This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kanadietiškas viskis

2007-08-16
Publish your own article

Viskis į Kanadą atkeliavo kartu su škotų emigrantais. Taigi jo gamybos būdas praktiškai buvo tapatus škotiškojo gamybos būdui. Škotiškas raštas išliko iki šių laikų, tačiau gamybos būdas labai skiriasi nuo pirmapradžio. Kai 1799 metais buvo atidaryta pirmoji viskio gamykla, vietinis klimatas buvo toks šaltas, kad distiliuotą alkoholinį gėrimą žmonės išgerdavo jau antrą dieną po atvežimo. Nebuvo jokios šnekos apie viskio brandinimą. Laikui bėgant ši situacija pakito, tačiau net ir šiandien kanadietiškas viskis kur kas lengvesnis, ne toks stiprus, kaip škotiškas ar amerikietiškas. Kanadoje yra tik vienas škotiško stiliaus tradicinio Single Malt viskio gamintojas, tai Glenora Naujojoje Škotijoje. Single Malt Whiskey yra viskis, gaminamas iš miežių salyklo. Dauguma kitų gamyklų be viskio gamina romą, degtinę ir keletą kitų stipriųjų gėrimų.

Kanadietiško viskio receptūra kur kas „palankesnė“ nei kitų viskių. Pagal definiciją, kanadietiškas viskis yra grūdų spiritas, kuris buvo brandinamas degintose ąžuolo statinėse mažiausiai tris metus, turintis vaizdines ir skonio, kvapo savybes, būdingas tik kanadietiškam viskiui. Statinių tūris negali viršyti 700 litrų. Tokie menki reikalavimai suteikia kanadietiško viskio gamintojams didesnę laisvę negu, pavyzdžiui, škotiško viskio gamintojams, nes šio gėrimo reikalavimai turbūt patys griežčiausi. Maišant kanadietišką viskį, ypač pigesnį jo variantą, kartais nutinka, kad maišomas neutralus spiritas, kurio alkoholio koncentracija siekia net 97 %. Masė tolesniam gamybos procesui išgaunama iš miežių, kviečių ar kukurūzų. Kai kurie gamintojai maišo skirtingas grūdų rūšis, kurios vėliau sudaro masę, kiti atskirai fermentuoja kiekvieną grūdų rūšį ir tik ruošdami mišinį brandinimui maišo gautus distiliuotus alkoholius. Nors pagal procentinę sudėtį didžiausią dalį kanadietiškame viskyje sudaro kukurūzai, tačiau šis viskis dažniausiai tapatinamas su rugiais. Taip yra dėl to, kad rugiai pasižymi labai stipriu, specifiniu skoniu, kuris net po praskiedimo išlieka juntamas. Kanadietiškam viskiui būdingas būtent toks šaknų skonis ir vanilės aromatas. Šis aromatas atsiranda nuo statinių, kuriose yra brandinamas viskis.

Kanadietišką viskį leidžiama aromatizuoti naudojant cheresą (ispaniškas vynas), vaisinius vynus (dažniausiai iš slyvų) ir sultis. Egzistuoja netgi klevų viskis (maple whisky), kuris gaminamas Quebec provincijoje. Tačiau be pavadinimo jis neturi nieko bendro su šiuo tauriuoju gėrimu. Tai yra distiliuotas alkoholis iš fermentuotos klevų sulos arba pigus vietinis viskis, saldintas klevų sirupu. Tikėtina, kad šis gėrimas buvo pasekmė prohibicijos ir susiklosčiusios situacijos alkoholio rinkoje tuoj po prohibicijos nutraukimo.

Kanadoje prohibicija (alkoholio gamybos, prekybos, eksporto ir importo draudimas arba ribojimas) prasidėjo 4 metais anksčiau nei JAV, 1916-1917 metais. Alkoholį buvo galima vartoti tik medicininiais, pramoniniais, moksliniais tikslais bei armijose. Žinoma, suklestėjo nelegali alkoholio gamyba, bet šio alkoholio skonis buvo toks bjaurus, kad jį tekdavo švelninti ir maskuoti papildomais priedais. Kai Kanadoje buvo panaikinta prohibicija, JAV situacija vis aštrėjo, 1920 metais buvo įvestas alkoholio draudimas, užtrukęs iki 1933 metų.

Prohibicija JAV teritorijoje buvo labai palanki Kanados viskio rinkos suklestėjimui, kadangi sparčiai augo kanadietiško viskio paklausa. Nelegalus eksportas į Pietus pasiekė grandiozinį mastą. Kanadietiškas viskis buvo pigesnis nei škotiškas ar airiškas, transportavimo kaštai buvo minimalūs, taip pat jį lengviau buvo galima gabenti žemynu (laivai, prisišvartavę JAV uostuose, buvo ypač skrupulingai tikrinami). Visa tai sudarė konkurencinį pranašumą, kuris ir lėmė tokį didelį pelną bei sėkmę. Po prohibicijos pabaigos amerikietiškas, kanadietiškas ir škotiškas viskiai užėmė iki tol labai populiaraus airiško viskio ir kitų vietinių alkoholinių gėrimų vietą.

Šiais laikais didžiausia kanadietiško viskio problema yra nelegalus eksportas, tik atgaline kryptimi. Alkoholio prekyba Kanadoje yra monopolizuota valstybės, uždėti labai dideli mokesčiai. Kanadoje apie 83 % alkoholinio butelio kainos sudaro mokesčiai. JAV tokie mokesčiai sudaro apie 44 %.

Pagal kurdesz.pl parengė Elena Germanovič
www.cespov-njok.com, www.glenoradistillery.com nuotr.
Meniu.lt informacija