This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Mėgėjams – kitoks „Barbera“

2005-04-04
Publish your own article

Kitokio, nes pas mus ji nepopuliari, o tarp vyno vartotojų vyrauja įsitikinimas, jog iš šios vynuogės tegalima pagaminti vandeningo rūgštelėjusio vyno.

Vyno iš Italijos šiaurės, Asti regiono, atvežė UAB „Dūda ir kompanija“. „Patariamąjį balsą“ šioje bendrovėje turinčio sostinės Vyno klubo vadovė Rasa Sužiedelienė pasakojo, jog šis vynas keliaujant po Italijos šiaurę ir degustuojant vyną pasirodė įdomus, pirmiausia - dėl vyndario, mat pastarasis yra vadinamojo organinio vyno gamintojas ir savo ūkyje nenaudoja nei chemikalų, nei cheminių trąšų.

Įdomu ir tai, jog Barbera (ūkyje dirba trys broliai - vyndariai Roveros, kurie daug eksperimentuoja su šia veisle) čia brandinama mažose statinėse. Tai reiškia, jog po fermentacijos vynuogių sultys supilamos į naujas mažas statines (italai naudoja ir dideles), kurios vynui suteikia vanilės, skrudėsių aromatą, kitų papildomų kvapų. Faktą dera paminėti, mat Barbera nėra ta veislė, iš kurios spaudžiamas vynas brandinamas mažose statinėse. Tuo tarpu vyndarys geresnių vynų serijai gaminti skirtą gėrimą statinėse išlaiko ir 12, ir 14
mėnesių. Prieš tai vynas iki 15 dienų fermentuojamas, kad sultys įgautų pakankamai taninų ir rūgšties, o vyno struktūra ir spalva taptų įprastos. Rovera ūkio vynuogynuose, besidriekiančiuose pietiniuose šlaituose, auginama įvairių veislių: ir nepopuliarių Asti regione Nebbiolo, ir Cabernet Sauvignon.

Vieną iš ūkio vynų, pasakojo p. Sužiedelienė, ragautojai iš Lietuvos pavadino „Superastinietišku“ – pagal „Supertuscan“ analogiją: kaip garsūs Toskanos gamintojai, maišydami Cabernet Sauvignon veislę su itališkomis vynuogėmis pagamina puikaus vyno, vadinamojo „Supertuscan“, taip Rovera ūkio jaunasis vyndarys Enrikė, vieno iš trijų brolių sūnus, eksperimentuoja maišydamas Barbera su Cabernet Sauvignon, ir už tai jau yra pastebėtas bei įvertintas specializuotuose italų žurnaluose.

Ir grapa, ir džemai
Šiame ūkyje spaudžiamas ne tik vynas. Čia yra du distiliatoriai, iš kurių kapsi trylikos rūšių grapa (vynuogių degtinė). Rovera - populiarus grapos gamintojas. Be to, jie gamina ir įvairiausių džemų. Nors pas mus tokia įvairiapusė vyndario veikla būtų vertinama skeptiškai, tačiau Italijoje nemažai vyndarių, be pagrindinio produkto, vyno, gamina šalutinius produktus ir verčiasi kaimo turizmu. Toks kaimo turizmo centras, o Italijoje jie labai populiarūs, yra ir Rovera ūkyje. Jie turi mažą viešbutį šalia bažnytėlės, nuo senų laikų - koplyčią savo kieme. Pasak p. Sužiedelienės, su meile ir aistra šie vyndariai stengiasi daryti viską labai natūraliai, patiekti klientams, kaimynams, draugams.

Taigi besidomintieji veislių subtilybėmis gali pabandyti baltojo „Rovera Villa Guani Sauvignon Blanc“, 2002 m., brandinto ąžuolo statinėse. Pasak p. Sužiedelienės, ąžuole brandinto vyno iš šios veislės galima aptikti ir Prancūzijoje, bet itališkasis bus šiek tiek kitokio tipo. Gamintojai šį vyną siūlo užkąsti įvairiomis sūrio rūšimis, tarkime, gargonzola, taip pat - patiekti prie kiaulienos. Kiauliena laikoma balta mėsa, taigi dažnai italai ąžuole brandintą baltąjį vyną be jokių skrupulų deda ant stalo prie patiekalų iš kiaulienos, netgi rūkyto kumpio.

„Rovero D'Asti Superiore“, 2001 m. derliaus, 12 mėn. brandintas naujo ąžuolo statinėse.
Rouve 2000 Barbera D'Asti Superiore, brandintą 16-18 mėn., gamintojai siūlo su avienos kepsniais, paukštiena, kiaulienos nugarinės, žlėgtainių, „Brie“, „Gruere“, „Fontina“ sūrio.
Ypatingo, įdomaus skonio „Sanpase Barbera D'Asti“ tiks prie makaronų, keptos
vištienos, keptų daržovių, švelnaus sūrio.

Beatričė Laurinavičienė
„VŽ Savaitgalio“ informacija