This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Mianmaro virtuvė (svetur)

2007-08-17
Publish your own article

Tai buvusi Birma, atgavusi nepriklausomybę ir šiandien besivadinanti Mianmaru. Tai viena didžiausių valstybių žemyninėje Pietryčių Azijoje. Kaip ir daugeliui kitų tų kraštų virtuvių, Mianmaro kulinarijai įtakos turėjo kinų, indų, tailandiečių virtuvės. Taigi pasižvalgykime po šią šalį…

Šalies virtuvė
Mianmaris yra agrarinis kraštas, beveik 90 % šalies gyventojų ūkininkauja. Ryžių pasėliai – viena iš pagrindinių kultivuojamų kultūrų, tad ir pagrindinis šios šalies produktas yra ryžiai. Ryžiai šios šalies virtuvėje verdami, kepami, džiovinami, iš jų gaminami miltai. Stambūs ryžių makaronai vadinami nangyi, lakštiniai – nanpya, o smulkūs – nantay. Taip pat dažnai į meniu įtraukiami makaronai bei patiekalai iš jų. Mianmario virtuvėje mielai mėgaujamasi valgiais iš žuvies, vištienos, kiaulienos, avienos, mėgiama duona. Šios šalies virtuvė priskiriama prie aštriųjų. Patiekalai aštrinami „čili“ pipirais, česnakais, svogūnais, imbieru, kariu, taip pat masala. Masala – tai indiškas prieskonių mišinys, ypatingai populiarus vegetariškoje Indijos virtuvės kultūroje. Mianmario virtuvėje populiarūs žuvies pagardai, džiovintos krevetės.

Mohinga yra laikomas nacionaliniu Mianmaro patiekalu. Tai sriuba, verdama iš šamų sultinio su avinžirnio miltais, prie kurios patiekiami lengvai fermentuoti nantay tipo ryžių makaronai. Kitas tipiškas šalies valgis yra khaukswe – tai ryžių makaronai, prie kurių siūloma kokoso piene troškinta vištiena.

Vaisiai, desertai, gėrimai
Mianmario gyventojai mėgaujasi gamtos teikiamomis gėrybėmis. Šviežių vaisių aromatas sklando ore, tad mango, papajos, ananasai, rambutanai, pomelo (iš apelsinų ir greipfrutų išvesta veislė), guava, arbūzai, mangustanai, duonmedžio vaisiai, granatai, kokosai viliote vilioja, taip pat populiarios žemuogės, slyvos. Vaisiai dažnai patiekiami desertui. Čia galima paskanauti shwe-yin-aye – kokosinio šerbeto, mango pyrago ar kauknyintok – smulkintų bananų, paruoštų bananų lapuose kartu su lipniaisiais ryžiais, kokosų pieno kremu, cukrumi, o patiekiant apibarstytų kokoso drožlėmis bei sezamo sėklomis. Prie tokių skanumynų reikia gurkšnio arbatos. Šios šalies gyventojai pirmenybę teikia žaliajai arbatai, taip pat mėgsta arbatą su pienu, kava nėra populiari. Alkoholis nėra vienas iš populiariausių, tačiau vietinio alaus, likerių, fermentuoto punšo iš palmių cukraus neatsisakoma paragauti.

Patiekalų meniu
Lethok son – aštrios vegetariškos ryžių salotos.
Nwa Mee Hinga – sriuba, paruošta iš smulkintos jaučio uodegos su rėžiukais, paskaninta česnakais, žuvies pagardu nam pya ye. Rėžiukai yra specifinio skonio prieskoniniai vaistiniai augalai, augantys upių, upelių krantuose, kartais tekančiuose vandenyse.
Pebta Kha-o – kiniškos tofu su rope, pakeptos kukurūzų aliejuje ir patroškintos su „čili“, pomidorais, svogūnais, sojų padažu, kmynais.
Chin Hin – rūgšti sriuba, paruošta iš svogūnų, česnakų, pomidorų, špinatų, ciberžolės, prie kurios patiekiami ryžiai.
Sanwinmakin – manų kruopų pyragas su aguonomis ir razinomis.

Pasigaminkime svogūnų pagardą
Artėjant darganotam sezonui, šios salotos bus puikus patiekalas. Jums reikės vieno didelio svogūno, trijų žaliųjų „čili“, vienos žaliosios citrinos ir druskos pagal skonį. Dar galima šiek tiek įberti kalendros arba mėtos. Svogūną susmulkinkite ir užpilkite vandeniu. Tuomet sukapokite „čili“, išspauskite žaliosios citrinos sultis, pasūdykite ir viską gerai išmaišykite. Tokias paprastai paruoštas aštrias salotas Mianmaro gyventojai valgo su ryžiais, makaronais. Skanaus!

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
Nuotraukos www.sxc.hu