This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Lietuvos virėjai knygoje „Europos kulinarija: tradicijos ir naujovės“

2004-09-10
Publish your own article

Rugsėjo 5 – 8 d. Nyderlanduose, Hagoje, buvo pristatyta naujai išleista knyga apie 25 Europos šalių virtuvę „Europos kulinarija: tradicijos ir naujovės“.

Pirmieji knygos egzemplioriai buvo įteikti Europos Komisijos nariui Franz‘ui Fischler‘iui, atsakingam už žemės ūkį ir žuvininkystę, bei ES šalių žemės ūkio ministrams rugsėjo 6 d. vykusio neformalaus ES šalių žemės ūkio ministrų susitikimo metu.

Naujoji knyga apie ES šalių kulinarines ypatybes buvo išleista Nyderlandų pirmininkavimo ES proga. Šį projektą inicijavo Nyderlandų kulinarinis fondas „Europa prie stalo“ (L‘Europe a Table‘), rėmė Europos Komisija bei kitos ES šalių institucijos. Knygoje „Europos kulinarija: tradicijos ir naujovės“ pristatomos 25 Europos šalių tautiniai bei modernūs patiekalai, geriausi virėjai, būdingiausi šalies produktai.

Lietuvos kulinarijos tradicijų   pristatymą šioje knygoje koordinavo Lietuvos institutas. Iš renginio Hagoje grįžusios Lietuvos instituto projektų koordinatorė Rūta Valentaitė, Vilniaus restoranų „Žemaičių smuklė“ ir „La Provence“ vyriausioji virėja Aldona Gečiene bei Kauno viešbučio „Perkūno namai“ restorano vyriausioji virėja Janina Galubavičienė pasakojo, jog buvo įdomu pirmą kartą prie vieno stalo susitikti ryškiausiems visų Europos Sąjungos šalių maisto meistrams bei tradicijų žinovams. Visi turėjo puikių progų padiskutuoti apie skirtingas nacionalines maisto kultūras, taip pat išskirti kulinariją kaip dar vieną intriguojančią, pilnai nepažintą, bet savo esme žmones vienijančią kultūros sritį.

Lietuvės virėjos knygoje pristatė tradicinę lietuvišką virtuvę bei modernius, naujoviškus savo firminius patiekalus. Įvadą apie lietuviškos virtuvės paslaptis bei lietuviškų nacionalinių produktų žemėlapį leidiniui parengė Lietuvos kulinarijos paveldo direktorė Birutė Imbrasienė. Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra „Litfood“ supažindino skaitytojus su populiariais lietuviškais produktais: juoda duona (V. Stankevičienės įmonė „Saimeta“), varškės sūriu (AB „Rokiškio sūris“) ir skilandžiu (R. Irtmono įmonė „Rovisa“).

 Rūta Valentaitė
 projekto koordinatorė
 Lietuvos institutas