This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Į Baltijos šalių konkursą – po vienos treniruotės

2019-09-09
Publish your own article

Penktadienį, rugsėjo 6 d., Rygoje vykusiame Baltijos šalių kulinarijos konkurse „Baltic Culinary Heritage 2019“ Lietuvos komanda, ringe praleidusi penkias valandas ir pagal specialiai varžyboms sukurtą meniu patiekusi tris patiekalus po 30 porcijų, užėmė antrą vietą bei laimėjo „Guest Choice“ apdovanojimą. Šefo Tomo Rimydžio vadovaujami lietuviai tarp Baltijos šalių išsiskyrė ne tik itin vieninga komanda, bet ir originaliu Baltijos šalių kulinarijos paveldo pristatymu per Lietuvos istorinę virtuvę, kurį parengė bendradarbiaudama su prof. Rimvydu Laužiku.

„Antrą kartą organizuojamo konkurso tikslas – puoselėti Baltijos šalių kulinarinį paveldą. Temą originaliai – per skirtingas vystymosi epochas – atskleisti leido istoriko, kulinarinio paveldo tyrinėtojo R. Laužiko įžvalgos apie tai, kas būdinga, kuo turtinga buvo Lietuvos gastronomija nuo Lietuvos valstybės susikūrimo iki jos klestėjimo baroko periodu. Be abejo, turėjome paisyti ir kitų konkurso taisyklių, pavyzdžiui, naudoti privalomus produktus, nuo lydekos, šviežių agurkų ir krapų užkandžiui iki speltos miltų, pastarnokų ir šermukšnio uogų desertui. Juos integruoti į meniu, laikantis mūsų sumanymo, padėjo komandos patirtis, milžiniškas darbas ir nuoširdus noras“, – sako komandos kapitonas, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narys Tomas Rimydis.

Jo teigimu, komandos užsidegimas, vienybė ir bekompromisis atsidavimas bendram tikslui buvo didžiausia paskata imtis lyderio pareigų, tam skirti ne tik laisvą laiką, bet nemažai jo atimti ir iš tiesioginio darbo, šeimos. „Per visą pasiruošimą nei karto nei iš vieno komandos nario neišgirdau „negaliu“, „nepadarysiu“ ar „nesugebu“. Dirbom kiekvieną laisvą nuo pagrindinių pareigų minutę, naktimis, tobulinom receptūras, technikas. Kaip dažnai būna, trūko vienos nakties, mūsų atveju, vienos treniruotės, kad vyktume į Rygą užtikrintai. Labai rizikavome po vienintelės bendros treniruotės Vilniuje užfiksuotas klaidas ir trūkumus taisydami jau žengę į konkurso ringą Rygoje, bet rizika pasiteisino“, – sako šefas T. Rimydis.

Tik prieš mėnesį gavusi galutinį kolegų latvių ir estų patikinimą, kad konkursas įvyks, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) turėjo mobilizuotis ir suburti komandą iš 4 profesionalų: bent penkerių metų vadovavimo patirtį turinčio šefo, bent trijų metų patirtį turinčio konditerio ir jaunojo šefo iki 23 metų amžiaus. Užimti jų vietas ryžosi praėjusių metų „Virėjo ir barmeno komandos“ konkurso pirmos vietos laimėtojas, restorano „Trinity“ virtuvei vadovaujantis Vilius Ručinskas, pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup 2018“ Liuksemburge bronzos medalio laimėtoja, „Amandus“ restorano konditerė Toma Piskarskaitė bei konkurso „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2018“ II-os vietos laimėtojas Erikas Janerikas. Pastarieji du komandos nariai dalyvavo ir pirmajame, 2016 m. vykusiame, Baltijos šalių konkurse „Baltic Culinary Heritage“ – tuomet Lietuvos komandai atiteko trečia vieta, o E. Janerikas buvo paskelbtas geriausiu jaunuoju virėju. 

Pasaulio kulinarijos olimpiados „IKA/Culinary Olympics 2016“ Erfurte bronzos medalių laimėtojo, virtuvės šefo T. Rimydžio vadovaujama komanda penktadienį Rygoje komisijai ir svečiams kaip užkandį patiekė trimis būdais ruoštą lydeką su marinuotais agurkėliais, upinių vėžių padažu, morkų piure ir krapais. Pagrindiniam patiekalui lietuviai gamino putpeles su kepenėlėmis, grybais, rūkytais burokėliais ir slyvų padažu, desertui – šermukšnių tartaletes su bergamote, jogurto putėsį su aviečių morengu ir pastarnokų ledus.