This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Lietuviškai meksikietiškas „Xel-Ha“ (svetur)

2007-02-20
Publish your own article

Restoranas „Xel-Ha“ (iš majų kalbos – „šaltinio arba vandens pradžia“) lankytojams duris atvėrė šių metų vasario pradžioje. „Xel-Ha“ įsikūrė Čikagos miesto centre (701 North Wells Street, Chicago), šalia triukšmingų klubų ir aplink tarpstančių meno galerijų.

Gaiviomis pastelinėmis spalvomis švytinčios sienos, raudonmedžio baras, talpinantis dešimtis ištroškusių svečių, ir 99 sėdimos vietos kviečia išalkusius sudalyvauti kas vakarą „Xel-Ha“ vykstančiame karnavale. Restorane dominuoja Yukatan ir aplinkinių Meksikos regionų virtuvės, pasižyminčios ryškiai raudonai maistą nudažančia achiote tyre ar aitriosiomis paprikomis, žinomomis „habanero“ vardu, kvapnia žolele epazote ir gana aštriais, bet nepaprastai aromatingais rūgščiais apelsinais (naranja). Padažams – salsa ir mole – išskirtinį skonį suteikia pakeptos ir sutrintos moliūgų sėklos.

Skambant svaigiems lotyniškiems ritmams ir smagiai besišnekučiuojant lankytojams, restorano virtuvė, prižiūrima šefo Dudley Nieto, paruoš būtent šio regiono tradicijomis įkvėptus patiekalus. Bananų lapuose troškinta kiauliena, jūros ešerys, marinuotas anato sėklose, ar kiaulienos išpjova, marinuota pinoncillo (karamelizuotas cukrašvendrių cukrus) bei patiekta chile mulato ir apelsinų padaže su juodųjų pupelių užpilu. Karštųjų patiekalų kainos svyruoja nuo 7,95 iki 19,95 dolerio, o užkandžiai, kurių čia labai platus pasirinkimas, kainuoja nuo 3,50 iki 6,50 dolerio.

Didelis tekilos asortimentas patenkina net išrankiausio gurmano skonį, o šaltas meksikietiškas alus „užgesina“ aitriosiomis paprikomis persismelkusį maistą. Margarita ir mėtomis dvelkiantys Mojito kvapai jaudina ir verčia šypsotis taip, lyg magijos pagalba keliaujant į saulėtą kraštą, kur dienos rūpesčiai atrodo maži ir nereikšmingi.

Prie baro improvizuoja ir gaiviais kokteiliais lankytojus vaišina mūsų tėvynainis Arūnas Bružas, Čikagos meksikietiškuose restoranuose besidarbuojantis nuo 1999 metų. Artimiausiuose Arūno planuose – rengti temines tekilos vakarienes, o vasarą planuojama atidaryti 50 vietų salę, kurios platūs langai atvers vaizdą į vyno rūsį.

Nepaisant Čikagos miestui neįprastų dabartinių šalčių, norinčių paskanauti egzotiškos virtuvės patiekalų vis daugėja. Jų tarpe ir mūsų tautiečiai, gyvenantys šiame mieste. Ir niekas čia nepasigenda nei televizoriaus, nei žaidimų... 

Jolanta Bagurskienė
Arūno Bružo nuotrauka
Meniu.lt informacija