This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Japoniškas viskis

2007-08-17
Publish your own article

Viskis Japonijoje buvo gaminamas jau 1870 metais, tačiau pramoniniu būdu pradėtas gaminti tik 1924 metais, kai buvo įkurta pirmoji viskio gamykla Yamakazi. Didžiausi ir žinomiausi viskio gamintojai Japonijoje yra „Suntory“ ir „Nikka“. Abi šios įmonės gamina blended whiskey (gaunamas maišant kelias visko rūšis su pramoniniu alkoholiu) ir single malt whiskey (gaminamas vienoje gamykloje tik iš vienų salyklinių grūdų rūšies, dažniausiai miežių).

Japoniškas viskis labiau panašus į škotišką nei į amerikietišką, ir ne veltui. Jis buvo „pasiskolintas“ iš Škotijos. Labai svarbų vaidmenį Japonijos viskio istorijoje suvaidino Masataka Taketsuru, sakės gamyklos savininko sūnus, kuris prisidėjo prie šių dviejų didžiausių firmų – „Suntory“ ir „Nikka“ – viskio gamyklos statybų. 1918 metais jis nusprendė išvykti į Škotiją, norėdamas išmokti viskio gamybos subtilybių. Per dvejus metus, kuriuos praleido Škotijoje, Taketsuru mokėsi šio gėrimo gamybos „Longmorn‘e“, „Bo'ness’e“ ir „Hazelburn Distillery“, „Campbeltown’e“, studijavo chemiją Glasgou universitete.

1920 metais jis grįžo į Japoniją ir įsidarbino „Kotobukiya“, kuri vėliau tapo „Suntory“ firmos dalimi („Suntory“ yra didžiausia alkoholį gaminanti įmonė Japonijoje). Taketsuru prižiūrėjo salyklinio viskio gamyklos „Yamazaki Distillery“ statybas Oh-Yamazaki, netoli Kyoto. Po keturiolikos metų Taketsuru paliko „Suntory“ firmą ir įkūrė nuosavą – „Dainipponkaju“, kuri vėliau pakeitė pavadinimą į „Nikka“. Savo kategorijoje pastaroji šiuo metu yra antra pagal dydį Japonijoje. Taketsuru taip pat pastatė nuosavą salyklinio viskio gamyklą Yoichi regione. Yoichi yra Japonijos šiaurėje, kalnuotoje Hokkaido saloje, kurios gamtovaizdis ir klimatas labai primena škotišką Highlands.

Dabar Japonija yra didžiausia viskio gamintoja po Didžiosios Britanijos, JAV ir Kanados. Tokią poziciją tarptautinėje viskio rinkoje pavyko iškovoti iš dalies dėka Torii pastangų, kuris stengėsi, kad „Suntory“ kompanijos gaminamas viskis atitiktų japonišką skonį ir derėtų prie jos virtuvės. Japonai prie savo patiekalų rekomenduoja gerti būtent jų pagamintą viskį. Taketsuru galvojo šiek tiek kitaip, labiau tarptautiniu mastu. Jis norėjo, kad viskis skoniu ir kitomis savybėmis būtų kuo artimesnis škotiškam variantui. Iki XX amžiaus aštuoniasdešimtų metų viskio gamykla Yoichi pati rūpinosi salyklo gamyba, miežių rūkymui naudotos vietinės durpės. Durpių atsargos išseko ir dabar jos gabenamos iš kitų šalių.

Japoniškas viskis vis tik skiriasi nuo škotiško ir kitų šalių viskių – dėl netradicinių ingredientų ir fermentacijos būdo jis yra savitas. Japonijoje viskis dažniausiai gaminamas iš kukurūzų, sorų, ryžių, o kviečiai ir rugiai naudojami retai.

Tik visai neseniai Japonijos viskio gamintojai sugebėjo išsikovoti deramą vietą tarptautinėje rinkoje. Ne per seniausiai galvota, kad škotiškas viskis, gaminamas už Škotijos ribų, negali lygiuotis į Škotijoje gaminamo viskio standartus ir kokybę, todėl beveik visa japoniško viskio produkcija buvo realizuojama vidinėje šalies rinkoje. Tačiau padėtis su laiku pasikeitė. Vienu iš stabdžių buvo tai, jog blended whiskey (maišyto viskio) gamintojai dažniausiai buvo ir visų naudojamų gamybai viskio gamyklų savininkai, nenoriai bendradarbiavo su konkurentais. Tai mažino galimų blended whiskey variacijų skaičių ir skonių derinimą, nors tai buvo plačiai paplitę Škotijoje. Čia gamintojai maišydami viskį naudojo kelių įmonių gaminamus viskius, keitė ir bandė naujus ingredientus, tirdami vartotojų poreikius ir prie jų besitaikydami.

Bendradarbiaujant buvo lengviau įvesti naujoves į rinką ir pasiūlyti ką nors unikalaus pakeitus vos vieną ingredientą. Tačiau ir japonai po kurio laiko susiprotėjo, pradėjo eksperimentuoti ir pirkti viskį maišymui iš konkurentų. Tai buvo vienas žingsnis į priekį link pasaulinio pripažinimo, kadangi būtent blended whiskey užima didesnę rinkos dalį, jis yra paklausesnis nei single malt whiskey (vienų grūdų viskis).

Šiuo metu japoniškas viskis pagal kokybę pasaulyje priskiriamas prie lyderių. Vienu iš puikiausių įrodymų yra faktas, kad 2006 metais Londone vykusiame konkurse International Wine and Spirits Competition, kuris yra kone svarbiausias tokio pobūdžio konkursas pasaulyje, Yamazaki Single Malt Whisky18 Years Old buvo pripažintas geriausiu viskiu, gaminamu už Škotijos ribų.

Japonijoje veikia apie 10 viskio gamyklų: „Yamakazi“ ir „Hakushu“, kurios priklauso „Suntory“ firmai, „Yoichi“ ir „Sendai “ – priklauso „Nikka“, „Karuizawa“ priklauso „Mercian“, „Fuji/Gotemba“ – „Kirin“, „ Shinshu“ – „Hombo“. „Hanyu“ gamykla netoli Tokijaus užsidarė 2004 metais.

Pagal kurdesz.pl, enwikipedia.org parengė Elena Germanovič
english.peopledaily.com.cn, thumbnail.image.rakuten.co.jp, thumbnail.image.rakuten.co.jp nuotr.
Meniu.lt informacija