This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ispanai atskleidė vyndarystės paslaptis

2005-05-02
Publish your own article

Lietuvoje unikalų ispanišką vyną pristatė vyndarys Josepas Jove'as. Iš Barselonos atkeliavęs svečias atvežė pirmuosius Ispanijos ekologinėsvyndarystės vynus. Vyndarių šeimoje augęs J. Jove'as tvirtino, kad jotikslas - pasidalyti patirtimi ir geru vynu su lietuviais.

Ispanijos Katalonijos krašto Penedeso regione Albeto i Nogos šeima vynuoges pradėjo auginti 1903 metais. Iš pradžių spaudę vyną kartu su dar 33 vynuogių augintojais, vėliau tai pradėjo daryti vieni. Šiandien vyndaryste verčiasi jau trečioji šios šeimos karta. Ji ir atvertė naują Ispanijos vyndarystės puslapį - ekologiškai švaraus vyno gamybą. „Esu prisiekęs vegetaras, - buvo atviras J. Jove'as, - ekologiškas vynas išsiskiria puikia galimybe derinti jį su vegetariškais patiekalais“.

Iš pradžių kitų vyndarių skepticizmą patyrusi šeima ilgainiui pradėjo gaminti tik ekologiškai švarų vyną. Tokiai vyndarystei taikomi ypatingi reikalavimai. Vynuogynai turi būti puoselėjami be chemikalų, dirbtinai nelaistomi, tręšiami tik kompostu, atvežamu iš ekologiškų gyvulių ūkių, dirbami senoviniais būdais. Šimtametes vyndarystės tradicijas puoselėjančios šeimos vynas yra ispaniško temperamento. „Kadangi Ispanijoje labai karšta, privalome daryti gaivų vyną, - sakė vyndarys, - dauguma mūsų vyno rūšių pasižymi švelniu, gaiviu skoniu“.

Albeto i Nogos šeima vynmedžius augina teritorijose, kuriose dominuoja molio ir smėlio dirva. Joje yra mažai derlingumą skatinančių organinių medžiagų, o tai gerina vyno kokybę. Trūkstant organinių medžiagų vynmedžių derlius nedidelis, tačiau vynuogės užauga ypač brandžios.

Eksperimentuoti mėgstanti šeima vyno mėgėjams pateikia ne tik įprastą, bet ir itin retą vyną. „Kai kurių rūšių vynuogėms sunokti reikia ypatingų sąlygų, - pasakojo J. Jove'as, - yra vyno, kurio per metus padarome tik kelis šimtus butelių. Jis skirtas vyno gurmanams, turintiems ypatingą skonį“.

Lukas Pileckas
„Laisvalaikio“ informacija
http://laisvalaikis.meniu.lt