This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Išrinktas atsakingiausias Lietuvos restoranas

2013-05-06
Publish your own article

Kitose nominacijose: „Už nykstančių žuvų atsisakymą ir nuoseklų vietinių ūkininkų produkcijos naudojimą“ – apdovanotas restoranas „Brasserie de Verres en Vers“ (restoranas atsisakė rajos, melsvauodegio tuno, ungurio – šios rūšys yra ties išnykimo riba). „Už reiklumą tiekėjams bei produktų kokybei ir už skaidrumą prieš visuomenę“ – restoranų tinklas „Kinų rožė“ (vienintelis Lietuvoje kinų restoranų tinklas, nenaudojantis sintetinio skonio stipriklio – natrio glutamato, kitaip dar žinomo, kaip E621).

Atsakingiausio restorano rinkimai vyko, pirmą kartą Lietuvoje organizuotoje, „LARTA -atsakingas restoranų verslas“ konferencijoje, kurioje spręsti aktualius restoranų lankytojams klausimus susirinko restoranų vadovai, virtuvės šefai ir ūkininkai.

Atsakingiausias restoranas - „Kad gera mėsa neišvažiuotų į užsienį, įsipareigojame kiekvieną mėnesį iš ūkininko supirkti 500 kg mėsos“

Anot Kęstučio Markevičiaus, restoranų grupės „Fortas“ tinklo marketingo vadovo „Atsakingas restoranas neturi būti vienas iš marketinginių triukų, o sąžininga pozicija – jei sakai, taip ir daryk, o jei darai – tai informuok. Čia yra neginčijama restoranų verslo ateitis.“
Restoranų grupė Fortas ir jų valdomas restoranas „Terrazza“ nuo 2011 metų vieni aktyviausių atsakingų restorano tinklo narių ypač aktyviai įtraukiantis savo darbuotojus į atsakingo restoranų verslo vystymą. „Terrazza“ gamybos vadovas Arūnas Stoškus neslepia, jog prisiėmus atsakingo restorano įsipareigojimus teko įdėti nemažai pastangų – atsirinkti tiekėjus, rasti abipusiai naudingus sprendimus su ūkininkais, kad užsitikrinti jų žaliavų tiekimą. Restoranų „Fortas“ ir „Terrazza“ valgiaraščiuose tendencingai daugėja sezoninių ir vietinių ūkių produktų, palaipsniui atsisakoma nykstančių žuvų rūšių.

„Kad tavimi pasitikėtų, privalai elgtis atsakingai“


„Pasitikėjimas - mūsų ilgalaikė strategija, kuri pradeda duoti vaisių. Kad tavimi pasitikėtų, privalai elgtis atsakingai tiek rūpindamasis savo personalu, tiek rūpindamasis savo svečiais, tiek skaidriai ir laiku mokėdamas atlyginimus, tiek skaidriai iš geriausių produktų gamindamas valgius.
Mums rūpi ką mūsų svečiai valgo, iš kokių produktų ir kaip tai pagaminta. Todėl visiškai atsisakėme produktų savo sudėtyje turinčių GMO, nei viename patiekale nerasite sintetinių pakaitalų, skonio stipriklių ar sintetinių maisto dažiklių. Tai galime užtikrinti, nes viskas gaminama vietoje – jokių pusfabrikačių. Ir mes ne tik taip sakome, o ir darome.” – patirtimi dalinasi restoranų grupės Fortas marketingo vadovas Kęstutis Markevičius.

Atsakingiausias restoranas, bei kiti nominantai atsakingo restoranų verslo srityje, buvo renkami vadovaujantis metinės veiklos rezultatų ataskaita (įsivertinimo anketa), kurią pildė restoranų vadovai ir darbuotojai.

Lietuvos atsakingas restoranų tinklas (LARTA) – aiškūs, lankytojams naudingi kriterijai

Atsakingų restoranų nugalėtojai buvo renkami vertinant Lietuvos atsakingų restoranų ir tiekėjų tinklui (LARTA) priklausančių restoranų veiklą pagal šiuos kriterijus: vietinių, sezoninių žaliavų pasirinkimas ir naudojimas, išteklių tausojimas, informacijos apie patiekalų žaliavas pateikimą valgiaraštyje, personalo mokymus atsakingo verslo tema ir sąžiningą atsiskaitymą su jais, pasirenkamus tiekėjus.

Lietuvos atsakingų restoranų ir tiekėjų tinklas LARTA formuojamas ir kuriamas pagal aukštus atsakomybės ir skaidrumo standartus, kurių laikytis pasiryžta nedaugelis Lietuvos restoranų. Po tuputį atitinkamų reikalavimų pradeda laikytis ir HoReCa (hotels, restaurants, catering – angl.) tiekėjai, tiekiantys kokybišką ir atsakingą produkciją bei paslaugas.

LARTA narystės sąlygos - restoranų pastangos ir investicijos tik į savo nuosavą verslą, nes už narystę LARTA mokesčio nėra.

Daugiau informacijos: www.larta.lt
Kontaktams: redakcija@meniu.lt