nebūtų „savaitės vyno“, vynų taurėmis pasirinkimas baigtųsi suskaičiavus iki dviejų. Vienas baltasis, vienas raudonasis, 10 Lt (Cotes du Ventoux, AOC). Užsimanius kitokio teks užsisakyti butelį, kainuoja nuo 50 Lt. Brangiausi kainuoja 150 Lt, prancūziškas „Saint Emillion Appelation Saint Emillion
controlee Baron Philippe de Rothschild“ – raudonasis, „Chablis Joseph Drouhin“ – baltasis.

Aptarinėjant vyną mus demaskuoja. Iš kažkur atsiradusi administratorė maloniai šypsosi ir garsiai šnabždasi su padavėja. Žodžiai gana aiškūs, nors sakinių ir nesuprantame, bet akivaizdu – apie mus. Taigi grįžtu prie pirmojo pasiūlymo – eilinis verslo partnerių susitikimas.

Prisipažinsiu, triušio patiekalą pietų partneriui įpiršau. Dėl keptų batatų. Batatai – tai saldžiosios bulvės, kurios man, kaip lietuvei, yra įdomios. Sulaukiame patiekalų. Svogūnų sriuboje daug svogūnų. Kodėl mane tai stebina? Žinia, svogūnų sriubą galima virti kelias būdais, su mažiau arba daugiau svogūnų, sūrio ir kepintos duonos. Ši - ne skaniausia iš mano ragautų svogūnų sriubų. Voveraičių sriuba gardi, sako kolega. Po antro ar trečio ožkų sūrio salotų kąsnelio pajuntu pamėgusi specifinį ožkos sūrio skonį. Lengvas užkandis. Mano antrasis patiekalas „padorus“. Mėsa, keptos (gal per daug aliejaus) daržovės, gardus bulvių žlėgtainis. O štai triušis nuvilia. Aš nusiviliu batatais, kolega – triušiu. Batatai - tai trys šiek tiek apdegusios oranžinės
riekelės. Ir kodėl jos minimos patiekalo pavadinime? O triušis? Pašnekovo manymu, saldžios bulvės ir saldoka triušio mėsa nelabai dera.

Jis prisiminė vaikystę, kai jo kaimynas daugiabučio namo sandėliuke augino triušelius. Jie būdavo skanesni: su grietinėle, išraiškingesnio skonio. Neragauju triušio. O dėl vaikystės prisiminimų gal reikėtų įvertinti ir „riešutų duonos“ efektą. Man apmaudu tik dėl batatų.

Nusprendžiame – et, deserto! Atkeliauja šiltas obuolių pyragas su vaniliniais ledais (8 Lt) ir miško uogų apkepėlis su mėta ir skudintais migdolais (12 Lt) . Na, jei obuolių pyragus vertintume pagal garsųjį „Pub'o“ obuolių pyragą, tai gavau niekuo neišsiskiriantį biskvitą. Užkepėlė „dengta“ plaktu kiaušinio baltymu, skystoka. Nei mėtų, nei migdolų. Pietautojas įkyrauja: daug karčių spanguolių, mėlynių per daug, trūksta aviečių.

Kruasanai ir vaikai
Vėl vartydami valgiaraštį pastebime dar kelis pasiūlymus. Viliojamai atrodo „kruasanai su kava“, nuo 6 iki 12 val. viešbučio bare (10 Lt). Kad ir ką sakytumėt, maža Vilniuje vietų, kur nuo 6 val. ryto galima išgerti kavos. Peržiūrime ir vaikišką meniu (vaikams iki 12 m.) su šauniais pavadinimais, pvz., „Tigriukų mėgstamiausios“.

Siūlomi keli patiekalai ir gėrimas už 15 Lt. Sekmadieniais čia siūlomi „brunčai“ (vėlyvieji pusryčiai) šeimoms su vaikais, 12–16 val. Už 42 Lt (įskaičiuoti keli patiekalai, tarp jų - alus ir vynas tėveliams) galite valgyti ir žiūrėti, kaip atžala žaidžia „Lego“ ar piešia/tapo. Vaikui valgis atsieis pigiau: 50% nuolaida 6–12 m. vaikams, jaunesniems – nemokamai. Mums siūlo rezervuoti vietas. Nežinau, vietos čia, panašu, daug. Per trejetą valandų niekas nepasirodė.
Gal šeštadienis kaltas?

Jurgita Meškauskaitė
„VŽ Savaitgalis (2005 m. sausio 21 d.)“ informacija
Meniu.lt archyvo nuotr.