This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Naujosios Zelandijos virtuvė

2007-10-10
Publish your own article

Nesuskaičiuojamų upių ir ežerų kraštas, nuostabios Pietų Alpės nusidriekusios palei salos krantus, nepakartojami gamtos vaizdai – tai Naujoji Zelandijos veidas. O kokia gi šalies virtuvė – moderni šiuolaikinė, pasiskolinta ar paprasta kaimiška?

Kasdienė šalies virtuvė
Naujosios Zelandijos virtuvė įtakota anglų ir maorių. Maoriai – tai Naujosios Zelandijos tauta, kurios protėviai atkeliavo iš Centrinės Polinezijos. N.Zelandijos kulinarija taip pat turi panašumų su australietiška bei pietine Š.Amerikos virtuvėmis. Maoriai į šalį atgabeno saldžiasias bulves kumara ir kolokazijas, bulvių rūšį dar vadinamą taro bulvės. Šios bulvės populiarios ir Afrikoje, Kinijoje, Korėjoje, Japonijoje. Iš Europos į šalį atkeliavo kiauliena, kviečiai, moliūgai, cukrus, įvairūs vaisiai, europietiškos bulvės, aviena.

Kartais Naujoji Zelandija vadinama didžiausia pasaulio ferma, kadangi čia po turizmo žemės ūkis antroji svarbi šalies šaka. Itin palankus klimatas palankus žemės ūkio gamybai. Šalyje veisiamos avys, galvijai, kiaulės, kultivuojami kviečiai, avižos, auginami vaismedžiai. Pasaulio kulinarai šios šalies kasdienę virtuvę apibūdinama trumpai – kaimiška virtuvė, kurioje dominuoja mėsa bei daržovės, pvz.: tokios kaip bulvės.

Tradiciniai patiekalai ir gėrimai
Įdomu tai, kad nemaža dalis Naujosios Zelandijos patiekalų pavadinimų turi gilią prasmę ar kažkam dedikuotą pavadinimą, ką vėliau ir pastebėsite. Šalyje mėgiami įvairūs saldūs kepiniai, kurių čia visa galybė, populiarūs mėsa ( jautiena, kiauliena, aviena, kartais žuvimi ) įdaryti pyragaičiai. Čia galima paskanauti ir skrandžiui sunkiai suprantamų patiekalų, kaip antai cheesy - beans - potatoes. Pirmiausiai „čielos“ bulvės iškepamos orkaitėje ant iešmo, vėliau supjaustomos riekelėmis. Tuomet sumaišomos su saliami dešra, sūriu, kivi vaisiais ir pupelėmis, paruošiama kažkas panašaus į plokštainį / picą ir tada dar viskas kepama iki traškaus paskrudinimo.Vakarienė Naujojoje Zelandijoje bene svarbiausias dalykas, kai susirenka visa šeima. Čia galima pasigardžiuoti nuostabiais desertais, sukirsti skanų kepsnį arba pagurkšnoti gero N.Zelandietiško vyno.

Kumara – saldžios bulvės populiarios Auckland mieste.

Feijol - Zespri Gold kivi vaisių rūšis ( vietinė vaismedžių kultūra ).

Pavlova – morenginis pyragas papuoštas vaisiais, vyniniais guminukais. Pyragas pavadintas rusų balerinos Anos Pavlovos garbei. Pasak balerinos biografės Keitės Many, 1926 metais viename iš Velingtono viešbučių šokėja buvo apsistojusi per vieną iš savo pasaulinių turų, tad viešbučio savininkas jos garbei pagamino štai tokį skanumyną.

Hokey – pokey – tai ledai, tiksliau taip vadinami ledai, kurių forma primena kamuoliuką. Tokia forma jie pardavinėjami parduovėse. Tokius ledus ir mes ragaujame, kai ant vaflinės tūbelės uždedamas kaušeliu uždedamas vienas ar keli ledų kamuoliukai.

Koura – patiekalas iš vėžių, populiarus Centriniame Otago.

Anzac biscuit – biskvitiniai sausainukai, pagaminti iš avižinių dribsnių, kokoso drožlių ir iš vadinamo auksinio sirupo. Šis gaminamas iš cukranendrių cukraus, o jo skonis šiek tiek panašus į medaus. Sausainukų pavadinimas autentiškas Australijos ir Naujosios Zelandijos armijų korpuso pavadinimui Anzac, nes istorija pasakoja, jog pirmojo pasaulinio karo metu mamos ir žmonos tokius autentiškus sausainukus siųsdavo savo vyrams ir sūnums.

Naujoji Zelandija pasaulyje garsėja naminiu alumi ir vynais, kurių keletas rūšių yra gavę tarptautinius apdovanojimus. Populiariausi yra Merlot iš Auckland ir Wairarapa regionų, Chardonnay iš Bay-of – Plenty įlankos, Gisbourne, Wairarapa ir Canterbury, Pinot Gris ir Noir iš Auckland, Wairarapa, Marlborough ir Centrinio Otago, Sauvignon Blanc iš Marlborough ir Wairarapa regionų.

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt )
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
Nuotr. www.sxc.hu
Meniu.lt informacija