This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Madagaskaro virtuvė (svetur)

2007-07-17
Publish your own article

Ketvirtoji pagal dydį pasaulyje Madagaskaro sala glaudžiasi prie pietrytinės Afrikos dalies, skalaujamos Indijos vandenyno. Sveiki (manao ahoana) atvykę į lemūrų ir chameleonų kraštą susipažinti su raudonosios salos virtuve.

Tradicinė virtuvė
Madagaskaro virtuvė – tai Afrikos, Indijos bei Europos skonių puokštė. Didžiosios salos virtuvėje dominuoja ryžiai ir patiekalai iš jų. Ryžiai ruošiami su įvairiausiais padažais, mėsa, daržovėmis, gardinami įvairiausiais prieskoniais. Madagaskaro gyventojai mėgsta gana aštrų maistą, tad vieni populiariausių maisto gardintojų yra aštrūs pipirai. Iš Meksikos atkeliavusi vanilė (dabar Madagaskaras pats augina vanilę) taip pat dažnai vartojama valgiams skaninti, neapsieinama be muskato bei kitų gamtos teikiamų gėrybių –įvairių žolelių, lapų. Iš virtų manijoko šaknų trinamos košės, vėliau naudojamos įvairiems patiekalams ruošti. Manijokas yra nuodingas augalas, tad prieš tai jis labai kruopščiai apdorojamas.

Šios salos gyventojai gamina patiekalus ir iš įvairios mėsos – kiaulienos, vištienos, jautienos, tačiau patiekalais iš mėsos labiau mėgaujamasi sostinėje Antananaryve. Regionų gyventojai pirmenybę teikia vaisiams ir daržovėms. Salos gyventojai taip pat mielai ragauja valgius, paruoštus iš žuvies bei kitų jūrų produktų, ypač populiarus tunas, vėžiai, austrės, midijos, omarai. Į virtuvės meniu dažnai įtraukiamos bulvės, kukurūzai, riešutai, švieži vaisiai (bananai, mango) bei daržovės...

Populiarus patiekalas yra potjies, kuris ruošiamas iš begalės sudėtinių dalių: kiaulienos, jautienos, pomidorų sulčių, svogūnų, morkų, grybų, raudonojo vyno... Sakoma, jog lankantis šioje saloje tiesiog būtina paragauti ir nacionalinio Madagaskaro patiekalo koba – tai lengvas užkandis, ruošiamas iš ryžių, bananų ir riešutų. Negalima atsispirti ir akoho sy voanio, skanėstui, pagamintam iš vištienos su ryžiais bei kokosais, ir foza sy hena-kisoa (kepti krabai, kiauliena ir ryžiai). O po tokių pietų ar vakarienės mielai būsite pavaišintas vynu. Fianarantsoa regionas šioje saloje laikomas vyno sostine, vienas žinomiausių vynų yra Lazan’i Betsileo.

Nacionaliniai patiekalai ir gėrimai
Ro – įvairių žolelių ir lapų mišinys su ryžiais.
Raitoto – mėsos ir įvairių lapų troškinys.
Ramazava – lapai su paskrudintais jautienos bei kiaulienos gabalėliais.
Vary amid ’anana – ryžiai, lapai ar žolelės, mėsa, kartais keičiama į krevetes.
Toaka gasy – ryžių ir bambukų cukraus distiliatas.
Ranon ’apango or rano vda – nealkoholinis ryžių gėrimas.
Lasopy – daržovių sriuba su veršiena.
Salady voatabia – švieži vaisiai ir riešutai su vanile.
Ravinboafoby – arbata.

Jolanta Bagurskienė
Parengta pagal interneto šaltinius
Meniu.lt informacija