This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kulinarai ir žvaigždės varžėsi pirmajame gurmaniškų sūrio patiekalų čempionate (Vilnius)

2007-06-21
Publish your own article

Vakar Vilniuje įvyko pirmasis Lietuvos gurmaniškų sūrio patiekalų čempionatas, kuriame varžėsi profesionalūs kulinarai iš Vilniaus, Palangos ir Kauno, bei savo kulinariniais talentais pagarsėję gurmanai mėgėjai – aktorius Saulius Balandis, dizaineris Aleksandras Pogrebnojus, dainininkė Asta Pilypaitė, operos solistas Rafailas Karpis ir grupės „Saulės kliošas“ būgnininkas Laurynas Šarkinas. Susidomėjimą čempionatu taip pat išreiškė ne viename restorane Baltijos šalyse dirbęs kulinaras iš Indijos Kuruvilla Binish. Renginio iniciatoriai – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija ir vienintelė Lietuvoje specializuota sūrių gamintoja Vilkyškių pieninė.

„Čempionate sąmoningai kvietėme dalyvauti ne tik profesionalus, bet ir mėgėjus. Tai atspindi svarbią renginio idėją – gurmaniškiems sūrio patiekalams dažniausiai nebūtina ypatinga įranga ar itin egzotiškos sudėtinės dalys. Daugelį čempionate gamintų patiekalų kiekvienas nesunkiai galėtume pasigaminti namuose“, – sakė G. Bertašius.

Jo žodžius patvirtino ir patys kulinarai – nors profesionalų patiekalams buvo naudojama ir gana egzotiškų produktų – elnienos, krevečių, retų prieskonių, mėgėjai įrodė, kad sūrio patiekalams tereikia šiek tiek fantazijos: S. Balandis pagamino pelėsiniu sūriu įdarytų pievagrybių suktinukus su šonine, apibarstytus tarkuotu sūriu, o A. Pogrebnojaus „Empanados“, įdaryti sūrio, slyvų ir česnakų įdaru, kaip ir Rafailo Karpio gaminamas sūrio fondiu, pradingo tiesiog akyse.

Sūrio patiekalų čempionato komisijos pirmininke buvo išrinkta gurmanė Galina Dauguvietytė. Taip pat profesionalų ir mėgėjų pagamintus patiekalus vertino Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narė Aldona Gečienė, žurnalo „Geras skonis“ bendradarbis Nauris Našlėnas, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė ir Vilkyškių pieninės generalinis direktorius Gintaras Bertašius. Čempionate dalyvavusių kulinarų pagaminti patiekalai buvo vertinami pagal recepto originalumą, patiekalo išvaizdumą, pateikimo ir pavadinimo originalumą, ir, be abejo – pagal skonines savybes, sudėtinių dalių suderinamumą.

Pagrindinį renginio prizą – kvietimą dalyvauti Italijos „Alma“ akademijos kursuose Vilniuje laimėjo stilingo laisvalaikio centro GCW restorane „Thai Gourmet“ dirbantis kulinaras Ježi Butkevič, pagaminęs karališkąsias krevetes su pelėsiniu sūriu ir originalų desertą – sūrio gabaliukus karamelėje. Antroji vieta teko pajūrio kulinarei Antaninai Klapatauskienei iš Palangos restorano „Pušų paunksnėje“, o trečiąją užėmė kartu ir egzotiškiausio patiekalo nominacijoje triumfavęs indas Kuruvilla Binish, publikos ir komisijos vertinimui pateikęs sūrio vyniotinio su įvairiais priedais.

Su publikos simpatijų ir „Žurnalistų džiaugsmo“ diplomais namo iškeliavo būgnininkas Laurynas Šarkinas, o fotogeniškiausiu čempionato patiekalu buvo pripažintas A. Klapatauskienės „Sūrio kamuolys iš saulėto pajūrio“. Lengviausiai pagaminamo patiekalo apdovanojimą pelnė dainininkė Astai Pilypaitė, pagaminusi sumuštinukus su sūriu pagal savo vaikystės draugės Oksanos mamos receptą. „Nei dienos be sūrio“, – su šypsena tvirtino atlikėja, iš komisijos pirmininkės G. Dauguvietytės rankų atsiimdama diplomą.

„Sūrio kvapas mus lydėjo nuo pat vaikystės ir lydės iki pat...“, – dvigubą pripažinimą gavęs L. Šarkinas neslėpė susijaudinimo, pirmą kartą savo kulinarinius sugebėjimus pristatęs tokiai plačiai auditorijai.

„Sūris – vertingas produktas, suteikiantis patiekalams subtilių skonio ir išvaizdos niuansų. Todėl labai nudžiugino čempionate dalyvavusių kulinarų išradingumas ir puikus sūrio rūšių išmanymas . Tikimės, kad tai taps gražia Lietuvos kulinarine tradicija“, – sakė čempionato komisijai pirmininkavusi G. Dauguvietytė.

Šį pavasarį Vilkyškių pieninės užsakymu „Vilmorus“ atliktas vartotojų nuomonės tyrimas parodė, kad gurmaniško sūrio kultūra Lietuvoje nesvetima – kaip užkandis prie vyno jau ir pas mus sūris yra tapęs klasika. Tačiau kol kas dar nedaugelio lietuvių virtuvėje pakvimpa kitais sūrio skanėstais. O pasaulyje galybė sūrio rūšių naudojama patiems įvairiausiems patiekalams pagaminti – nuo padažų iki saldžių desertų.

Informacinis renginio rėmėjas – portalas Meniu.lt. 

 VRP | Hill & Knowlton informacija