This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Lietuvių komandai Baltijos šalių kulinarijos žvaigždės taurės konkurse atiteko II-oji vieta (LRVVKA)

2005-03-29
Publish your own article

2005 m. vasario 16–19 d. Sankt Peterburge lietuvių komanda varžėsi dėl Baltijos šalių kulinarijos žvaigždės taurės. 3-osios tarptautinės specializuotos viešojo maitinimo parodos „EuroHoReCa“ metu pirmą kartą buvo surengtas kulinarinis konkursas, kuriame rungėsi Estijos, Latvijos, Lietuvos, Rusijos ir Suomijos virtuvės meistrai. 1-ąjį tarptautinį Baltijos šalių konkursą organizavo „Aкaдeмия Гocтeпpиимcтва“.

Kiekvienos dalyvaujančios šalies komandą sudarė penki nariai: trys virtuvės šefai, žiuri narys ir vadovas. Vyriausieji virėjai patiekalus turėjo ruošti pagal nominacijas.

Lietuvos komandą pirmajai nominacijai atstovavo viešbučio „Navalis“ restorano virtuvės meistras Vytautas Samavičius, antrajai nominacijai – „Nesse-Baltija Vilnius“ direktoriaus pavaduotojas Vladislovas Judickis, trečiajai nominacijai – restorano „Dvaras“ gamybos vedėja Aldona Gečienė, žiuri narė – „Maisto fabrikas“ tinklo direktorė ir savininkė Ona Jurkšienė, vadovė – asociacijos vykdančioji direktorė Loreta Charčenkienė. Pirmajai nominacijai „Nacionalinis šalies patiekalas“ virtuvės meistrai turėjo kuo įdomiau ir išradingiau pagaminti šaltą užkandį iš jūros produktų ir karštą žuvies patiekalą. Antrajai nominacijai buvo ruošiamas šaltasis banketinis patiekalas iš mėsos. Lietuvių komandos atstovas Vladislovas Judickis gamino avienos šonkauliukus, įdarytus riešutais. Trečiosios nominacijos „juodoji dėžė“ metu virtuvės meistrai, iš trijų produktų panaudodami bent du, turėjo paruošti kuo originalesnį karštąjį patiekalą. „Juodojoje dėžėje” pirmojo etapo metu buvo šių produktų: baltojo ridiko, kaštonų ir kiaulienos nugarinės. Antrajame etape, kuriame rungėsi ir lietuvių komandos dalyvė Aldona Gečienė, „juodojoje dėžėje“ buvo pateikta šitaki grybų, cukinijų ir jautienos nugarinės.

Konkursiniams patiekalams vertinti žiuri komisiją sudarė kiekvienas dalyvaujančios šalies narys bei atstovai iš Prancūzijos ir Izraelio: komisijos pirmininkas – Serge Fery (Prancūzija), sekretorius – Rechkalov Sergey (Rusija), žiuri nariai – Šmakov Andrei (Estija), Svetlana Riškova (Latvija), Ona Jurkšienė (Lietuva), Pekka Pärssinen (Suomija), Laserson Ilya (Rusija), Atlas Vlad (Rusija), Turchin Anton (Izraelis). Konkurso metu buvo vertinamas patiekalų skonis, produktų suderinamumas, spalvinis darnumas bei patiekalų originalumas.

Vasario 19 d. vyko iškilminga apdovanojimų ceremonija. Pirmąją nominaciją „Nacionalinis šalies patiekalas“ laimėjo suomių virtuvės meistras Passi Parsinen. Lietuvių komandos narys Vytautas Samavičius užėmė trečiąją vietą, atsilikęs nuo nugalėtojo 25 taškais. Antroje nominacijoje neaplenkiamas buvo estų vyriausiasis virėjas. Tuo tarpu lietuvių komandos narys nuo antros vietos laimėtojo atsiliko tik 1 balu. Trečios nominacijos „juodoji dėžė“ nugalėtoju buvo paskelbtas estų komandos atstovas, o lietuvių virtuvės meistrei teko trečioji vieta.

Suskaičiavus pagal patiekalus surinktą bendrą balų skaičių, I-osios vietos nugalėtojais buvo paskelbta estų komanda, surinkusi 966 balus. Jiems buvo įteikta „Baltijos kulinarijos žvaigždės“ taurė ir aukso medaliai. Lietuvių komandai, atsilikusiai nuo nugalėtojų 33 taškais, atiteko II-oji vieta. Suomijos komanda, surinkusi 924 balus, užėmė III-ąją vietą. Latviai liko ketvirti, o Rusijos komanda užėmė V-ąją vietą.

Tarptautinio konkurso metu Baltijos šalių atstovai užmezgė glaudesnius ryšius su kaimynine Rusija, kurią nuo mūsų skiria nedidelis atstumas, tačiau turtinga tautos kultūra ir kulinarinis paveldas dar nėra pilnai pažintas. Lietuvių komandos dalyviai džiaugėsi turėję galimybę iš naujo pažinti kaimyninės šalies kulinarines paslaptis bei pasidalinti profesine patirtimi.

Nuoširdžiai dėkojame komandos rėmėjams: UAB „Neo textile“ už aprūpinimą apranga, UAB „Sangaida“ ir UAB „Scilis“, suteikusiems stalo serviravimo ir virtuvės reikmenų.

Jūratė Rimkūnaitė
LRVVKA informacija ir nuotraukos