This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ką salotų mėgėjams siūlo Lietuvos maitinimo įstaigos?

2007-01-04
Publish your own article

Užkariavusios abi Atlanto puses, Lietuvoje salotos dar negali pasigirti ypatingu populiarumu. Ekologiškų produktų versle Lietuvą lenkia net kaimyninės Latvija bei Estija. Restoranų ir kavinių valgiaraščiuose, dažniausiai atsižvelgiant į moteriškos auditorijos pageidavimus, salotų pasirinkimas, naudojant vis įvairesnius ir įmantresnius ingredientus, didėja, tačiau įstaiga, siūlanti tik salotas, Lietuvoje kol kas tėra viena – „Mano guru“. Ekologiškus bei sveikus produktus Lietuvoje bando populiarinti ir vienintelis vilniškis sulčių baras „Sanga“ (neskaitant mažų bariukų su siaura šviežių gėrimų pasiūla prekybos centruose). Kiek platesnį salotų pasirinkimą bei galimybę susidaryti salotų rinkinius pagal individualų skonį siūlo savitarnos restoranų tinklas „Delano“, Kauno restoranas „Miesto sodas“. Gausų šviežių salotų, skirtų išsinešti, pasirinkimą salotų gurmanams gali pasiūlyti didieji Lietuvos prekybos centrai.

Pirmasis ir kol kas vienintelis Lietuvoje salotų baras „Mano guru“ (Vilniaus g. 22/1, Vilnius), priklausantis koncernui „MG Baltic“, lankytojus džiugina nuo 2004 metų. 80 vietų bare, kurį pamėgo šeimos su vaikais, siūloma virš 50 rūšių įvairių salotų su daržovėmis, žuvimi, jūrų gėrybėmis, sūriu, mėsa (vidutinė salotų kaina – apie 10 Lt). Salotų pasirinkimą sudaro šaltos, karštos ir desertinės salotos. Taip pat galima užsisakyti įvairios sriubos.

Skubantys per pietų pertrauką ar norintys nudžiuginti sveiku patiekalu kolegas, šeimos narius, pageidaujamas salotas, supakuojamas specialiose dėžutėse, gali išsinešti. Tai yra viena populiariausių salotų baro „Mano guru“ teikiamų paslaugų. Norintys patiekalą išsinešti, gali rinktis ir jau supakuotas, prie baro stovinčiame šaldytuve esančias salotas (salotos su kepta vištiena, krabų salotos su ryžiais, burokėliai su silke ir kitas). Salotų į namus ar biurą galima užsisakyti telefonu.

Kad sostinės gyventojai vis labiau domisi sveika gyvensena, įrodo salotų bare apsilankančių žmonių skaičius – kiekvieną dieną „Mano guru“ duris praveria apie 500 sveiko ir lengvo maisto pageidaujantys klientai. Bare, kuriame daugiausia lankosi pasiturintys verslininkai ir aplinkinių biurų darbuotojai, žmonių daugiausia būna ryte (iki 9 val.), pietų metu ir vakare, po darbo. Metinė baro apyvarta – apie 1 mln. litų.

„Mano guru“ darbo dienomis lankytojų laukia nuo 7 iki 21 val., savaitgaliais – nuo 9 iki 20 val.

Sveikuoliški valgiai bei gėrimai siūlomi ir Jolantos Baužienės bei Skirmanto Ražausko 2005 metais atidarytame sulčių bare „Sanga“. Tik įžengusius į barą pasitinka trijų simbolių draudimo ženklas – bare nerūkoma, nesiūloma mėsos ir alkoholio. „Sangoje“ lankytojams patiekiamos pačios įvairiausios sultys ir vegetariški užkandžiai. Nedideliame (vos 9 vietų) bare per dieną apsilanko apie 70-100 įvairaus amžiaus lankytojų, natūralias sultis geriančių ne tik dėl sveikatos, bet ir iš malonumo. Metinės baro pajamos sudaro apie 100 tūkstančių litų. Subūrę nemažą savo sveikata besirūpinančių lankytojų ratą, baro savininkai verslą ketina plėsti.

Bare „Sanga“, darbo dienomis dirbančiame nuo 7.30 iki 19 val., o savaitgaliais – nuo 10 iki 18 val., svečiams matant spaudžiamos įvairios šviežių vaisių (obuolių, apelsinų, greipfrutų, citrinų, ananasų, vynuogių) ir daržovių (morkų, burokėlių, kopūstų, agurkų, salierų) sultys, siūlomi jų kokteiliai. Sultys kainuoja nuo 4 iki 8 litų. Populiariausios lankytojų tarpe yra lietuviškų morkų sultys.

Sultis galima ir išsinešti – gėrimai pilstomi į trijų dydžių plastikines stiklines su dangteliais. Bare naudojami produktai yra be konservantų. Dalis šviežių vaisių ir daržovių, naudojamų bare, užauginama Lietuvos ūkiuose.

Be natūralių sulčių bare taip pat galima išgerti žalios, juodos, vaisinės ar kitokių arbatų, pasimėgauti kavos gėrimais. Prie įvairių gėrimų siūlomi vegetariški rytietiški saldumynai, be kiaušinių ir mielių kepti pyragėliai su obuoliais ir daržovių įdaru. Pasak sulčių baro įkūrėjų, „Sangoje“ siūloma tai, ko kitur neparagausite.

Pirmasis savitarnos restoranas „Delano“ Lietuvoje, Vilniaus pramogų centre „Akropolis“, duris pravėrė 2002 metų balandį. Šiandien „Delano“ tinklui priklauso net penki savitarnos restoranai didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), lankytojams siūlantys daugiau nei 500 pavadinimų lietuvių, italų, kinų ir japonų virtuvių patiekalų. Kiekvieną mėnesį gausų nuolatinių lankytojų ratą subūrusius savitarnos restoranus aplanko apie 800 tūkstančių lankytojų.

Be įvairių užkandžių, sriubų, picų, karštųjų patiekalų ar desertų, savitarnos restoranų „Delano“ lankytojams siūloma ir apie 30 įvairių salotų su daržovėmis, jūrų gėrybėmis, žuvimi, vištiena, sūriu, rūkytu kumpiu, bambukų stiebais, alyvuogėmis ir kitais ingredientais.

Restoranų lankytojai gali rinktis tiek jau paruoštas sunormuotas salotas, tiek patys susidaryti pageidaujamą salotų rinkinį. Paruoštos salotos kainuoja nuo 1,99 Lt (Šviežių kopūstų salotos su krapais, Burokėlių salotos su pupelėmis) iki 6,99 Lt (Gaiviosios daržovių salotos). Pačių lankytojų susidarytų salotų rinkinių kaina priklauso nuo salotų kiekio: 200 g talpos salotų lėkštė kainuoja 2,99 Lt, 400 g talpos salotų lėkštė – 5,29 Lt.

Nors visi savitarnos restoranų „Delano“ patiekalai yra išdėlioti specialiuose bufetuose-prekystaliuose, priešingai nei kitus patiekalus, salotas lankytojai gali pasiimti arba susidaryti rinkinius patys.

„Restoranų verslo“   informacija