This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kepiniai ant mūsų kasdieninio ir šventinio stalo

2005-12-31
Publish your own article

Tikriausiai daugelis neįsivaizduojame savo kasdieninio ar šventinio stalo be duonos, pyrago ir konditerinių kepinių – tortų. Prekybos vietose randame įvairaus asortimento miltinių ir konditerijos gaminių. Kaip nepasimesti tokios pasiūlos gausoje ir kaip išsirinkti kokybišką, poreikius tenkinantį gaminį, kalbamės su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus specialiste Vida Jarošiene.

Gamintojų kontrolė
Pasak V. Jarošienės, duonos ir pyrago, miltinės ir kreminės konditerijos gamybos subjektai, ypač prieš šventes, gamina labai gausų ir įvairų duonos asortimentą, ypač miltinių kreminių kepinių. Šios maisto pramonės šakos gamintojai yra puikiai ištobulinę miltinių gaminių technologijas, todėl parduotuvėse vartotojas gali rinktis ne tik puikios įvairių rūšių duonos, baltų bandų, šviežių ruginių ir kvietinių bandelių, bet ir akį veriančių savo spalvomis miltinių, kreminių kepinių: tortų, pyragaičių, keksų, įvairaus asortimento pyragų su įdarais, prėskučių (kučiukų) ir kt. gaminių.

Anot specialistės, gamintojai atsako už pagamintos produkcijos kokybę ir saugą, teisingą jų ženklinimą, už pateiktos informacijos tikslumą. Siekiant užtikrinti duonos ir konditerijos gaminių saugą, kiekviename gamybos subjekte turi būti vykdoma žaliavų, medžiagų, gamybos procesų, higienos reikalavimų laikymosi ir gatavos produkcijos savikontrolė. 

Spalvingi, bet ar nekenksmingi?
Jau gerą dešimtmetį Lietuvos rinkoje yra parduodami maisto produktai, kurių vartojimo laikas yra ilgesnis. Vartotojo akį traukia ne tik žaismingos maisto produktų pakuotės, ženklinimo etiketės, bet ir patys maisto produktai, ypač konditerijos gaminiai, ilgiau išliekantys švieži ir patrauklūs savo spalvų įvairove.

„Šiandieną didelė dalis gamintojų, gamindami duonos ir pyrago gaminius, naudoja maisto priedus“, – sakė V. Jarošienė.  Šių  maisto priedų naudojimą reglamentuoja Lietuvos higienos norma HN 53-2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“. Gamintojai, kurie savo gaminių gamybai naudoja maisto priedus, privalo tvarkyti jų naudojimo apskaitą, laikytis griežtų dozavimo reikalavimų. Labai svarbu, kad pagaminto gaminio ženklinimo etiketėje sudėtinių dalių sąraše būtų teisingai nurodytas maisto priedas. „Maisto priedas žymimas didžiąja E raide, o šalia parašomas naudoto maisto priedo identifikavimo numeris. Gaminių gamybai naudojami maisto priedai yra įteisinti Europos Sąjungoje, ištirti kompetentingų institucijų ir yra saugūs,“ – tvirtino specialistė. 

Svarbu transportavimo sąlygos
Konditerijos gaminių šviežumas ir kokybė iš dalies priklauso ir nuo transportavimo sąlygų. Vežant duonos ir konditerijos gaminius dažnai nesilaikoma nustatyto temperatūros režimo. „Tortai, kreminiai pyragaičiai yra greitai gendantys maisto produktai, todėl būtina transportuojant minėtus produktus laikytis gamintojo nurodytų laikymo sąlygų reikalavimų,“ – teigė V. Jarošienė.

Rinkai tiekiami duonos ir konditerijos gaminiai turi atitikti teisės aktuose nustatytus saugos ir kokybės reikalavimus.

Kaip išsirinkti tinkamą produktą
Daugelio mūsų švenčių stalas neįsivaizduojamas be proginių kepinių. Kaip vartotojui išsirinkti saugius ir kokybiškus šventinius konditerijos gaminius? Pasak V. Jarošienės, vartotojas, išsirinkęs konditerijos gaminį, visų pirma turėtų perskaityti etiketėje nurodytą informaciją. Ženklinimo etiketėje turi būti nurodyta: konditerijos gaminio pavadinimas, tinkamumo vartoti terminas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis svoris, laikymo sąlygos, gamintojo pavadinimas ir adresas, kilmės šalis (jeigu gaminys pagamintas ne Lietuvoje), parduodamo gaminio kaina.

„Vartotojui norime patarti, kad perkant šventėms konditerijos gaminius svarbu skaityti ženklinimo etiketę, norint išsirinkti pageidaujamos sudėties produktą. Nusipirkus tortą ar kitus greitai gendančius saldumynus, būtina perskaityti ženklinimo etiketėje, kokios gaminio laikymo sąlygos, atkreipti dėmesį į tinkamumo vartoti terminą,“ – sakė V. Jarošienė.

VMVT informacija